Miesten ohuet villasukat

Tallinnasta ostettu ohut Step pääsi puikoille, kun tein miesten ohuet villasukat. Kerässä on 100g ja 420m lankaa. Vartta ei tarvinnut olla paljon, ihan varrettomia hän ei kuitenkaan näistä halunnut. En ihan riemusta kiljunut kun näitä aloitin, lanka on todella ohutta 7 veikan jälkeen ja puikotkin ohuet kuin hammastikut.

Näin tein miesten ohuet villasukat

Miesten ohuet villasukat 2

Loin 76s puikoille 2,25 ja neuloin 2o takareunasta, 2n joustinta 20 krs. Mies halusi sileän varren joten jatkoin takana taas tuota resoria. Miehen nilkka kun on ohut niin resorilla saan siihen aina lisää istuvuutta. Resorin ansiosta sukka ei pussita kantapään yläpuolella vaan asettuu nätisti jalan muotoon.

Takaresorin tein porrastetusti eli lisäsin resoria aina 4krs välein sivuille kunnes koko takaosa eli puikot 1 ja 4 olivat kokonaan resoria ja tähän kohtaan tuli myös se kantapää. Kerroksia varteen tein 48 eli noin 15cm. Tämä tieto siksi, että jos haluat tehdä pidemmän varren niin lanka riittää vähän pidempäänkin varteen.

Rintavan jalan kantapää

Kantapäässä oli puikot 1 ja 4 eli 38s. Kun kyseessä on se rintava jalka niin päätin kokeilla näihin toista keinoa lisätä väljyyttä jalkapöydän päälle ja tein pienen muutoksen normaaliin kantalappuun. Eli kun neulot viimeistä kerrosta varresta ennen kantalappua niin neulo puikot 1, 2 ja 3 ihan normaalisti. Kun 4. puikko alkaa eli se missä on sitä resoria tein näin:

Lisää jokaisen kahden oikean silmukan väliin 1s ja tee muuten resoria samalla tavalla puikot 4 ja 1. Tässä vaiheessa puikoilla 1 ja 4 on yhteensä 38+9s = 47s.  Käännä työ ja aloita näillä silmukoilla kantalappu, puikot 2 ja 3 jäävät lepäämään.

Puikkojako : 2 ja 3 puikoilla on yhteensä 38s ja 1 ja 4 puikoilla yhteensä 47s ja näillä 47s tehdään kantapää. Kantalapun korkeus lasketaan kuitenkin alkuperäisen silmukkamäärän mukaan eli 38 krs ja lisäkerroksia niin halutessasi. Itse tein 6 lisäkerrosta eli yhteensä 44krs. Lanka on on todella ohutta ja 6krs on korkeudessa vähän. Tämä on siis ollut ihan hatusta vedetty koko kokeilu, kantalapun korkeutta olisi voinut olla pari kerrosta vähemmänkin.

Kantapohjassa jako on 15+17+15, tuli hyvä. Poimin lapun reunasta 22s+1s puikkojen välistä eli 23s yhteensä.

Kiilakavennuksia tein kunnes kaikilla puikoilla oli taas normaali alkuperäinen määrä eli 76s yhteensä. Kavennukset tein joka 4. krs jolloin kiilasta tuli normaalia pidempi, mutta lisätila tuli juuri oikeaan paikkaan. Mies sanoi, että parhaiten istuvat sukat ikinä.

Normaali kantapää

Jos teet normaalin kokoisen kantapään niin jätä vain nuo 9s lisäämättä kantalapun alkuun. Muilta osin tee ohjeen mukaan.

Terä ja kärkikavennukset

Sukat ova kokoa 43 eli koko pohjan pituus kantapäästä kärkeen on 27cm. Kärjen kavennukset ovat 6cm koko pituudesta eli tähän kokoon kavennukset olen aloittanut, kun pohjan koko pituus on ollut 21cm.

Parasta mielestäni on se, että sukan muoto ei muuttunut pahasti. Mittasuhteet säilyivät mielestäni hyvinä, mikään kohta ei ns. pistä silmään.

Langan menekki ja neuletiheys

Neuletiheys puikoilla 2,25 on 34s ja 50krs per 10cm.

Sukat painaa 86g eli 100g kerästä saisi muutaman kerroksen esim. vartta lisää. Toinen kerä yhtä ohuttaa lankaa on vielä odottamassa, niistä siis toiset miesten ohuet villasukat, nyt kuitenkin välillä jotain muuta. Kesällä sitten ehtii taas vaikka pihassa istua kutomassa:)

Täältä löydät ensimmäisen kokeiluni rintavan jalan sukkaan

https://puikotjakeralankaa.com/miesten-sukat-rintava-jalka/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *