Lankojen vahvuudet ja metrimäärät

Syksyllä jo kerroinkin lankojen vahvuuksista. Tässä postauksessa paneudun tarkemmin asiaan, siis lankojen metrimäärät per 100g, josta saat selville niiden vahvuudet.

Kansikuva postaus langat 20.4.2022Metrimäärät vyötteessä

Kun katsot vyötteestä paljonko kerä painaa, huomaat, että painon jälkeen on muutakin tietoa. Ja juuri siitä kohdasta saat selville tuon tärkeän tiedon eli sen metrimäärän. Mitä pienempi tuo luku on, sitä paksumpaa lanka on.

Esimerkkeinä käytän lankoja, jotka lienevät kaikille tuttuja. Joitain löytää myös marketeista, jolloin keriä on helppo tutkia, vaikka kauppareissulla. Lankojen erikoismyymälöissä onkin sitten enemmän valinnan varaa. Useimmiten ensikertalainen luultavasti ostaa kuitenkin ne ensimmäiset langat ihan lähimarketista ja sieltä löytää  näitä kaikkia kolmea vahvuutta.

Fingering

Fingering vahvuinen lanka taitaa olla ihan arkikäyttöön tarkoitettavissa sukissa se ohuin lanka. Ei ehkä vielä se käytetyin, mutta suosio on selvästi kasvanut. Tällä vahvuudella saat esimerkiksi kenkiin mahtuvia sukkia.

Fingering vahvuisista langoista olen käyttänyt kolmea eri vahvuutta.

Per 100g nuo metrit ovat olleet

  • 420m esimerkiksi Arwetta, siis ohuempaa kuin Venla
  • 400m esimerkiksi Venla
  • 365m lankakaupasta ostettuja eri lankoja

Käytätpä minkä valmistajan lankaa hyvänsä niin, jos molemmissa on 100g / 400m lankaa niin niitä voit käyttää esimerkiksi kirjoneuleessa yhdessä. Olen itse yhdistänyt myös 400m ja 420m, kun tuo ero on noin ohuessa langassa aika mitättömän pieni. Varsinkin näissä ohuimmissa langoissa sadassa grammassa on metrejä niin paljon, ettei sillä ole juurikaan merkitystä.

Puikot ovat olleet noissa ohuimmissa eli 420m ja 400m 2,0 ja tuossa 365m 2,25. Ainakin omasta mielestä tuo 365 metrinen lanka tuntuu selvästi paksummalta kuin nuo ohuemmat josta syystä puikotkin olivat hiukan isommat. Tiedän kyllä monen käyttävän juuri tätä vahvuutta sen neuletuntuman vuoksi ja puikkoina monella on ollut 2,5.

Huomioi myös, että kirjoneuleisiin suositellaan aina hiukan isompia puikkoja kuin sileään neuleeseen. Ja muutenkin, valitse aina puikot oman käsialan mukaan. Mallitilkun tekeminen kannattaa, vaikka sitä ei oikein jaksaisikaan neuloa. Saat siitä sen oikean oman neuletiheytesi ja pystyt muuttamaan puikkokokoa tarvittaessa jo ennen kuin aloitat koko neuletta.

Sport 

Näissä esimerkkeinä Nalle tuota sport vahvuutta.

Nallesta on tullut neulottua sukkapari jos toinenkin. Tämä vahvuus lienee aina ollut se oma suosikkini, neuloutuu nopeasti eikä tule liian paksuja sukkia. Tosin kenkiin en saa niitä mahtumaan, mutta kotikäytössä ihan mukavat.

Sport vahvuus 100g 260m on Nallessa ja esimerkkinä muiden valmistajien saman vahvuiset langat ovat Rotvalli ja Maija. Eli kaikkia näitä voi yhdistellä keskenään, koska kaikissa on tuo sama metrimäärä.

Jämälankasukkia olen itse pääasiassa näin neulonut, mutta joskus toisella valmistajalla on ollut joku väri kauniimpi, joten olen vaihtanut merkkiä kesken sukan. Ja ainakin tässä ryhmässä nämä ovat kaikki ihan konepestäviä lankoja eivätkä sukat ole menneet miksikään pesuissa.

Worsted

Tämä on tuon sportin ja aranin välissä, paljon käytetty vahvuus. Nämä ovat lähinnä vyyhtilankoja, lankamyymälöistä ainakin löytyy. Luulen, että tämä vahvuus ainakin sukissa tulee olemaan aina vaan enemmän käytetty. Paitalangoissa tähän törmään useimmiten.

Aran

Aran vahvuisista lienee monelle tutuin 7 veljestä. Siinä nuo 100 gramman metrit ovatkin sitten jo pienimmät näistä kolmesta eli 200m. Tässä vahvuudessa on isompi puikkokoko ja sukatkin valmistuvat nopeimmin.

Tässäkin siis sama kuin  tuossa sportissa. Voit yhdistää eri merkkisiä lankoja, jos tuo metrimäärä on sama.

Itsekin olen tällä vahvuudella aikoinaan aloittanut ja vieläkin olen joskus pitkiä sukkia neulonut.

Kuten varmaan jo huomasitkin, mitä ohuempi lanka sitä enemmän on metrejä per 100g. Jokaisella lienee se oma suosikkivahvuus ja sekin taitaa ajan myötä muuttua. Suosittelen rohkeasti ainakin kokeilemaan kaikkein ohuimpiakin lankoja, esimerkiksi kirjoneuleissa saa tarkempia kuvioita aikaiseksi.

Huomioi kuitenkin eri merkkisiä lankoja yhdistellessäsi, että sukkia neuloessa pitää kaikkien lankojen olla sukkalankoja. Kaikissa sukkia neulottavissa langoissa pitää olla se vahvike. Ei riitä, että vain yhdessä langassa on vahvike, sukista ei tule kestäviä muuten. Mutta jos neulot esimerkiksi puseron voit huoletta käyttää siihen myös sukkalankoja. Huomioi kuitenkin pesunkestävyys, voiko kaikkia lankoja pestä koneessa vai vaatiiko joku lanka käsinpesun.

Vinkki

Voit myös yhdistää erivahvuisia lankoja keskenään.

Esimerkki, paksussa langassa on per 100g on 200m lankaa ja ohuessa per 100g on 400m. Jos neulot tuon ohuen langan kaksinkertaisena, on siinä silloin per 100g 200m eli se on silloin saman vahvuista kuin tuo paksumpi yksin. Itse olen joskus käyttänyt kirjoneuleessa loppukeriä kaksinkertaisina kuvio- tai raitalankoina, jolloin pienetkin kerän loput saa hyvin käytettyä kaikki pois.

Tätä kirjoittaessa omilla 2,25 puikoilla on kirjoneulesukat eikä ole loppujen lopuksi yhtään hullumpaa neuloa välillä jotain tarkempaa kuviota.

Ja se puikkosuositus vyötteessä on vain viitteellinen. Jokaisella meistä on oma tyyli neuloa ja neuletiheys voi olla sama, vaikka puikkokoko olisi toisella jopa numeroa suurempi. Sukissa kannattaa suosia napakkaa, mutta joustavaa tiheyttä, jolloin sukat kestävät paremmin kulutusta, mutta ovat silti mukavat käyttää. Tämäkin tietysti jokaisen oman mieltymyksen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *