Pieniä apuja sukan neulomiseen

Tällä kertaa et saakaan uusien sukkien mallia vaan ihan jotain muuta. Päätin nimittäin tehdä yhteenvetopostauksen (olipas pitkä sana) vinkeistä, joista on sinulle apua sukkia neuloessasi. Vinkit eivät ole omaa keksintöä vaan olen ne itsekin oppinut ajan kanssa eri paikoista. Niksit ovat ihan perusjuttuja, monelle varmaan ihan tuttuja, mutta monelle myös uusia. Tässä sinulle pieniä apuja sukan neulomiseen.

Langan valinta

Ihan ensimmäiseksi tarvitset sitä lankaa. Tähän laittaisin tärkeimmäksi seikan, josta usein keskustellaan ryhmissä eli kun se lanka loppuukin kesken. Joten osta riittävästi, mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän.

Kun ostat samalla kertaa kaiken tarvittavan, saat ainakin samasta erästä koko satsin jolloin kaikki on prikulleen saman väristä. Tarkista jo ostaessasi, että otit kaikki kerät samaa värierää. Hyllyissä saattaa olla edellisen erän viimeisiä keriä ja ne ovat erivärisiä. Myöhemmin tuskin saat enää saman erän lankaa mistään lisää. Asiasta voit lukea tarkemmin täältä. 

Puikot käsialan mukaan

Langoissa on aina puikkosuositus, mutta valitse puikot oman käsialan mukaan. Jos neulot liian löysää, neuleesta tulee harvaa ja jäljestä epätasaista. Vaihda silloin pienempiin puikkoihin. Jo 3,5 koon vaihtaminen 3,25 kokoon saattaa auttaa. Itse käytän paljon noita ”välikokoja”, ero on ihan selkeä. Ja kyllä, sukasta tulee silloin himpun verran kapeampi.

Resori pienemmillä puikoilla

Tee resori puoli numeroa pienemmillä puikoilla. Resorin tehtävänä on pitää sukka ylhäällä. Se ei ole mikään koriste vaikka sen voi koristeelliseksi tehdäkin. Jos neulot sen samoilla puikoilla kuin muunkin sukan, se ei ole yhtä joustava kuin pienemmillä puikoilla tehdessä. Ja resorista saattaa tulla jopa leveämpi kuin itse sukasta jolloin sillä ei ole mitään virkaa koko sukassa. Varsinkin pitkissä sukissa on hyvä tehdä kunnon resori. Ja jos mittaat omasta jalastasi ympärysmitat sekä polvitaipeesta heti polven alta että pohkeesta huomaat, että pohkeen ympärysmitta on isompi. Eli resoriin aina silmukoita vähemmän. Resorin jälkeen lisätään 1-2s per puikko, riippu vähän langan paksuudesta. Liian napakka resorista ei saa tulla, liian venyneenä resori ”väsyy” nopeasti eli menettää joustavuutensa.

Lisää leveyttä jalkapöytään

Valmiin ohjeen mitat eivät aina istu omaan jalkaan. Vaikka nilkasta saa sopivan tiukan niin sukka ei välttämättä mahdu jalkaan. Omakohtaisia kokemuksia on oman miehen jalasta, hänellä on rintava jalka. Siihen olen keksinyt ratkaisun lisäämällä silmukoita kantalappuun jo heti alussa jolloin siitä tulee leveämpi. Kantapohjasta tulee tavallaan syvempi jolloin jalkapöytäänkin tulee lisää tilaa. Tästä voit lukea lisää täältä.

Miten lasketaan helposti kantalapun kerrokset

Katso kantalapun nurja puoli, jonne on muodostunut lankajonoja nostetuista silmukoista. Laske langat, yksi lanka on aina 2krs. Tämä on niiin helppo, et tarvitse silmukoita enää tihrustaa:) Kuva sekä normi kantalapusta että ristiinvahvistetusta. Kuvat ovat omista sukistani joskus syksyllä otettu.

Vahvistettu kantapää

puikotjakeralankaa.com
Vahvistettu kantapää

Ristiinvahvistettu kantapää

puikotjakeralankaa.com
Ristiin vahvistettu kantapää

Silmukan lisääminen työhön eli langankiero ylä- ja alakautta

Tein videon muutamasta asiasta ja tämä on yksi jonka siinä näytän. Langankierto puikolle on usein kysytty asia ja ensikertalainen ei aina jaksa uskoa, että se on todella yksinkertainen juttu. Näytän myös kuinka silmukat neulotaan takareunasta, siis sekä oikea että nurja silmukka. Ja lisäksi kuinka langankierto neulotaan joko niin, että jää reikä sekä niin ettei jää reikää.

Neulominen puikon takaa ettei jää löysää puikon vaihtumiskohtaan

Tämä näkyy videossa. Eli puikon vaihtokohtaan jää joskus rako silmukoiden väliin, varsinkin jos neuloo napakkaa tai tiukkaa. Videossa näytän kuinka neulomalla saat raosta ainakin paljon pienemmän jos et saa sitä kokonaan pois.

Tässä auttaa myös vähän jos vaihdat puikon vaihtumiskohtaa neulomalla välillä seuraavalta puikolta muutaman silmukan edelliselle puikolle. Näin vaihtumiskohta ei tule koko ajan samaan kohtaan. Muistat vain pitää kerroksen vaihtumiskohdan mielessä!

Miten päättelet neuloessa

Tämäkin näkyy videossa, tarpeellinen silloin kun tekee kirjoneuletta. Varsinkin monivärisissä sukissa eli niissä jämälankasukissa tulee paljon pääteltävää. Nyt asia helpottuu, katso videolta kuinka se tehdään. Omat sukkani ovat sen verran pahassa kohtaa etten niitä saanutkaan videoon, kantapää on menossa ja yksivärisenä. Halutessasi enemmän videota langanpäättelystä ja nurinpäin neulomisesta niin kommentoi täähän postaukseen. Otan tarvittaessa videon uudestaan ja ihan kirjoneuleesta.

Nurinpäin kirjoneuleen neulominen

Lopuksi vielä näytän kuinka tehdään kirjoneuletta työ nurinpäin. Kirjoneuleella olisi tullut asia selvemmin esille, yritän muistaa joskus kuvata kun työ on siinä vaiheessa. Mutta eiköhän tuo idea tule selväksi tuolla yhdelläkin langalla.

Video löytyy täältä

Pieniä apuja sukan neulomiseen videolta löydät

  • langankierto ylä- ja alakautta
  • oikea ja nurja silmukka takareunasta neuloen
  • puikon takaa neulominen
  • langankierron neulominen
  • neuloessa päättely  (p.s jostain kummallisesta syystä puhun videolla valkoisesta langasta oikeana lankana, taisi jäädä oikea ja nurja päälle noissa silmukoissa:))
  • kirjoneuleen neulominen nurinpäin

Toivottavasti näistä on jollekin apua, ainakin näistä kysellään jatkuvasti kuinka nämä tehdään. Perusjuttuja varmaankin monelle, mutta monelle myös jotain uutta:)

Ensi viikolla sitten taas sukat:)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *