Liian kireä neuletiheys

Tässä vähän ohjetta, jos sinulla on liian kireä neuletiheys.

Ohjeissa on aina maininta neuletiheydestä, jota pitää verrata omaan tiheyteen. Varsinkin se silmukkamäärä on tärkeä, jotta työn leveys täsmää. Esimerkiksi paitoja neuloessa pituus suunnassa voi neuloa tarvittava määrä lisää tai vähemmän, mutta leveyssuunta määrittää neuleen leveyden eli koon.

Miten muuttaa tiheyttä

Miten sitten muuttaa tiheyttä. Jos vaadittava tiheys silmukkamäärässä on esimerkiksi 18 s / 10 cm ja sinulla tuleekin 20 s niin kuinka saat tiheyden oikeaksi? Vaihda puikot isommiksi, jolloin silmukoita tulee vähemmän per 10 cm. Ja jos saat omalla käsialalla tiheydeksi 16 s niin vaihda puikot pienemmiksi, jolloin silmukoita tulee enemmän.

Kerroksissa voi edelleen olla heittoa, mutta aina voi siis lisätä tai vähentää kerroksia. Kuvioissa niitä ei kuitenkaan saa lisää, ellei sitten neulo jotain kuviota useamman kerran. Yleensä kuitenkin se kerrosluku muuttuu puikkoja vaihtaessa ja pituuskin tulee oikein.

Mikä sitten on tiukkaa tai löysää neulosta. Kerran olen lukenut somessa kommentin, jossa kyseltiin kuinka saa silmukat kaapelilta pois takaisin puikolle. Neulos oli niin tiukkaa, että odottamassa olleen työn silmukat olivat palautuneet takaisin oikeaan muotoonsa eli olivat pienentyneet niin paljon, ettei niitä saanutkaan enää takaisin puikolle. Työ oli isompi neule, oikein harmitti kysyjän puolesta. Ei siinä mikään muu auttanut, kuin purkaa koko pitkälle edennyt työ ja aloittaa alusta.

Jos silmukat liikkuvat puikolla sujuvasti eivätkä ole irti puikon pinnasta käsiala on käsittääkseni ihan normaalia. Jos silmukat putoilevat puikon päästä niin löysää ja jos niitä joutuu yksitellen työntämään puikon päähän niin todella tiukkaa.

Sormenpäässä haava

Oikein sydämestä ottaa, kun lukee, että toisilla etusormessa on reikä, kun silmukoita siirrellään puikkoa työntämällä. Neulos on silloin todella tiukkaa ja sormi on tosi kipeä. Tässä kohtaa kannattaisi laskea se neuletiheys ja kokeilla neuloa pienemmillä puikoilla, mutta löysempää jolloin silmukat liikkuvat sujuvasti puikolla. Säästyisi se sormikin vaurioilta.

Lämpöarvon säilyminen

Liian kireä neuletiheys heikentää  lämpöarvoakin. Lanka ei saisi olla niin kireällä, että säikeet menevät tiukasti suppuun. Villan lämmittävyys perustuu siihen, että villan kuiduilla on ainutlaatuinen kysy sitoa kuituihin ilmaa, joka lämmittää. Ilma on erinomainen eriste ja sitä pitää villan kuiduissa olla myös valmiissa työssä. Jos neulot todella tiukkaa niin kuiduista puristuu ilma pois eikä se lämmitä enää yhtä tehokkaasti.

Kokeilepa joskus kastella pätkä villalankaa ja keinokuitulankaa yhtä aikaa. Huomaat, että villalanka kelluu veden pinnalla, koska se ilma estää sitä kastumasta. Joudut puristelemaan sitä useaan otteeseen, jotta saat sen kokonaan märäksi. Ja ilmakuplia nousee vedestä reilusti.

Keinokuidusta ei ilmakuplia saa juuri ollenkaan vaan se kastuu ihan helposti. Siitä näkee heti, että ilmaa ei kuiduissa ole, joten sen lämpöarvo on ihan olematon. Näin käy myös villalle, jos neulot sitä liian kireästi. Ja liiasta kireydestä voi kyllä oppia pois harjoittelemalla. Vähän se ensin vaatii kärsivällisyyttä, mutta ajan kanssa se alkaa sujumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *