Kulutusta kestävät sukkalangat

Lanka-ale ja neuloosi, siinä paha yhdistelmä. Varsinkin meillä paljon neulovilla. Huti-ostoksia tekee jokainen aina välillä ja varsinkin alussa. Onneksi niistä ”ei niin näteistä väreistä” saa kuitenkin vaikka raitasukkia jämälankojen tai muiden lankojen kanssa. Tosi oudotkin väriyhdistelmät saattavat joskus yllättää joten hyvä sukkalanka ei varmasti jää käyttämättä. Kulutusta kestävät sukkalangat, minkälaisia ne ovat?

Langan koostumus ja minkälaiseen käyttöön

Ensin se langan koostumus. Miten osaat ostaa kulutusta kestävät sukkalangat? Paljon on eri sekoitetta olevia lankoja ja usein ajatellaan, että no, villalankaa sukkiin tietysti. Mutta kun se villa ei yksinään riitä. Lämpöiset tulee kyllä, mutta kulutusta se ei kestä. Toki vaikka unisukkina aivan ihanat jos et kävele paljon unissasi:)  Akryyli-lankojakin on paljon myynnissä. Akryyli kestää kulutusta hyvin, mutta ei lämmitä kuten villa. Villalle allergiselle kuitenkin yksi vaihtoehto.

Kulutusta kestävät sukkalangat – mitä niistä on hyvä tietää

Hyvin kulutusta kestävät sukkalangat sisältävät 75% tai 85% villaa ja 25% tai 15% polyamidia. Käytän itse näitä enkä ole vielä joutunut sukkia parsimaan. Villa lämmittää ja polyamidi toimii vahvikkeena. Niin, onhan se polyamidikin muovia (sitä tehdään jäteöljystä), mutta sitä on vain vähän. Sukat kannattaa tehdä aina hyvästä langasta, myös ne ihan ensimmäiset, koskaan kun ei tiedä kuinka ihanat ne ovat valmiina.

Vaihtoehtoja ja eri valmistajia on runsaasti ja niihin kannattaa tutustua. Värejä löytyy esim. liukuvärjättyinä, valmiiksi raidoittuvana ja pientä kuviota muodostavia. Myös lankojen pehmeydessä on eroja, vaikuttaa paljon siihen kuinka mukavaa siitä on neuloa.

Vyötteen tiedot

Lankojen vyötteissä on paljon hyvää tietoa. Vyötteen tiedot kannattaaa lukea ennen kuin ostat. Siitä löytyy ensinnäkin langan koostumus eli onko siinä villaa ja paljonko sitä on. Myös puikkosuositus on laitettu, hyvä tieto jotta tiedät kuinka paksut sukat siitä tulee ja minkä kokoiset puikot tarvitset. Huomioi sekin, että useissa suosituimmissa langoissa on erikseen puikkosuositus sukille, ne kun kudotaan yleensä ½ numeroa pienemmillä puikoilla. Mutta, tässä tulee vastaan seikka joka myös pitää huomioida eli se oma käsiala. Vyötteestä löytyy neuletiheys joka kannattaa ainakin katsoa ja verrata omaan käsialaan. Jos kudot tiukkaa niin silmukoita on enemmän ja jos löysää niin silmukat ovat isompia jolloin niitä mahtuu per 10cm vähemmän. Ja oikeastaan vain kutomalla löytyy se oma käsiala joka sekin voi vaihdella.

Lankaa metreissä

Vyötteessä on tieto kuinka monta metriä lankaa on per 100g.

Esimerkiksi 7veljestä, Kivijalka ja Janne ovat saman paksuisia, paljon käytettyjä sukkalankoja ja niissä kaikissa on 200m / 100g. Puikkosuositus sukille on 3½.

Vähän ohuempia ovat Nalle, Rotvalli ja Maija, hyvät kulutusta kestävät sukkalangat ja näissä on 260m / 100g. Puikkosuositus sukille on 3,0. Tosin oma käsialani on löysää joten sukat kudon joko 2,5 sileä neule tai 2,75 kirjoneule.

Eli mitä enemmän lankaa on per 100m niin sitä ohuempaa lanka on. Ja puikot oman käsialan mukaan.

Tässä vain kaksi vaihtoehtoa langan paksuudesta, lankoja on hirmu paljon muitakin. Palaan niihin erikseen sitä mukaa kun niitä käytän. Nämä tässä mainitut ovat helposti saatavilla, lähes joka marketissa on ainakin 7veljestä ja Nallea. Kivijalkaa ja Rotvalliakin alkaa saamaan jo helpommin, Kaupunkilangan sivuilta löytynee sinua lähinnä oleva ostopaikka.

Muista katsoa se eränumero!!!

Eränumero on langan värjäyserän numero eli tarkoittaa sitä, että kaikki sillä numerolla on värjätty samalla kertaa eli on taatusti saman väristä koko erä. Jos myöhemmin joudut ostamaan lankaa lisää, et ehkä saa enää samaa erää. Värisävy on todennäköisesti joko hieman tummempi tai vaaleampi.

Laitoin tuohon vielä vyötteen kuvan. Oikeesti, mikään ei harmita niin paljon kuin se, että lanka loppuu kesken eikä samaa erää enää olekaan saatavilla. Osta siis aina tarpeeksi, tässä kohdassa nuukailu ei ole järkevää.

Vyöte

Vyöte 7veljestä valkoinen

  1. ensimmäisenä on langan numero, tässä siis 7 veljestä, jonka nro on 276
  2. toisena on värin nro, tässä valkoinen 011
  3. ja tämä on se tärkein eli erä numero, ylemmässä nro 5471 ja alimmaisessa nro 5671 eli eivät ole samaa erää

Esimerkiksi musta lanka on aina eriväristä eri erissä vaikkei uskoisi. Värierot voivat olla isotkin, toinen musta on tosi musta ja toinen harmaan musta, hiilen värinen. Eron huomaa ihan selvästi neuleessa.

Säilytä vyötteet, mieluiten kerän ympärillä niin on varmassa tallessa. Vyötteestä näet myös mitä lankaa kerä on, tämäkin tieto on joskus tarpeen. Pelkästä pikkukerästä on vaikea enää sanoa langan merkkiä.

Ja paljon muitakin lankoja…

Lankoja on paljon eri merkkisiä ja eri vahvuisia. Lisäilen muita lankoja sitä mukaa kun tulevat käyttöön. 7veikan ja Nallen varastoja olen nyt pienentänyt, joten kun saan näitä vähän vähemmäksi niin pikkuhiljaa tulee tietoa muistakin langoista. Näillä tiedoilla sinun on helppoa löytää  hyvät kulutusta kestävät sukkalangat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *