Sipulipalmikot-valkoiset palmikkosukat

Sipulipalmikot-valkoiset palmikkosukat, tulihan ne vihdoinkin valmiiksi. Muutaman kerran jouduin työstämään (lue purkamaan), mutta nyt ovat vihdoinkin valmiit. Nimeksi saivat Sipulipalmikot, koska nuo palmikon kerrokset toivat tehdessä koko ajan mieleen sipulin. Olen aina halunnut valkoiset palmikkosukat, tosin joku harmaan sävy olisi ollut myös mieleen.

Näin tein 

Resorissa 69s, oikeat silmukat neulottu kiertäen. Tein myös kaavion missä järjestyksessä oikeat ja nurjat ovat resorissa. Lankana 7 veljestä.

Resoria 15krs, puikot 2,75. Näillä sain tasaisen ja napakan resorin.

Sipuli-palmikkoSukan varsi

Resorin jälkeen ensimmäisellä oikealla kerroksella vaihdoin puikot 3,25. Lisäsin 3s tasaisin välein ison palmikon ja takapalmikon väliin sekä eteen kumpaankin reikäkuvioon 1s, reikäkuviossa on 4s. yhteensä siis 8s lisää. Työssä on nyt 77s.

Neulo 3 krs ennen palmikoita ja sivujen reikäkuviota. Näin saat palmikoiden kierrot paremmin asettumaan ja etuosan kuviot alkaa samalla kerroksella. Kaaviosta näet kuinka kuviot asettuu puikoilla.

Etuosan palmikossa on 11s 1o,1n resoria. Tee palmikko näin: Nosta 5s apupuikolle työn eteen, seuraava 1nurja silmukka työn taakse, neulo joustinta 5s, työn takaa 1n ja lopuksi apupuikolta edestä 5s joustinta. Palmikon keskimmäinen silmukka pysyy siis koko ajan paikoillaan!

Vähän voi tuntua alussa oudolta kerroksen vaihtumiskohta, mutta se tuntui kaikkein järkevimmältä paikalta. Näin palmikot ovat kokonaisina samalla kerroksella myös kerroksen vaihtuessa. Kerroksen vaihtumiskohta on pohjekavennusten jälkeen nilkassa heti takapalmikon jälkeen, näin myös kantalappu on helppo aloittaa 1. ja 4. puikoilla. Itse olen neulonut nämä looppaamalla yhtä sukkaa kerrallaan.

Etuosan palmikon korkeus on 12krs, lisäämällä yhdenkin palmikon varteen saat jo 3,5cm lisää pituutta varteen. Myös sukan leveyttä on helppo säädellä, kapeammat saat jos jätät resorin jälkeen tulevia silmukoita lisäämättä. Muista kuitenkin lisätä reikäkuvion 1s jotta saat kuvion tehtyä.

Sipulipalmikot

Palmikossa on 11s ja se on resoria eli 1o, 1n, palmikossa oikeat silmukat neulotaan ihan normaalisti. Palmikon viereiset 2n silmukkaa olen neulonut koko ajan kiertäen eli takareunasta nurin, samoin reikäkuvion viereiset nurjat. Näin palmikon viereiset silmukat eivät juurikaan jousta ja palmikko pysyy nätimpänä. Eikä se kiertäen tekeminen ole vaikeaa. Ensin tuntuu vähän hitaalta, mutta työn edetessä tekeminen nopeutuu. Ja lopputulos on paljon siistimpi. Iso palmikkokaan ei pääse liikaa leviämään, pysyy kauniina vaikka sukka olisi tiukempikin. Mutta voi ne nurjat silmukat toki neuloa ihan normistikin:) Ja valkoisena tuo palmikko näkyy mielestäni kauniisti ja valkoiset palmikkosukat sopivat aina asuun kuin asuun.

Sipulipalmikot takaosaPohjekavennukset

 

Kavennukset aloitin kun kerroksia oli 44, resorissa 15 ja kuviossa 29krs, yhteensä siis tuo 44krs. Ensimmäisen kavennuksen jälkeen neuloin 7krs, sitten kavennus ja seuraavat kavennukset jo 5.krs. Kun työssä on 55s, jatkoin kuvioilla ilman kavennusta 23 krs ennen kantapäätä. Kavennus tulee taakse palmikon viereisen nurjan viereen.

Kantapää ja terä

Taka-palmikko jää kantalappuun keskelle ja jatkuu kantapohjan alkuun asti. Sen molempiin reunoihin tein ristiin vahvistettua neuletta.

Kantapäässä on 28s, kantalapussa siis ensin 11s vahvistettua neuletta, sitten 1n, palmikko 4s, 1n ja loput 11s vahvistettua neuletta. Kerroksia 28. Kantapohjassa silmukkajako 9+10+9.

Reunasta poimittu 14+1s, kiilakavennuksia joka toinen kerros kunnes on taas 55s. Kavensin omissani myös reunimmaisen nurjan silmukan kun jatkoin kantapään jälkeen 2. ja 3. puikoilla kuviota. Jäi siis 53s. Itsellä kapea jalka niin 1n reunimmaisena näyttää paremmalta kuin 2n:)

Jatka terää kunnes pikkuvarvas peittyy. Kavennukset aloitettu kun palmikkoa oli neulottu 4 kerrosta palmikon kierron jälkeen.

Tein leveän nauhakavennuksen, koska palmikko jatkuu kärkeen asti. Kavensin ensi joka toinen kerros 4 kertaa, sen jälkee joka kerros.

Jalan koko sentteinä

Oma jalkani on kokoa 38 joten ihan sovittamalla tuli omista sopivat. Jos oma jalkasi on isompi tai pienempi, voit laskea KOKO JALKATERÄN pituuden seuraavalla kaaviolla. Tämä mitta SISÄLTÄÄ MYÖS KANTAPÄÄN!!!

0,63 x kengän koko

Laskukaava antaa ihan oikean mitan. Itsellä koko 38 joten 0,63 x 38 = 23,94 eli 24cm

Viimeistely 

Laita sukat kostean pyyhkeen väliin yöksi, saat aamulla pehmeät ja oienneet palmikkosukat käyttöön. Ethän silitä tai käsittele kuumassa, villa ei sitä yhtään tykkää!

Näyttää ehkä sekavalta, mutta kaikki tarvittava pitäisi olla. Kysy jos jotain jää epäselväksi, autan kyllä.

Toisenlaiset palmikkosukat löydät täältä

https://puikotjakeralankaa.com/hunajat-naisten-palmikkosukat/

Kaaviot

Etuosan palmikko ja pitsi

Sipuli-palmikko palmikon kaavio

Sipuli-palmikko takaosan palmikko

Resori ja silmukka- ja puikkojako

Sipuli-palmikko resori

Sipuli-palmikko ohje

Sipulit etuosan palmikon ohje

nurja silmukka kiertäen

 

 

 

2 comments on “Sipulipalmikot-valkoiset palmikkosukat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *