Miesten sukat-rintava jalka
Oletko joskus sukkia sovittaessa harmitellut miten saisi jalkapöydän päälle lisää tilaa. Itsellä tuli taas asia vastaan, kun tein miehelle uudet sukat. Mutta millaiset olisivat hyvät miesten sukat kun on rintava jalka? Sopiva lanka oli odotellut kesästä asti puikoille pääsyä. Ainoa hidaste oli, kuinka vihdoin saisin sopivan malliset perussukat. Nyt päätin hoitaa tuon asian alta pois, tiesin ettei se tule olemaan nopea projekti.
Rintava jalka
Miehellä on kapea nilkka ja päkiän ympärysmitta on sama kuin nilkassa, mutta jalkapöydän ympärys on 2 cm enemmän kuin nilkan ympärys. Normaalistihan kavennetaan kantapään jälkeen silmukoita niin, että niitä jää terään muutama silmukka vähemmän kuin varressa. Mieheni sukissa näin ei voi tehdä. Olen kokeillut keinoa, jos toistakin, että saisin sopivat sukat. Ja aina joko silmukat venyvät leveyssuunnassa jalkapöydässä niin, että neulos kiristää tai sitten sukka ei mene jalkaan ollenkaan.
Jos laitoin varteen tarpeeksi silmukoita, jotta jalkapöydässäkin oli niitä tarpeeksi, niin ainoa varren ”kuvio” oli resori. Kantapään tein normaalin vahvistetun ja kiilakavennukset joka 3. krs jotta terä ei kaventuisi niin nopeasti. Kiilasta tulee näin loivempi ja terä kaventuu hitaammin. Kavennuksia olen tehnyt niin kauan, kunnes terässä on silmukoita lopulta muutama vähemmän kuin varressa. Jalka kun kapenee reilusti varpaita kohti. Tämä toimii jotenkin, mutta ei täydellisesti. Ja joskus olisi mukava tehdä toisenlaisiakin sukkia.
Testausta, testausta
Tällä kertaa kokeilin ihan perus oikeaa koko varren, aloitus toki resoria. Varressa ei oikein voi kaventaa nilkkaan mennessä, koska silloin silmukoita on entistä vähemmän jalkapöydässä. Ja jos en kaventanut sileässä neuleessa niin kantalapun yläpuolelle nilkkaan muodostui kamala pussi koska silmukoita oli liikaa. Ei hyvä.
Korkeampi kantapää olisi tuonut lisää tilaa jalkapöytään, mutta sitten kantapäästä olisi tullut ihan liian korkea. Olen kokeillut myös ”lainata” silmukoita kantapäähän 2. ja 3. puikoilta , mutta silloin neulos kiristää entistä enemmän.
Kokeilin resoria nilkan ympäri, mutta tein liian matalan, korkeutta olisi saanut olla ainakin puolet enemmän. Siis purin puoleen väliin, tein korkeamman resorin. Ei hyvä, näytti hassulle. Purin ja aloitin taas alusta.
Olen joihinkin sukkiin tehnyt resoria ainoastaan taakse 1. ja 4. puikoilla, sitä siis kokeilin seuraavaksi. Aloitin resorin varren puolessa välissä kolmella keskimmäisellä silmukalla ja levensin resoria muutaman kerroksen välein kahdella silmukalla molemmin puolin, kunnes koko takaosa oli pelkkää resoria. Ja vieläkin varsi pussitti. Siis purin, taas 🙁
Näin lopultakin tein
Aloitin kuten normisti, 60s ja puikot nro 2,5 sukan suun resorissa ja sileässä neuleessa puikot nro 3. Lankana ihana Step 6. Kun vartta oli 12krs, vaihdoin puikot nro 3.
Etuosan tein aina oikeaa puikoilla 2 ja 3, taakse lisäsin yhden silmukan resoria varten (jotta sain parittoman määrän silmukoita 1. ja 4. puikoille eli 31s) ja jatkoin resoria takana keskimmäisillä kolmella silmukalla eli n, o, n. Näin kudoin 6krs, levensin resoria keskimmäisten 3 silmukan molemmin puolin kahdella silmukalla eli nyt oli keskimmäiset 7s resoria. Näin jatkoin muuttaen aina kummassakin resorin reunassa oikeat 2s resoriksi 6.krs välein kunnes kaikki kantapäähän tulevat silmukat oli resoria. Lopuksi tein vielä 6 krs kaikilla kantapäähän tulevilla takaosan silmukoilla resoria. Ja voilaa, eipä pussittanut enää mistään. Jess, tämähän toimii!
Kantapää
Kantapään tein normaalin vahvistetun, mutta lisäsin kantalapun alussa reunoille yhdet silmukat. Eli kantalapussa oli 33s, 2. ja 3. puikoilla edelleen 30s yhteensä eli koko työssä 63s. Kantalapun korkeudeksi tein 32krs, ei ainakaan tullut liian korkea. Kantapohjassa jaoin silmukat 10+13+10s, kantalapun reunasta poimin 16 + 1s ja kiilakavennukset tein joka 3. krs 9 kertaa. Kun silmukoita oli alkujaan etuosan 30s ja kantapään 17 +13 +17s eli yhteensä 77s, kiilakavennusten jälkeen niitä oli jäljellä 59s.
Kärkeen tein leveän nauhakavennuksen, sen korkeus on 5,5cm.
Koko sukan pohjan pituus on 27cm, mukana siis myös kantapää. Laskukaavan mukaan 43 koon jalkaan pituus on
0,63 x 43 = 27,09cm.
Jess !!!
Ja voi että, tämä rintavan jalan sukka istuu kuin hansikas. Ei kireitä silmukoita, varsi ei pussita kantapään päällä, kantapää just sopiva, ihan täydelliset (vai voiko olla?) hänelle.
Seuraava haaste onkin sitten kirjoneuleen tekeminen, sitten joskus. Perussukan malli on nyt hyvä, mutta kuinka muuttaa se kirjoneuleeksi, siinä onkin sitten miettimistä. Kun kirjoneule on huomattavasti kapeampaa kuin sileä neule, joudun siis vielä laskemaan silmukat kerran jos toisenkin.