Kirjoneuleen neulominen

Kirjoneuleen neulominen tuottaa useasti tuskaa. Langanjuoksut kiristää ja niitä pitää välillä sitoa, värit ei oikein sovikaan yhteen ja sitten valmiista työstä löytyykin virhe. Tässä postauksessa annan muutaman vinkin jotka hieman helpottavat luomisen tuskaasi.

Pitkät kirjoneulesukat nurinpäin

 

Kuvassa pitkät kirjoneulesukat nurinpäin eli niin kuin olen ne neulonut. Itse käytän nykyään pelkkiä pyöröpuikkoja, mutta videon mallin tein sukkapuikoilla.

Langat

Kun teet sukkia muista ensin katsoa, että langan koostumus on oikea. Eli villan lisäksi langassa tulee olla vahviketta, joko polyamid tai nylon. Ilman vahviketta sukka ei kestä kulutusta vaan sukat kuluvat puhki nopeasti. Akryli-langasta tehdyt sukat kyllä kestävät kulutusta, mutta koska akryyli on keinokuitua se ei hengitä kuten villa eli jalat hikoaa helpommin.

Täältä voit lukea lisää langoista

Osta aina riittävä määrä lankaa. Jos joudut myöhemmin ostamaan lisää et enää välttämättä saa lisää saman erän lankaa. Sama erä tarkoittaa sitä, että koko lankaerä on värjätty samalla kertaa ja ovat siis täsmälleen saman värisiä. Toisen erän sama väri on jo hieman eriväristä ja eron kyllä huomaa valmiissa työssä selvästi. Toki kirjoneuleessa värit voi laittaa eri raitaan/kuvioon jolloin ne eivät ole ihan vierekkäin eikä eroa huomaan välttämättä ollenkaan.

LAITA LANGAN VYÖTE TALTEEN tai pidä se kerän päällä kerän loppuun asti siltä varalta, että tarvitset lankaa lisää. Vyötteestä löytyy eränumero jonka tarvitset kun ostat lisää lankaa. Myös valkoinen ja musta ovat erivärisiä eri erissä joten tarkkana myös näissä väreissä.

Pohjalangan ja kuviovärien tulee myös olla samanpaksuisia.

Värit

Värien valinta on joskus hankalaa, mutta ainakin näin kesällä luonnosta löytyy mitä ihanampia väriyhdistelmiä. Silmä tarkkana lenkkipolulla tai vaikka ihan omassa pihassa.

Netistä löytyy erilaisia värikarttoja, niitäkin kannattaa joskus vilkaista.

Ota myös välillä kuva työstä ja muuta se laitteellasi mustavalkoiseksi (MV). Mustavalkoisesta kuvasta näet hyvin miten värit erottuvat työstä. Muista myös katsoa sama kuva värillisenä, siitä huomaa kaikkein helpommin virheet. Nimimerkillä kokemusta on…

Luovuus irti, omia kokeiluja kannattaa tehdä, koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee. Omia lankoja kannattaa katsella välillä ihan uudesta vinkkelistä. Värit joita et ennen olisi ajatellutkaan sopivan yhteen saattavat yllättäen ollakin hyvä yhdistelmä. Eikä tässäkään ole olemassa oikeaa ja väärää. Se mikä itseä miellyttää on varmasti ihan oikein:) Ja meillä kaikilla taitaa olla sen verran lankoja, että uusia väriyhdistelmiä varmasti löytyy:)

Sopivat sukat

Mistä tiedät, että sukista tulee itselle sopivat? Sovita aina välillä työn edetessä.

Sukan tulee olla napakka, ei siis niin kireä, että kuviot venyy muodottomaksi sivusuunnassa. Kun sukka on liian kireä, se venyy sivusuunnassa ja ottaa sitä leveyttä pituudesta. Sukasta tulee liian lyhyt.

Oikeaa tiheyttä omille sukillesi ei osaa kertoa kukaan muu kuin sinä itse. Siihen vaikuttavat oma käsialasi, puikkojen koko, käytettävä lanka ja sukan malli. Ja joskus jopa mieliala vaikuttaa käsialaan. Tämä on ihan itse kokeiltava ja aikaa myöten löydät sen oman käsialasi ja omat silmukkamääräsi omiin sukkiisi. Jalkojen kokoja ja malleja on niin paljon erilaisia ettei kukaan suunnittelija osaa tehdä kaikille sopivaa sukkaa.

Langanjuoksujen sitominen

Tämä on taas ihan jokaisen oma tapa kuinka usein sen tekee. Itse sidoin varressa pitkissä sukissa vasta 5s kohdalla, jos oli 4s samalla värillä en sitonut. Jalkaterässä sidon jo 4s juoksussa, koska en halua, että varpaat tarttuvat lankaan. Nurinpäin tehdessä lanka jäi tarpeeksi löysälle sitomattakin. Mutta kokeile, tämäkin riippuu ihan sinun käsialastasi. Kannattaa ainakin ensimmäisellä kerralla tehdä ihan niinkuin on aina tehnyt.

Lankojen päättely

Jos joudut kuljettamaan lankaa todella monta kerrosta seuraavaan kuvioon niin kannattaa katkaista lanka. Videossa näytän kuinka ”päättelet” jo aloituslangan, tee samoin ykköspuikolla päättyvälle värille eli sille värille jonka langan katkaiset. Jätä lankaa kuitenkin sen verran, että saat pujoteltua langanpäätä muutaman silmukan verran toiseen suuntaan jotta viimeinen sillä värillä tehty silmukka ei pääse löystymään käytössä. Näin lankojen alkupään päättely tulee keskisilmukan toiselle puolelle ja loppu toiselle puolelle eikä taakse tule ykköspuikon kohdalle kaikkia pääteltyjä lankoja.

Kirjoneuleen neulominen nurinpäin

Video kirjoneuleen neulomiseen nurinpäin on tehty, alla video. Videossa näytän myös mieten päättelet neuloessa ja kuinka itse pidän lankoja kirjoneuletta neuloessa. Ensi viikolla saat siis ohjeen pitkiin sukkiin, pääset kokeilemaan kuinka tuo toimii.

Täytyy vielä mainita, että olen kyllä ostanut langanohjaimen. Sen käyttö on vaan vielä vähän kömpelöä joten en kehdannut käyttää sitä videossa:)

HUOM!!!

Älä jatka tällä kesken olevaan työhön. Todennäköisesti käy niin, että neuleesta tulee selvästi löysempää ja vaihtokohtaan tulee selvä raja.

Seuraava postaus ensiviikolla

Pitkät kirjoneulesukat langat

Seuraavassa postauksessa tulee pitkät kirjoneulesukat. Ohje on helppo, ei paljon lankojen sitomista:)

Pohjavärinä on valkoista ja kuvioissa lilaa ja kahta eri lilaan taittuvaa punaista. Tein omat sukkani jämälangoista joten värien kulutusta en oikein osaa sanoa. Valmiit sukat painaa 201g.

En oikeasti ole hankkinut tänä vuonna kuin fingerin vahvuisia lankoja joitakin keriä.  Nämäkin 7 veljestä langat olen ostanut ainakin 2v sitten. Päätin, että nyt en enää säilytä ihan liian isoa varastoa lankaa vaan olen järjestelmällisesti neulonut vanhoja lankoja vähemmäksi. Uusilla langoilla on tehty ainoastaan kaikki ohuet sukat.

Ihanat elokuun helteet sen kun vaan jatkuvat, muista nauttia niistä niin kauan kun niitä vielä riittää:)

8 comments on “Kirjoneuleen neulominen

  1. Pamela

    Olipas antoisa postaus! Kiitos siitä!
    Minulle oli aivan uusi juttu tuo, että kirjoneuleen voi tehdä nurinpäin. Itselläni on tiukka ”käsiala” ja vaikka kuinka yritän venytellä langanjuoksuja, tulee neuleesta aikamoisen tiukka 🙁
    Jäinkin postauksesi luettuani miettimään, että jos teen seuraavat sukat nurinpäin, niin käytänkö ”normipuikkokokoa” vai otanko puoli kokoa isommat?

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei Pamela

      Kiitos kiitoksista:) Ihanaa, että löysit tuon postauksen, siitä on ollut monelle paljon apua.

      Sinuna kokeilisin ensin niillä puikoilla joilla olet ennenkin neulonut. Kun tuo lanka kiertää sitä sukan ulkokehää niin langanjuoksuista tulee automaattisesti pidemmät. Tee muutaman kuviokerros ja tutki sitten kuinka paljon enemmän se joustaa. Kirjoneule on yleensä jo muutenkin vähän kireämpää joten itse teen kirjoneuleen aina hiukan isommilla kuin pitsin tai sileän neuleen.

      Ja jos haluat kokeilla isompia puikkoja niin kokeilisin myös niitä välikokoja. Eli kun itse neuloin löysää 3,5 koon puikoilla niin vaihto puikkoihin 3,25 oli ihan riittävä, 3,0 olisi ollut jo liian pienet. Jos mahdollista niin kokeilisin myös 0,25 isompiakin puikkoja, mutta toki myös niitä puoli numeroa isompiakin.

      Kaunista viikonloppua

      Pirjo

  2. Helena Knuutila

    Minulla on ongelmana kun neulon instarsia esim. Marimekon Unikkoa sukanvarteen . Niin siinä tulee pitkiä langanjuoksuja , mitkä olisi helppo sitoa kun siirrän nurjalta kuvion alkuun , mistä taas sidon langat ja neulon kuvion , mutta pohjalangalla tulee pitkä juoksu mikä pitäisi saada sidottua ? Osaatko auttaa?

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei Helena

      Aika pitkät langanjuoksut tulee. Paras systeemi tässä olisi varmaan tuo tikapuutekniikka vain siinä kukan kohdalla. Jos kukkia on enmmän niin silloin olisis koko sukka neulottava tikapuilla. Itse en ole tätä tekniikkaa vielä kokeillut joten en osaa siitä kertoa sen enempää.

      Puikot kannattaa ottaa sopivan kokoiset jottei tule liian löysä neulos, silloin se takana kulkeva värikin näkyy helpommin.

      Itse varmaan sitoisin joka 4.s kuviovärillä siellä taustalla. Jos on paljon kontrastia värien kesken niin väkisinkin se pohjaväri siellä taustalla vilkkuu. En pysty tässä sanallisesti sinua neuvomaan kuinka kuviovärillä sidotaan, pitäisi ihan näyttää.

      Katsopa youtubesta, siellä on monta videota lankojen sitomisesta. Ja Novitalta löytyy ohje tikapuutekniikkaan. Hae netistä ”lankojen sitominen kirjoneuleessa” ja klikkaa videot niin saat monta videota kuinka se tehdään. Samalla haulla tulee myös se Novitan tikapuutekniikka.

      Toivottavasti pystyin edes vähän auttaa.

      Pirjo

  3. Raili Koskisalo-Wikström

    Hei. Onpa ihana uusi tekniikka, johon en aikaisemmin ole törmännyt. Mietin juuri kun ajattelin tehdä villatakin (ensimmäistä kertaa) kirjoneuleena, niin onnistuuko tehdä silloin kun on nurja puoli tai miten se menee..? Tai eikö se onnistu niin..?
    Kiitos vastauksesta etukäteen.

    Reply
    1. Pirjo Post author

      Hei Raili

      Eipä taida onnistua kuin pyörönä neuloessa, tässä kun neulotaan koko ajan oikeaa. Sukka on sujautettu varresta nurinpäin, mutta silti neulotaan koko ajan oikeaa. Pyrönä neulottaessa tästä on kyllä suuri apu, ei yhtään kiristä langanjuoksut.

      Toki jos neulot villatakin ensin pyörönä ja sitten steekkaat eli leikkaat keskeltä edestä sen auki niin silloin voi neuloa pyörönä ja koko ajan oikeaa työ nurin päin käännettynä. Tässä vaan tulee enemmän työtä kun ensin täytyy tehdä se keskietu siten, että sen voi leikata. Siinä tarvitaan muutama työvaihe ennen aukileikkaamista ja neuloessakin siinä kohtaa pitää neuloa niin että sen voi leikata. Ihan ilman esivalmisteluja sitä aukileikkausta ei voi tehdä, menee koko työ piloille.

      Kokeile joskus ensin sukkiin ja tutustu tuohon aukileikkaamisen eri työvaiheisiin ja vasta sitten isompaan työhön.

      Ihanaa kevään tuloa

      Pirjo

    1. Pirjo Post author

      Hei Marjatta

      Kiitos kiitoksista.

      Tämä on kyllä auttanut montaa neulojaa, itseni mukaan lukien. Joskus pienetkin keinot saavat ihmeitä aikaan. Kiva, että sain auttaa myös sinua.

      Mukavia neulehetkiä ja kevättä

      Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *