Apuja kirjoneuleen neulomiseen

Tällä kertaa vähän apuja kirjoneuleen neulomiseen.

Mutta ihan ensin, kuinka sun kesä sujui? Taisit käyttää ainakin osan kesää samoin kuin minäkin, sukkia neulomalla. Alkukesä oli niin kolea, että ei sitä muuta juurikaan tullut tehtyä kuin vähän pihahommia ja neulomista. Mattopyykille pääsyäkin joutui odottelemaan pitkälle kesäkuun puolelle, kun ilma ei meinannut millään lämmetä.

Blogin syksy aloitettiinkin jo kirjoneulesukilla. On mennyt varmaan pari vuotta siitä, kun ne tein. Vihdoinkin tuli siis niiden vuoro päästä esille. Syksyn aikana niitä tulee lisää ja kyllä sinne mahtuu muutakin.

Katselin tuossa kevään lopuksi tilastoja mitä olette eniten lukeneet blogissa. Tutorial-videot ja esim. erilaiset resorit ovat kiinnostaneet kovasti. Samoin nurinpäin kirjoneuleen neulominen ja ristiin vahvistaminen ovat kiinnostaneet. Tästä syystä tulette jatkossa saamaan niitä lisää, toki unohtamatta uusia sukkamalleja, eihän ne nyt sentään pois jää.

Aloitetaan kuitenkin kirjoneuleen neulomisella, koska niitä on nyt syksyllä tulossa useammat.

Kirjoneuleen neulominen

Pari huomion arvoista asiaa kirjoneuleen neulomisesta. Nämä asiat tulevat aika ajoin vastaan, mutta kaikillehan nämä eivät välttämättä ole uusia juttuja.

Lankadominanssi

Kun neulot kahta eri väriä ei pohja- ja kuvioväriä yhtä aikaa niin kuviovärin tulee dominoida. Eli dominoiva väri on se, joka korostuu enemmän eli näkyy vahvempana. Pohjaväri jää taustalle, se ei jää vähän taaemmaksi kuin kuvioväri.

Kuinka se sitten saadaan aikaiseksi? Kun langat ovat sormella vierekkäin niin pohjaväri on itsestä kauempana eli sen kuviovärin takana. Ja kuvioväri on lähempänä neuletta ja sen tulee kulkea pohjavärin edessä. Jos katsot työtä nurjalta puolelta niin pohjavärin pitää sillä puolella korostua ja kuvioväri jää sen alle.

Kuvioväriä joutuu usein kuljettamaan useamman silmukan ohi, jolloin sen langan joutuu sitomaan pohjavärin kanssa. Älä kuitenkaan koskaan sido lankoja seuraavalla kerroksella samassa kohtaa, koska silloin ne näkyvät oikealla puolella.

Jos esim. tulee 5 silmukan väli pohjavärillä, jossa ei käytetä lainkaan kuvioväriä tee seuraavasti.  Neulo ensimmäisellä kerralla niin, että neulo ensin 1 s pohjavärillä, sido 2. silmukan kohdalla kuvioväri ja neulo 3 s pohjavärillä ja neulo kuvio. Seuraavalla kerroksella samassa kohtaa neulo niin, että ensin neulot 3 s pohjavärillä, sido 4. silmukan kohdalla kuvioväri ja neulo 1 s pohjavärillä ja tee kuvio. Näin sidottu kohta jää selvästi eri kohtaan ja ne eivät tule näkyviin työn oikealla puolella.

Kuvioväri kerroksen lopussa

Kun kerroksen viimeinen kuvio neulotaan muutamaa silmukkaa ennen kerroksen päättymistä, sido kuvioväri niin, että myös se jää sinne kerroksen loppuun tai vaikka yhden silmukan päähän siitä. Jos kuvioon tuleekin välikerros pohjavärillä ja kuvioväriä tarvitset uudella kerroksella vasta muutaman silmukan päässä kerroksen alusta jää kuviovärin lanka aika kauaksi ja väliin tulee pitempi langanjuoksu. Kun kuviovärin kuljettaa mukana kerroksen loppuun asti ei näitä langanjuoksuja jää.

Jos et ole vielä katsonut videota pääset klikkaamalla alla olevaa linkkiä postaukseen jossa video on.

Kirjoneuleen neulominen nurinpäin, käyhän katsomassa se youtubesta.

Seuraavalla kerralla saat taas ohjeen sukkiin. Jos en osannut selkeästi selittää tuota sitomista niin kysythän, autan kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *