Pitkät kirjoneulesukat

Pitkät kirjoneulesukat seuraavaksi. Nyt pääset kokeilemaan nurinpäin neulomista, jos et vielä ehtinyt sitä tekemään.

Pitkät kirjoneulesukat 2 (2)

Nämäkin on tehty jo heinäkuussa, silloin pystyin jo istumaan pitempiä aikoja kerralla.

Näihin olen käyttänyt lankajemman kaikkein vanhimpia lankoja, näissä vanhaa 7 veljestä. Päätin, että uusia lankoja en ota käyttöön ennenkuin vanha varasto on selvästi pienentynyt. Uusia niin ihania lankoja on odottamassa, että tuskin maltan odottaa niihin käsiksi pääsemistä. Olen jopa tehnyt jo isänpäiväsukatkin, jotta tuota varastoa saan pienemmäksi.

Nurinpäin neulottu pitkä sukka

Tässä vielä uudestaan linkki nurinpäin neulomiseen. Huomioi myös lankojen päättely, pääset viimeistelyssä paljon helpommalla.

TÄSTÄ pääset katsomaan videon.

Edellisessä postauksessa oli tekstissä muutama muukin vinkki. Postaus löytyy TÄÄLTÄ

Lankaa pitkiin kirjoneulesukkiin meni yhteensä 201g. Kuviot menevät tasan joten puolikkaita kuvioita ei takana ole.

Jos tarvitset lisää pituutta, voit tehdä jo resoriin yhden tai kaksi mallikertaa enemmän. Huomioi kuitenkin, että pohjekavennukset alkavat oikeassa paikassa omassa jalassasi. Ja vielä ainakin nilkassa voit tuota pystyraitaa neuloa useamman kerroksen lisää. Varren pituus näissä on 34cm + kantapää. Kuvattu  omissa jaloissa:)

Neuloin nämä puikoilla 3,25. Jos teet 3,0 puikoilla saat näistä kapeammat ja lyhyemmät, 3,5 puikoilla tulee leveämmät ja hieman pidemmät.

Pitkät kirjoneulesukat langat

Tässä vielä kuva käyttämistäni langoista. Värit siis lila, kaksi eri punaista jotka molemmat ovat hieman sinisen sävyisiä sekä pohjavärinä valkoinen.

Huomioitavaa

Yhdessä kuviossa on 3 lankaa yhtäaikaa käytössä, rivillä 61. Jos et ole aiemmin tehnyt näin niin voit joko tehdä punaisen pilkun pohjavärillä joka on näissä valkoinen tai neuloa ensin pohja- ja kuviovärit kerralla ja nostat neulomatta tuon punaisella olevan silmukan. Neulot sitten ne nostetut silmukat vielä erikseen punaisella ja vain siirrät ne jo neulotut silmukat neulomatta vasemmalta oikealle. Punaiset voit myös silmukoida valkoisen päälle myöhemmin mikä voi olla se helpoin tapa.

Näin tein pitkät kirjoneulesukat

Luo 66s ja neulo resoria kaavion mukaan. Resorissa on valepalmikkoa, nurjia silmukoita ja joka toisella kerroksella oleva nostettu oikea silmukka. Katso kaavio.

Neulo resorin jälkeen 1krs oikeaa ja lisää samalla tasaisin välein 6s. Työssä on nyt 72s.

Aloita varren kirjoneule kaavion mukaan.

Kantapää

Tee varren viimeisen kuvion jälkeen kantapää 1. ja 4. puikoilla, yhteensä 29s. Varren kaaviosta nilkassa silmukat 1-15 ja 43-56.

Neulo kantalappu vahvistettua neuletta 26krs.

Kantapohjassa silmukkajako 9 +11 + 9.

Poimi kantalapun reunasta kantapohjan värillä 13s + 1s 1. ja 2. puikkojen sekä 3. ja 4. puikkojen välistä.

Terä

Jatka kirjoneuletta kaavion mukaan tee kaavioon merkityissä kohdissa kiilakavennukset.

Neulo terä kaavion mukaan. Sovita välillä, kärjen nauhakavennus alkaa kun terän pituus on niin pitkä, että pikkuvarvas on just ja just piilossa.

Nauhakavennus

Pitkät kirjoneulesukat terän kavennukset

Neulo kärjen viimeisen kuvion jälkeen vielä 2krs valkoisella (pohjavärillä) ja aloita kärjen kavennukset.

Näissä sukissa tein kavennukset kallistumaan päinvastoin kuin normaalisti.

Tein 1. ja 3. puikoilla ssk ja 2. ja 4. puikoilla neuloin 2 o yhteen. Näin nuo kavennukset kääntyy päinvastoin kuin normaalisti. Tuli vähän jotain uuttakin välillä myös kärkeen:)

Kavennuksia tein ensin 5 kertaa joka toinen krs, sen jälkee joka kerros. Vedä lanka viimeisten 6s läpi, katkaise lanka ja päättele.

Viimeistely

Viimeistele kostean pyyhkeen välissä yön yli.

Kaaviot

Kaavioita luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin.

Pitkät kirjoneulesukat jalkapöydän kaavio

Pitkät kirjoneulesukat kantapään kiilakavennukset

Pitkät kirjoneulesukat varren kaavio

 

Pitkät kirjoneulesukat resori

 

30 comments on “Pitkät kirjoneulesukat

    1. Pirjo Post author

      Hei

      Ohho, kävin tabletilla katsomassa niin eivät jostain syystä näy. Tämä on jotain ihan uutta mullekin, kyllä ne ohjeet blogissa ovat. Miepä hiukan tutkin asiaa, palataan asiaan.

      Pirjo

    2. Pirjo Post author

      No niin, pikainen vilkaisu blogiin ja kaikissa ohjeissa näkyy kyllä kaaviot kun menee pöytäkoneella.
      Oisko nyt joku yhetys ongelma, johtuen tuosta säästä.

      Laitappa uudestaan viestiä jos eivät ala pelittämään, laitan ne sulle sitten vaikka sähköpostiin.

      Pirjo

    3. Pirjo Post author

      Nyt pelittää. Poistin kaaviot ja latasin ne sinne takaisin, nyt näkyy tabletillakin.

      Kiitos kun ilmoitit, täytyy tutkia puuttuuko muistakin.

      Hyvvää vuodenvaihdetta

      Pirjo

  1. Sisko

    Hei, Mitenkä onnistuu kantalappu vahvennettuna jos s on 29? entäpä kun jalkapöydässä on kerroksia 31?Minkä kokoiseen jalkaan on? mulla 39 ja teen vähintään 48krsta ennen leveää nauhakavennusta.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei Sisko

      Ensinnäkin anteeksi, että vastaan vähän myöhässä. Olen ollut tänään hoitamassa omia asioitani ja päivä hieman venyi.

      Omat sukkani ovat kokoa 38 ja hieman liian isot itselleni. Mittaa sukkaa jalkaan kun olet tehnyt kuviot loppuun, selviät varmasti muutamalla pohjavärin lisäkerroksella jolloin saat pikkuvarpaan piiloon ja tarpeeksi pituutta.

      Kantalapun olen neulonut seuraavasti. Nosta reunasilmukka eli ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1s, nosta neulomatta, neulo 1s ja jne kunnes jäljellä on 2s. Olet juuri nostanut neulomatta edellisen silmukan ja neulo ne kaksi viimeistä silmukkaa. Näin kumpaankin reunaan tulee 2 nostamatonta silmukkaa ja kantalapun reunasta on helpompi nostaa silmukat kun teet kantapään.

      Olen huomenna koko päivän taas normaalisti paikalla, kysy jos tarvitset vielä apua.

      Pirjo

  2. Sisko

    Kiitos, mutta älysin sittenkin itse miten tehdä 🙂 Mitenkä kun en saa kantalapun kavennuksia 9-11-9? 29s jos neulon oikeaa 20s ja 21,22 oik yhteen, jää 7s odottamaan,käännän työn neulon nurjaa eka s neulomatta ja neulon 9s 11 ja 12 yhteen jää 9s odottamaan nyt en tajua. olen aina tehny kantalapun tasaluvulla niin että keskelle jää 11s näin saan tasan.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei
      Ensin neulot ne ensimmäiset 9s + 10s eli 19s. Se 11s neulotaan yhteen sen toisen reunan sivusilmukan kanssa jolloin reunaan jää 8s. Käännä työ, nosta se yhteen neulottu silmukka neulomatta ja neulo 9s ja seuraavat 2s yhteen, myös tälle sivulle jää kavennuksen jälkeen se 8s ja keskellä on se 11s. Eli ne sivusilmukat vähenee yhdellä silmukalla joka kerralla mutta keskellä säilyy koko ajan se 11s.
      Pirjo

  3. Sisko

    Anteeksi en tajua, jos on 29s ja neulon oikeaa 19s 20 ja 21 oik yhteen 20s neulotaan 21 neulomatta ei mene tasan, oikealla 19s neulomatta eli 19 ja 20s yhteen.

    Reply
  4. Sisko

    Eli sinä et ilmeisesti kohdista niin että molemmissa reunoissa neulomaton nostetaan ja neulottu neulotaan ja neulomaton edetään neulotun yli, jolloin jatkuu kantapään alle samaa linjaa ne neulomattomat. Mut joo minä jätän keskelle 13s niin saan menemään tasan, jos tiedät mitä tarkoitan. Minä en halua että neulomaton menee kavennuksessa neulotun päälle.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei

      Ok, tuossa teemme siis erilailla. Johtuisiko tuosta kavennuksesta, en koskaan tee ylivetokavennusta vaan neulon siinä kohtaa 2 takareunoista oikein yhteen. Tämä oli mulle uutta, en ole koskaan tehnyt kantapään kavennuksissa ylivetokavennuksia. Koulussa on aikoinaan opetettu tuo oma tapani tehdä ja niin teen siis edellenkin. Mutta hyvä oli tuo tietää, täytyy muistaa kokeilla seuraavassa kantapäässä kuinka tuo tehdään.

      Mutta hienoa, että pääset työssä taas eteenpäin:) Pitkällä jo oletkin, loppu onkin sitten jo helpompaa ja on vähemmän silmukoitakin.

      Pirjo

  5. Sisko

    Eipä sillä ole väliä tekeekö sen kavennuksen takakautta vai ssk tai ylivedolla, pointti on siinä, kun neulot jokatoisen ja neulomatta jokatoisen, niin kohdistaa ne molemmanpuolen kavennukset niin että neulomaton jatkuu samaa linjaa kantapohjan alle.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Moi
      Nyt vasta ymmärsin mitä tarkoitit tuolla jatkumisella. Käänsin oikein sukan nurinpäin ja kyllä se neulomaton jatkuu samassa linjassa ihan läpi koko kantapään, siis myös kavennusten jälkeen. Laitoin oikein sukkapuikon niiden nostettujen lankojen alle ja samassa linjassa on.

      Jospa saisin videon aikaiseksi jossain välissä kevään aikana niin näkisit kuinka sen teen, näin ei taida tuo asia ratketa.

      Pirjo

  6. Sisko

    Hei, olen kova kyselemään ? mitenkä kun kantakavennusten jälkeen s jää 54s ja jalkapöydän kaaviossa on 56s? onko multa menny jotain ohi?

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Kysy vaan, ei haittaa:)

      Nyt en kyllä osaa näkemättä sanoa mitä olet tehnyt. Voisitko ratkaista ongelman tekemällä yhden killakavennuksen vähemmän jotta olisi se 56s kantapään jälkeen?

      Pirjo

  7. Sisko

    Hei, jos sulla on kantalapussa 29s ja käännöksissä aina eka neulomatta, eli aloitat neulomaan oikeaa, tässä tapauksessa lasken myös sen ekan s mukaan mitä ei neulota, eli neulot oikeaa jokatoinen neulomatta 20s, 21s neulomatta ja yhteen 22s neulotun kanssa tää menee kyllä oikein eli neulomaton jatkuu samaa linjaa, käämmät työn, neulot nurjaa 10s tässä kymmenessä silmukassa olen saskenu mukaan myös sen ekan neulomattoman s, 11s neulomaton ja 12s neulotaan nämä nurin yhteen nurjalla jää minun laskujen mukaan 9s odottamaan ? kun keskelle jättää 13s niin menee tasan niin että ne viimeiset neulomattomat s menee neulotun päälle, näin jatkuu neulomaton reunoissa, sun ohjeessa neulottu s menee neulomattoman päälle, eli se ei jatku toisella puolella jos teet 9,11, 9.

    Reply
  8. Sisko

    Joo ja voin jättää yhden kavennuksen pois niin jää se 56s, mutta se ei ollu nyt se juttu, vaan se että kantapään kavennusten jälkeen jää 54s ja jalkaterän kuvio vaatii 56s.

    Reply
  9. Sisko

    Hei, Jos teet videon tolla sun jaolla 9,11,9 ja kantalapussa on 29s niin ei millään mene tasan, koska 19s neulotaan 20s neulomatta, ne kun neulot yhteen niin neulottu rivi menee neulomattoman päälle.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Moi Sisko
      Olisiko tästä mitään apua sulle, todennäköisesti ajattelemme nyt jotain eri kohtia. Näin olen sen kuitenkin neulonut ja kantapohjan silmukat jatkuu samana läpi koko kantapään.

      x=neulottu silmukka
      -=nostettu silmukka

      xx-x-x-x-/X-x-x-x-x-X/-x-x-x-xx
      9s 11s 9s

      Isoilla X merkeillä kavennetaan
      vasemmaisella vasemmalle eli ensin tuon nostetun kanssa yhteen
      oikeanpuoleisella oikealle eli ensin tuon nostetun silmukan kanssa yhteen

      Keslellä säilyy nuo 11s ja ne neulotaan samoin koko ajan.

      Pirjo

  10. Sisko

    Eli sulla menee just neulottu s neulomattoman päälle, ja näköjääm neulot 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä s.
    minä alotan kantalapun teon aina eka neulomatta molemmin puolin.
    x = neulottu
    – = nostettu
    xx-x-x-(x-)x-x-x-x-x-x(-x)-x-x-x-
    ja tätä luetaan oikealta vasempaan, eli neulon oikeaa oikealta alkaen eka neulomatta sitten 19s ja nuo suluissa olevar oikein yhteen, eli neulomaton menee neulotun päälle jolloin jatkuu se neulomaton, käännän työn ja taas eka neulomatta ja neulon 11s,
    eli kun teen kantakavennuksen niin aina ekana s on se nostettu.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei

      Jokaisella on se oma tyylinsä tuossa kantapäässä ja sehän on ihan ok. Toki nostan neulomatta minäkin aina tuon ekan silmukan kantalapussa, mutta neulon siis aina kerroksen 2 viimeistä silmukkaa. Tämä syystä, että saan ne lapun reunasta nostettavat silmukat siistimmin kun reunassa on yksi neulottu silmukka ennen sitä nostettua silmukkaa. Ja koska rakastan symmetriaa, kummankin reunan on oltava samanlainen:)

      Nyt vasta ymmärsin mitä tarkoitat tuolla neulottu menee neulomattoman päälle. Siis kyllä, kavennan neulotun ja neulomattoman yhteen koska se neulomaton on siinä seuraavana. Seuraavalla kerroksella samssa kohtaa kavennan 2 neulottua yhteen koska se neulottu on siinä silloin seuraavana. Mutta näin ei ole kaikissa sukissa, riippuu ihan siitä kuinka paljon kantalapussa on silmukoita ja kuinka paljon jätän niitä sivusilmukoita. Kantapään teen aina sukkakohtaisesti, en siis tee aina samanlaista kantapäätä joka kerralla, aina kuitenkin parittomalla silmukkamäärällä.

      Itselle tärkeintä on, että kantapohjassa on sivusilmukoita tarpeeksi, 7 olisi itselle liian vähän, sillä en saa tarpeeksi syvää kantapohjaa. Siksi niitä silmukoita pitää olla tarpeeksi jotta saan siitä riittävän syvän. 7 silmukkaa ei itsellä riitä niin että koko kantapää olisi mahtuisi siihen kantapään sisään sisään vaan lappu jää sinne kantapään takaosaan. Siksi kantapäässä on aina enemmän kuin puolet silmukoista, terään kun ei tarvita niin paljon silmukoita. Näissä sukissa kuvio vaan tarvitsee juuri tuon määrän. Jalkani mitat ovat nilkka, jalkapöytä ja päkiä kaikki 22cm.

      Joskus levennän kantalappua jo alussa lisäämällä silmukoita 3-5 jotta saan niitä sivusilmukoita tarpeeksi. Mieheni sukkiin olen lisännyt jopa 8s ohuella langalla neulottuihin, koska hänellä on rintava jalka. Siis levennän kantalappua, en pidennä. Mutta se onkin sitten jo toinen juttu, siitä ei tämän enempää.

      Mutta hyvä näin, pääset etenemään sukassa. Eiköhän tämä riitä kantapäästä, nyt tiedämme miten toinen sen tekee ja miksi. Ja tekemällä niitä kantapäitä paljon jokainen oppii sen oman tyylinsä ja omaan jalkaansa sopivan kokoisen kantapään.

      Nyt jatkan vapaapäivän viettoa ja lähden piiitkälle lenkille ja sieltä suoraan saunaan. Blogiin palaan taas keskiviikkona uuden sukan julkaisulla.

      Hyvää naistenpäivää sinulle

      Pirjo

    1. Pirjo Post author

      Hei Henna

      Aika jännä, mutta se varren kaavio oli häipynyt jonnekin. Just näin kuvankin kun joku oli nämä juur tehnyt. Mutta päivitin tuon artikkelin ja nyt on ohje siellä taas.

      Kiitos kun ilmoitit, täytyy tutkia asiaa tarkemmin.

      Pirjo

    1. Pirjo Post author

      Hei Henna

      Olepa hyvä. Ja seuraavat tuleekin sitten jo reilun viikon päästä joten ei taida tekeminen loppua.

      Mukavaa alkavaa viikkoa

      Pirjo

  11. Katja

    Mitä tarkoittaa kaaviossa tuo valepalmikon ohjeen
    1o, langankierto, 1o kohdan langankierto? Kun siinä on ne kolme silmukkaa niin mitä sille keskimmäiselle siis tehdään?

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei Katja

      Pahoittelut, että saat vastauksen vähän myöhässä.

      Merkkien selityksissä kaavion alla lukee kuinka se yksi silmukka ensin kavennetaan pois eli nostetaan kahden silmukan yli. Silloin siihen jää vain 2 silmukkaa ja niiden väliin tulee se langankierto.

      Toivottavasti tämä auttoi, ohje on siis vain sanallisena siinä merkin kohdalla.

      Mukavaa Joulun odotusta

      Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *