Raidalliset varrettomat isänpäiväsukat

Tänä vuonna isä saa raidalliset varrettomat isänpäiväsukat. Oma puolisoni piti näistä heti ensi sovituksella ja halusi näistä isänpäiväsukat tälle vuodelle. Nämä on neulottu jo kesällä, mutta käyttöön nämä tulevat vasta nyt.

Olen aiemmin neulonut hänelle samanmalliset kesäsukat ja ne ovat olleet nyt kovassa käytössä. Johtui ilmeisesti kuumasta kesästä, oli mukavammat käyttää. Mutta kesän jälkeen samojen sukkien käyttö jatkuu, ovat kuulemma mukavat jalassa, johtuen tuosta varrettomuudesta.

Raidalliset varrettomat isänpäiväsukat

Käytämme molemmat vain neulomiani villasukkia ja paljaissa jaloissa, alla ei siis ole muita sukkia. Kun ensimmäisiä kertoja kokeilimme pelkkiä villasukkia ilman alussukkia, tuntui kuin jalat olisivat hikoilleet ja palelleet.  Nykyisin on toisin päin. Teollisesti valmistetut keinokuitusukat hiostaa ja villasukat hengittää ja lämmittää.

Näihin sukkiin olen neulonut resorin jälkeen ennen kantapäätä pienet kiilat, koska jatka on rintava. Tämä kiila antaa jalkapöydälle lisää tilaa eikä silmukat veny siinä kohtaa ihan hirveästi ja samalla sain kantapäähän lisää syvyyttä. Istuu paremmin ja pysyy jalassa paremmin.

Lankana Novita Nalle, puikot 2,5. Painoa sukilla on 70 g ja koko on 43.

Kerroksen vaihtumiskohta on sivussa eli 1. puikon ja 4. puikkojen välissä.

 1. ja 2. puikoilla on jalkapöydän 30 s ja 3. ja 4. puikoilla on kantapää ja jalkapohjan 34 s.
Näin tein raidalliset varrettomat isänpäiväsukat

Luo 64 s ja neulo *1o, 1n* resoria 8 krs. Näissä sukissa kokeilin neuloa joka toisella kerroksella tuo oikean silmukan takareunasta, jolloin silmukka kiertyy. Tuli hiukan erilainen pinta.

Neulo resorin jälkeen mustalla vielä 1krs oikein kaikilla silmukoilla ja aloita raidat ja kiilojen lisääminen. Tein tähän kaavionkin, jos et ole ennen neulonut kiilakantapäätä.

Kiilakantapää

Olet viimeksi neulonut sinisen raidan eli puikolla on siniset silmukat ja sen alla 1 sininen kerros. Vaihda musta lanka ja aloita kiilakantapää.

Kiilakantapään kaksoissilmukka minun tavallani, helppo tehdä

 • oikea puoli, neulo oikeaa puikon loppuun, kunnes jäljellä on 1 s, nosta se neulomatta ja tee uusi silmukka nostetun silmukan alapuolella olevaan silmukkaan, näin syntyy kaksoissilmukka, joka jatkossa käsitellään yhtenä silmukkana. Käännä työ, siirrä kaksoissilmukka oikealle puikolle työntämällä oikea puikko oikealta vasemmalle. Tämä on kiilakantapään ensimmäinen kaksoissilmukka.
 • nurja puoli, neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 1 s, nosta neulomatta ja tee uusi silmukka nostetun silmukan alapuolella olevaan silmukkaan, tämä on nurjan puolen ensimmäinen kaksoissilmukka.
 • oikea puoli, neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 s ennen kaksoissilmukkaa, nosta se neulomatta ja tee taas uusi silmukka sen alapuolelta, käännä työ ja siirrä uusi kaksoissilmukka oikealle puikolle.
 • nyt on toisessa reunassa 2 kaksoissilmukkaa, jatka taas nurjaa, kunnes taas puikon lopussa on 1n ja kaksoissilmukka, nosta silmukka ja tee nurja silmukka nostetun silmukan alapuolelta ja käännä työ.
 • nyt on kummassakin reunassa 2 kaksoissilmukkaa, jatka toistamalla näitä kahta kerrosta tekemällä aina puikon viimeisestä tavallisesta silmukasta kaksoissilmukka.

Kaksoissilmukkaa ei neulota kavennusvaiheessa ollenkaan vaan se jää puikolle odottamaan. Jatka kaksoissilmukoiden tekemistä, kunnes jäljellä on 14 s ja olet työn oikealla puolella.

 • olet neulonut keskimmäiset 12 s oikein tekemättä kaksoissilmukkaa ja olet kantapohjan kapeimmassa kohdassa.
 • *Jatka neulomalla 15 kaksoissilmukkaa, jokainen kaksoissilmukka neulotaan yhtenä silmukkana, neulo jalkapöydän 30 silmukkaa myös mustalla oikein, neulo kantapään toisen reunan 15 kaksoissilmukkaa oikein ja neulo keskimmäiset tavalliset 12s oikein*. Toista tähtien väli vielä uudestaan, kaksoissilmukat ovat tässä vaiheessa jo yksi silmukka.
 • oikea puoli, olet viimeksi neulonut kantapohjan 12 keskimmäistä silmukkaa oikein, tee seuraavasta silmukasta kaksoissilmukka, käännä työ
 • nurja puoli, nosta kaksoissilmukka, neulo 12 s nurin, tee kaksoissilmukka ja käännä työ

Tästä eteenpäin silmukat alkavat taas lisääntymään

 • oikea puoli, nosta kaksoissilmukka neulomatta, neulo oikein, kunnes tulet kaksoissilmukan kohdalle, neulo se oikein ja tee seuraavasta silmukasta kaksoissilmukka, käännä työ
 • nurja puoli, neulo nurjaa, kunnes tulet kaksoissilmukan kohdalle, neulo se yhtenä silmukkana nurin ja tee seuraavasta silmukasta kaksoissilmukka, käännä työ
 • jatka näin, kunnes olet neulonut viimeiseksi oikean puolen silmukat ja puikon lopussa on enää yksi kaksoissilmukka jäljellä, neulo se oikein, mutta älä enää käännä työtä.

Tässä vaiheessa otetaan myös jalkapöydän silmukat mukaan ja seuraavaksi väri vaihtuu, neulo sinisellä 1krs ja vielä jalkapohjan toisessa reunassa oleva viimeinen kaksoissilmukka yhtenä silmukkana.

Työssä on nyt jalkapöydän 30 s ja jalkapohjan 42 s.

Jotta saadaan taas alkuperäinen silmukkaluku tee kiilakavennuksia joka toinen kerros 4 kertaa, jolloin silmukoita on taas 64 s.

Itse kavensin jalkapöydän reunimmaisilla silmukoilla eli silmukoilla 1 ja 30 nuo ylimääräiset 8 silmukkaa pois, mutta toki ne voi kaventaa ihan omalla tavallakin. Eli tee silmukalla 30 ssk tai ylivetokavennus eli kavennus kallistuu vasemmalle ja silmukalla 1 2 oikein yhteen. Näin jalkapöydän silmukkaluku pysyy samana eli 30 s ja jalkapohjan silmukat vähenee.

Terä

Neulo kahden kerroksen raitoja, kunnes terän pituus on sopiva. Tasaa silmukat jalkapöydän puolelle  32 s ja jalkapohjan puolelle 32 s ja aloita kärkikavennukset.

Omissa sukissani on varresta laskien 17 sinistä raitaa ja olen vielä neulonut krs mustalla ennen kärkikavennuksia.

Kärki

Tee leveä nauhakavennus, tällä kertaa kavennus kallistuu eri suuntaan eli ulospäin

Kavenna 1. ja 3. puikkojen alussa seuraavasti, neulo 1o, 2o yhteen

Kavenna 2. ja 4. puikkojen lopussa, kun jäljellä on 3 s, tee ssk tai ylivetokavennus ja neulo 1o

Tee kavennukset jo toinen kerros 8 kertaa ja sen jälkeen 5 kertaa joka kerros.

Vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi ja päättele lanka.

Kaaviot raidalliset varrettomat isänpäiväsukat

Varrettomat raidalliset isänpäiväsukat kaaviot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *