Usein kysytyt kysymykset ja vähän muutakin

Välillä vastaan tulee erilaisia kysymyksiä, esimerkiksi kuinka jokin neulotaan tai lasketaan. Tässä postauksessa  on usein kysytyt kysymykset ja vähän muutakin kysymyksiä joita on kysytty.

Kerän paino

Tämä asia jaksaa aina vaan välillä puhuttaa joten jospa tämän jälkeen asia olisi kutakuinkin selvitetty asia.

Monet punnitsevat marketissa kerän hedelmävaa’alla ja huomaavat sen painavan vähemmän kuin esim. sen 100g. Kerä ei kuitenkaan ole vajaa vaan kerän painoon vaikuttaa ilman kosteus. Eli kuinka paljon kosteutta kerässä olevassa langassa on. Kun kerä on kuivemmassa tilassa siitä haihtuu kosteutta joten kerän painokin pienenee.

Jos kuitenkin olet epävarma onko kerä oikean kokoinen niin silloin ainoa keino on mitata metrit eli onko siinä nuo vaadittavat 100 m sitä lankaa.

Tosin, joskus kerästä on pihistetty sisältä nöttönen lankaa kun oma kerä on loppunut kesken ja työ on jäänyt pikkasen kesken. Ei mitenkään hyvä tapa, mutta näitäkin on tullut vastaan. Lopputulos lienee se, että se nöttönen tuskin on samaa värierää joten loppusukasta tulee vääjämättä väärän värinen.

Värin vaihto joustinneuleessa

Kaikkihan me tiedämme, että kun neulot nurjaa ja ja vaihdat väriä niin nurjien silmukoiden kohdalla tulee oikealle puolelle sen uuden värin nurjasta silmukasta ne pienet lankalenkit. Ei niin kivan näköistä, mutta nekin saa pois. Eli neulo uudella värillä ensin 1 krs oikeaa kaikilla silmukoilla, siis myös niillä nurjilla ja jatka seuraavalla kerroksella taas normaalisti resorina. Ongelma poistettu!

Puikkojako

Monesti on kysytty mitä pitää tehdä kun silmukat loppuvat puikolta ja kuvio on kesken. Kuviot ovat eri levyisiä eli silmukkamäärät vaihtelevat. Kaikissa kuvioissa ei mallikerta  mahdu yhdelle puikolle tai se voi olla myös pienempi kuin puikolla oleva silmukkamäärä. Kuvioita neulottaessa otetaan kaikki työssä olevat silmukat huomioon. Jos yhdellä puikolla olevat silmukat eivät riitä silloin jatketaan kuviota seuraavalla puikolla.

Silmukoita joutuu joskus myös siirtelemään puikolta toiselle, esimerkiksi kaventaessa tai palmikkoa tehdessä. Mallikerran tulee kuitenkin päättyä kerroksen lopussa oikein jotta kuviokerrat asettuvat oikein edellisen ja seuraavan kerroksen kanssa.

Sukan koko

Yleinen tapa on ilmoittaa valmiista sukasta koko kengännumeron mukaan. Ihan keskiverto mitta joka pitää joskus ihan paikkansakin, mutta varmaan yhtä monta kertaa ei pidäkään.

Jos nilkan ja jalkapöydän ympärysmitta on 20 cm tai 24 cm niin ero on oikeasti aika iso sukassa. Tuossa pienemmässä mitassa sukka on todennäköisesti löysä eli pyörii jalassa. Pituuttakin on varmasti liikaa. Isommassa mitassa sukka todennäköisesti on erittäin tiukka ja kaikenlisäksi jää myös lyhyeksi. Leveys kun vie myös sitä pituutta. Itse olenkin alkanut uusien sukkien kohdalla ilmoittamaan koon nilkan ympärysmitan mukaan.

Terän pituuden voikin sitten itse neuloa saajan kengännumeron mukaan jota ei tietystikään voi kokonaan unohtaa. Eli laske kengännumero x 0,63 niin saat koko sukan mitan, siis kantapään takaa ihan siihen saakka kun sukan kärkikavennukset loppuu.

Ensin on siis tehtävä mallitilkku. Jokaisella on se oma käsiala eikä mitään yleistä silmukkamäärää voi koskaan neuleessa määritellä. Siksi se mallitilkku on tärkeä neuloa ensin ja sitten vielä kastella, asettaa mittoihinsa ja vasta kuivuneesta tilkusta mitata se tiheys. Siinä pitää muistaa se, että myös puolikkaat silmukat lasketaan mukaan jotta tulos on oikein.

Pitsineuleissa mallitilkun neuletiheys saattaa vastata aina oikein neuletta, mutta tämä pitää ensimmäisellä kerralla testata omalla käsialalla. Mutta jos teet palmikkoa niin siinä neuletiheys onkin jo jotain muuta kun sen sileän neuleen tiheys. Ja vieläkin tiheämpää tulee kirjoneuleesta. Sama neuletiheys kattaa koko sukan, myös sen terän.

Parasta tässä on se, että voit neuloa just sopivat sukat sille kaverille tai puolisolle. Mittaat pohkeen, nilkan ja jalkaterän ympäryksen ja lasket mallitilkusta silmukkamäärät jokaiseen kohtaan. Kuulostaa työläältä, etkä tykkää yhtään, eikö niin. Mutta mittaa ainakin sen nilkan ympärys niin sukka menee ainakin jalkaan eikä pyöri jalassa.

Ja vielä yksi asia siihen silmukkamäärään, ehkä se tärkein. Kun olet laskenut silmukat per sentit, niin siitä tulee vähentää 10% silmukoita jotta sukasta tulee sopivan tiukka.

Eli laske silmukkamäärä kertaa 0,9 niin saat oikean silmukkamäärän.

Esimerkiksi 50 silmukkaa x 0,9 = 45 silmukkaa.

Tai 100 silmukkaa x 0,9 = 90 silmukkaa.

Toivottavasti näistä oli sinulle apua tulevissa projekteissa.

P.S olethan laittanut blogin instatilin seurantaan:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *