Pallopitsisukat

Pallopitsisukat syntyivät, kun yhdessä julkaisussa tuli vastaan hauska pitsin kaavio. Pakkohan sitä oli kokeilla, helppo ja kuitenkin taas vähän erilainen.

Pallopitsisukat 1

Lankana on Kaupunkilanka Rotvalli eli sport vahvuinen lanka,          100g / 260m.  Lankaa kului 75 g joten taas olisi saanut pidemmän varren. Niin, puikot oli 2,5, vähän pienemmät kuin normaalisti.

Jotenkin tuo puikkokoko pienenee itsellä koko ajan, sama on käynyt monella muullakin neulojalla. Entä sulla, onko puikot vaihtuneet pienempiin ajan myötä?

Voisin myös pikkuhiljaa opetella kunnolla tuon varpaista varteen kantapään. Yhdet varrettomat tein jo keväällä, tuli hyvät. Kiilakantapää pienellä kiilalla toimi oikein hyvin, voisin kokeilla vielä muutamalla muullakin kantapään mallilla.

Kantapäitä tuli kokeiltua viime vuonna useampikin erilainen. Mikään niistä ei ollut toista parempi, yksi oli sellainen, jonka istuvuudesta en tykännyt ollenkaan. Tai sitten se ei ollut malliltaan sopiva omaan kapeahkoon nilkkaani.

ALE

Alensin Ravelryssä ja PayHipissä olevien kahden mallin hintoja black weekin ajaksi!

Näin tein pallopitsisukat

Luo 56s ja neulo resoria kaavion mukaan. Huomaa, että resori jatkuu kaaviossa joissain kohdin ihan pitsiin saakka, ei siis pääty yhdellä kerroksella kuten normaalisti.

Kantalappu

Muutenkin olen taas piirtänyt kaavion koko sukkaan ja kantapääkin taas heti kerroksen alussa. Jos neulot sukkapuikoilla niin tee kantapää puikoilla 1 ja 2, näin vältyt silmukoiden siirtelyltä ja pääset neulomaan kantalappua suoraan työn alusta.

Neulo siis ensin oikeaa puikoilla 1 ja 2 nuo 29 s, käännä työ, nosta 1. silmukka neulomatta, *neulo nurin, nosta* ja lopussa neulo 1. nurin ja viimeinen silmukka nurin. Nostetun silmukan lanka jää siis nurjalle puolelle.

Itse teen kantalapun aina näin eli teen nostot nurjalla puolella. Ja ihan siitä syystä, että en tykkää nurjia silmukoita, koska niistä tulee aina napakampia kuin oikeista. Saan siis tasaisemman lopputuloksen kun voin jättää joka toisen nurjan silmukan neulomatta.

Kantapohja

Kantalapussa on siis nuo 29s. Kerroksia neuloin 28, koska tein ranskalaisen kantapään. Keskelle jätin yhden silmukan ja tein ensimmäiset kavennukset sen molemmin puolin.

Neulo siis keskelle kantalappua eli se ihan keskimmäinen silmukka oikein,

  • neulo takareunoista 2o yhteen, 1o ja käännä
  • nosta 1. s nurin neulomatta, nurin, nurin (tämä siis keskisilmukka) , 2n yhteen, 1n ja käännä
  • nosta neulomatta, neulo 3 oikein, 2 oikein takareunoista yhteen, 1o ja käännä
  • nosta neulomatta, neulo 4 nurin, 2 nurin yhteen ja 1n, käännä työ

Jatka näin kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois ja jäljellä on 15s.

Poimi kantalapun reunasta 14s ja puikkojen 1 ja 2 sekä 3 ja 4 välistä vielä 1s. Silmukoita on siis lapun reunoista poimitut 15s x 2 sekä keskellä olevat 15s eli yhteensä 45s.

Tee kiilakavennuksia joka toinen kerros, kunnes työssä on jäljellä 27s + 27s, yhteensä 54s.

Kiilakavennukset
  • puikko 1, neulo kunnes jäljellä on 3s, neulo 2o yhteen ja 1o
  • puikko 3, neulo puikon alussa 1o, tee ssk tai ylivetokavennus

Terään jää siis pitsiosaan 27s, samoin jalkapohjassa on 27.

Terä

Neulo terää kaavion mukaan.

HUOMIOI, että reunassa kulkeva nurja silmukka muuttuu oikeaksi samaan aikaan kun viimeinen pitsikuvio reunoissa on neulottu. Pitsi toki jatkuu vielä muutaman mallikerran verran, mutta sukan keskellä. Mutta ei hätää, olen tuon kyllä piirtänyt kaavioon joten sitä seuraamalla hoksaat kyllä mitä tarkoitin.

Kärkikavennukset

Kavennuksetkin näkyvät kaaviossa, ensin joka toinen kerros ja lopussa taas joka kerros.

Kavennukset voit aloittaa myös aiemmin, jos näyttää siltä, että pituutta tulee liikaa. Tai vastaavasti myöhemmin, jos tarvitset pituutta lisää.

Kun jäljellä on viimeiset 10s vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja päättele lanka.

Viimeistely

Päättele langat.

Laita sukat kostean pyyhkeen väliin yöksi jotta neulos tasoittuu.

Kaaviot pallopitsisukat

Kaavioita luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin.

Pallopitsisukat kaavio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *