Yhden kiilan lapaset

Vielä yhdet lapaset, yhden kiilan lapaset, jollaista kiilaa en ole somessa ennen nähnyt. Tai siis ei ole osunut omalle kohdalle.

Yhden kiilan lapaset (2)

Kiila tosiaan neulotaan vain yhteen kohtaan, jolloin lisäykset tehdään joka kerroksella. Olen tämän kiilan neulonut kerran aikaisemmin, mutta ohuemmalla langalla. Ja mallin tähän olen napannut tyttären koulussa neulomista lapasista vuosia sitten.

Kiila on todella yksinkertainen, koska lisäykset tehdään samassa kohtaa ja jokaisella kerroksella.

Olen vielä vähän helpottanut ohjetta tekemällä etuosan palmikon viereen ”palmikon portaat” jolloin sinun ei tarvitse laskea kerroksia laisinkaan. Palmikon käännös neulotaan joka kerta samassa kohtaa sivukuviota, sinun on seurattava ainoastaan sivukuvion nurjia silmukoita. Helppoa, eikö.

Lankana on Vuonuen Manta, 100g / 180m ja 100% kotimaista lampaan villaa.

Painoa lapasilla on 61g. Koko lienee jossain aikuisen ja lapsen välissä, itsellä aika pienet ja kapeat kädet.

Puikot 4,0 resorissa ja peukalossa. Peukalo siksi pienemmillä puikoilla, etten omistanutkaan 4,5 sukkapuikkoja. Pitkillä pyöröillä olisi ollut turhan hankalaa peukkua neuloa. Mutta neuloin löysempää ja neuletiheys on suht koht sama. Eli kämmenosa siis puikoilla 4,5.

Ja vielä huomautuksena, peukalo voi näyttää vähän hassulle tekovaiheessa, neulos kiertää koska lisäykset ovat niin lähekkäin. Itsekin epäilin ensin koko juttua, mutta hyvä siitä tulee.

Muista katsoa toista lapasta aloittaessasi, että neulot peilikuvana toisen!

Näin tein yhden kiilan lapaset

Luo 39s ja neulo kaavion mukaan.

Ensin resoria 18 krs ja lisää resorin jälkeen kämmenpuolelle 1s jolloin työssä on 20s + 20s eli 40s yhteensä.

Tee kiilalisäykset kaavioon merkityllä kohdalla jokaisella kerroksella 12 kertaa.

Kun lisäyksiä on 12s siirrä peukalon silmukat apulangalle odottamaan.

Lisää 1s päähän reunasta peukalon aukkoon 2s jolloin kämmen puolella on 22s. Neulo 2krs ja kavenna toinen näistä silmukoista pois, neulo 1krs ja kavenna toinen silmukka pois. Työssä on taas 20s + 20s eli yhteensä 40s.

Jatka kaavion mukaan. Olen merkinnyt kärkikavennukset kaavioon, kärkeen tulee viimeinen palmikon käännös.

Peukalo

Poimi apulangalta kiilan 12s ja poimi lisäksi aukosta 3s, yhteensä siis 15s. Jaa silmukat kolmelle puikolle.

Neulo 12 krs oikeaa ja tee kavennukset jokaisen puikon lopussa 2o yhteen kunnes jäljellä on 3s. Vedä lanka näiden silmukoiden läpi.

Kaaviot

Yhden kiilan lapanen oikea käsi

Yhden kiilan lapanen vasen käsi

2 comments on “Yhden kiilan lapaset

 1. Minna

  Hei olit aiemmin tehnyt nämä lapaset valkoisena ja silmukoita oli enemmän. Ohjeesi oli hyvä, koko sopiva ja jopa minä sain tehtyä tyttärelle lapaset joita hän ylpeänä esittelee. En ole kutonut lapasia 30 vuoteen 🙂. Nyt ei se ohje enää aukea. Harmi, ja minulla ei ole taitoa soveltaa.

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Minna

   Yhden kiilan lapaset ovat ainoat jotka olen tuolla peukalolla tehnyt. Samalla kuviolla on kyllä joskus ollut ohuemmat joissa oli silmukoita enemmän, mutta niissä oli erilainen peukalo.

   Valitettavasti joudun aika-ajoin poistamaan vanhoja postauksia jotta saan uusille tilaa. Jos en koskaan ”siivoaisi” blogista vanhempia artikkeleita niin se tulisi pikkuhiljaa liian täyteen. Ja kun uusia malleja ja tekniikoita tulee niin ne ovat kuitenkin ne kiinnostavimmat artikkelit.

   Hyvää alkanutta vuotta!

   -Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *