Kirjoneulesukat-lankoina 7veljestä ja muumia

Kirjoneulesukat-lankoina 7veljestä ja muumia, yhdet ehtii tehdä vielä ennen kesää. Näistä tuli itselle ulkoilusukat, joten varsi on tehty leveämmäksi jotta se menee housun lahkeiden päälle.

Nyt tekee jo mieli siirtyä vähän kevyempiin sukkamalleihin. Tosin yhdet kirjoneuleet on vielä työn alla, mutta niiden valmistumisaikataulua en osaa sanoa.

Kirjoneulesukat

Näihin käytin jo aloitettuja keriä. Varsinaisia jämälankasukkia näistä ei tullut, koska kaikki kerät oli jo enemmän tai vähemmän aloitettuja. Värejä jäi siis vieläkin käytettäväksi johonkin toiseen malliin. Ja ihmeekseni huomasin, että valkoista näihin ei tullut laisinkaan, yleensä kun melkein kaikista kirjoneulesukistani taitaa sitä löytyä.

Lankoina käytin 7 veljestä terrakottaa, vihreää ja hunajaa sekä muumia tuo persikka. Muumi on jotain veikan ja nallen välistä paksuudeltaan, mutta ainakin näissä se meni ihan hyvin. Kuvion mallikerta on 10s joten voit tehdä nämä ohuemmasta langasta, Rotvallista tai Nallesta ja laittaa 60s.

Puikot valepalmikossa, kantapäässä ja terässä 3, ja kirjoneuleessa käytin 3,5 jotta tuo kuvio ei kiristäisi. Ilmeisesti oma käsiala on sen verran tiukentunut, että huomasin pienemmillä puikoilla kirjoneuleesta tulevan pikkasen liian tiukkaa. En kyllä edes muista koska olen viimeksi noin paksuja puikkoja käyttänyt.

Sukat painaa 128g (ihanaa kun on vaaka:)), raitojen lankamääriä en punninnut erikseen.

Ja nyt hirvittää kertoa…Terrakotan sisällä menee keskimmäinen kerros 3 värillä yhtäaikaa. Jos tuntuu hankalalta niin neulo sillä kerroksella vaikka vihreä väri erikseen. Ensin siis normaalisti terrakotta ja persikka ja nosta neulomatta tuo silmukka mihin tulee vihreä. Neulo sitten sama kerros uudestaan ja sillä kerroksella ainoastaan langa nuo vihreällä tulevat silmukat, muut värit jäävät lepäämään siksi aikaa. Seuraavalla kerroksella sitten sidot sen vihreän langan. Toki voit jättää vihreän pois ja tehdä koko kuvio persikan värisenä. Tai sitten vihreät voi myös silmukoida jälkikäteen:) Mutta kokeile edes, hidasta, mutta aina voi oppia jotain uutta:)

Itse en omista vieläkään langanohjainta, niin hyvä kun se taas kerran olisi ollut olemassa. Lankoja pidän etusormen päällä, niin olen aina tehnyt kirjoneuleet.

Näin tein kirjoneulesukat-lankoina 7veljestä ja muumia

Luo 60s hunajalla 🙂 ja neulo valepalmikkoa seuraavasti:

Neulo 5krs 3o, 2n joustinta.

6. krs * nosta 1o neulomatta, neulo 2o, nosta nostettu silmukka neulottujen yli, neulo 2n*. Toista tähtien väliä kerros loppuun.

7. krs * neulo 1o, langankierto, 1o, 2n . Toista tähtien vääliä kerros loppuun.

Neulo 4krs 3o, 2n resoria ja toista uudelleen kerrokset 6. ja 7.

Neulo vielä toisen reikäkerroksen jälkeen 4 krs resoria.

Vaihda puikot 3,5 ja neulo 2krs oikein. Siirrä kerroksen viimeinen silmukka 1. puikolle ensimmäiseksi silmukaksi, näin saat kohdistettua kuvion keskimmäisen silmukan samaan kohtaan valepalmikon keskimmäisen silmukan kanssa ja kuviossa kerroksenvaihtokohta on paras näin. Ja kyllä, minunkin piti tehdä näin, mutta huomasin sen ensimmäisen sukan kohdalla vasta, kun se oli enää päkiän kuviota vailla. En siinä vaiheessa lähtenyt enää purkamaan vaan tein toisen sukan samoin. Nämä jää itselle joten ei haittaa.

Aloita kirjoneule kaavion mukaan. Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin ja oikealta vasemmalle.

Viimeisen kuviokerroksen jälkeen vaihda puikot 3,0 ja kavenna samalla 5s tasaisin välein. 5 silmukkaa siksi, että palmikko on viidellä jaollinen, näin työhön jää 55s.

Neulo 3o, 2n resoria 4krs, sen jälkeen palmikon 6. krs ja 7. krs sekä vielä 4krs resoria.

Kavenna vielä viimeisellä kerroksella ennen kantapäätä 4s, työssä on nyt 51s.

Kantapää

Siirrä 1. puikon silmukat 4. puikolle ( yht 25s ) ja tee vahvistettuna neuleena kantalappua 26 krs.

Tee kantapohja jaolla 8+9+8.

Poimi kantalapun reunasta 13s sekä 1s 1. ja 2. puikon ja 3. ja 4. puikkojen välistä.

Tee kiilakavennuksia joka 2. krs kunnes puikoilla on taas 51s. Huomioi, että päkiän kohdalle tuleva kuvio on 5 jaollinen joten kavenna tuo 1 silmukka pois joko kiilassa tai päkiän kuvion alussa.

Tee kuvio päkiän kohdalle, sovittamalla sukkaa jalkaan löydät oikean kohdan. Mittaa varresta vihreän kuvion korkeus ja aloita kuvio siitä kohtaa missä omassa jalassasi päkiä alkaa. Omat sukkani ovat kokoa 38 ja pohjan koko pituus on ennen kuviota kantapää mukaan luettuna 15,5 cm. Omalla käsialallani kuvion korkeus on 2,5cm.

Terä

Puikkojako 1. 13s,  2. 12s, 3. 13s ja 4. 12s eli yhteensä 50s.

Neulo kuvion jälkeen 2 krs pohjavärillä ennen kärjen kavennuksia ja kavenna samalla 1. ja 3. puikoilta puikon viimeinen silmukka pois neulomalla 2o yhteen. Näin jokaisella puikolla on 12s eli parillinen määrä silmukoita.

Sädekavennus

Neulo *4o, 2o yht., 4o, 2o yht.* Toista sama kaikilla puikoilla, työssä on nyt 40s. Neulo 4krs oikeaa.

Neulo *3o, 2o yht, 3o, 2o yht. * Toista sama kaikilla puikoilla, työssä on nyt 32s. Neulo 3krs oikeaa.

Neulo *2o, 2o yht, 2o, 2o yht.* Toista sama kaikilla puikoilla, työssä on nyt 24s. Neulo 2krs oikeaa.

Neulo *1o, 2o yht, 1o, 2o yht.* Toista sama kaikilla puikoilla, työssä on nyt 16s. Neulo 1krs oikeaa.

Neulo 2o yht  koko kerros, työhön jää 8s eli 2s per puikko.

Voit kaventaa joko  2o yht vielä kerroksen jolloin jää 4s per puikko tai vetää langan viimeisten 8s läpi.

Päättele langat ja viimeistele sukat kosten pyyhkeen välissä yön yli. Älä silitä, villa ei tykkää silityksestä:)

Kaavio kirjoneulesukat-lankoina 7veljestä ja muumia

Kirjoneulesukat kaavio

 

 

2 comments on “Kirjoneulesukat-lankoina 7veljestä ja muumia

  1. Pirjo Post author

   Hei Taina

   Mukava kuulla, niin minäkin:) Blogatessa opin uutta tietotekniikkaa ja neuloessa opin uusia neuletekniikoita. Ja niitä piisaa ihan loputtomiin, on vaikka mitä kivoja tekniikoita. Ja lukijoille opetan sitten oppimiani juttuja.

   Kohta tulee kesätauko jonka aikana suunnittelen aina uusia malleja ja julkaisuja. Toukokuun lopussa tulee viimeiset kevätkauden sukat, mutta ensi syksy on jo ihan valmiina odottelemassa joten lisää on tulossa. Ja vuoden 2024 kevät on työn alla. Toivottavasti saat taas lisää opittavaa.

   Mukavaa kesän alkua:)
   -Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *