Lankojen päättely kirjoneuleessa

Lankojen päättely kirjoneuleessa on monen mielestä se vihonviimeinen homma, niitä kun tahtoo tulla aina useampi pääteltävä per sukka. Tässä postauksessa annan sinulle hyvän vinkin jolla saat helpotettua tuota tuskaa.

Itse päättelen aina neuloessa samalla kun vaihdan väriä. Ihan kokonaan et välty päättelemiseltä, mutta voin kokemuksesta kertoa, että yli puolet vähemmän menee tällä konstilla aikaa.

Lankojen päättely kirjoneuleessa

Lankojen päitä jää paljon jo pelkästään raitasukissa silloin kun värejä on useampi. Saatika sitten, kun neulot kuvioita useammalla värillä.

Langan päättely värin alussa (1)

Kun aloitan uudella värillä, päättelen sen uuden värin aloituslangan jo nelospuikolla sillä päättyvällä värillä.

Kuvassa olen päätellyt nelospuikolla seuraavan värin eli valkoisen aloituslangan jo nelospuikolla kerroksen lopussa.

 

Langan päättely värin lopussa (1)

Kun kerros tulee vanhalla värillä loppuun voit aloittaa suoraan jo uudella värillä.

Kuvassa vanha väri on sininen ja uusi väri valkoinen.

Ja samalla kun aloitat uuden värin päättelet sen päättyneen värin ykköspuikolla sillä uudella värillä.

Oma tapani on neuloa noin 8 silmukan verran niin, että neulon koko ajan sen pääteltävän värin yli ja ali aina sillä työssä olevalla värillä. Eli sidon sen pääteltävän langan muuten samoin kuin kirjoneuleessa aina sidotaan pitkiä langanjuoksuja paitsi lanka sidotaan jokaisella uuden värin silmukalla.

Pääteltävä lanka jää hieman löysälle. Kerroksen vaihtumiskohdassa se viimeinen silmukka sekä ensimmäinen silmukka siinä missä väri vaihtuu ovat löysempiä. Tämän voi sitten viimeistelyssä korjata vetämällä pääteltävän langan päästä sen verran, että se silmukka kiristyy oikean kokoiseksi.

Lankaa ei kannata leikata vielä poikki vaan vedä vielä neulalla takaisin päin sentti tai pari. Tämä siitä syystä, että siinä vaihtokohdassa se uudella värillä neulottu ensimmäinen silmukka tai vanhalla värillä neulottu viimeinen silmukka saattaa käytössä löystyä. Tuo toiseen suuntaan neulalla vedetty pätkä estää lankaa liikkumasta ja se ensimmäinen silmukka pysyy kuosissaan eikä löysty käytössä ajan myötä.

Näin kannattaa päätellä jokainen väri jos samaa väriä tarvitsee käyttää vasta kauempana.

Ja nuo päättely tulee aina eri puolelle sukkaa ihan tarkoituksella. Aloituslanka nelospuikolla ja lopussa lanka kerroksen alussa. Näin ei sukan varteen tule kaikki kavennukset peräkanaa yhden puikon kohdalle vaan ne jakautuvat tasaisesti sekä ykkös- että nelospuikoikkojen kohdalle.

Ja vielä yksi tarkennus. Päättelyä ei tehdä solmimalla langat yhteen ja katkaisemalla lanka. Solmu painaa jalkapohjan alla eikä se tule kauaa kestämään sukassa.

Tämä on ihan simppeli juttu, älä ajattele asiaa liian monimutkaisesti.

Ja kysy jos selitin jonkun kohdan liian vaikeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *