Vuonue Wilhelmi-kotimainen muoviton sukkalanka

Vuonue Wilhelmi-kotimainen muoviton sukkalanka pääsi vihdoinkin omille puikoilleni. Tein siitä pitsisukat ja saat tässä ohjeen sukkiin. Samalla pääset tutustumaan lankaan sekä langan tuottajan että omasta näkökulmastani.

Vuonuen Wilhelmi ja Pentti ovat ensimmäiset kotimaiset sukkalangat jossa ei ole polyamidia eli muovia vahvikkeena lainkaan. Olin niin täpinöissäni ennen joulua, kun päätin tehdä siitä ensimmäiset sukat pukinkonttiin. Olisin niin mielelläni laittanut kuvia joka paikkaan, mutta ennen aattoa se oli mahdotonta.

Sen sijaan otin joulun jälkeen yhteyttä Vuonueen sähköpostilla ja pyysin vähän enemmän tietoa  langasta ja varsinkin tuosta tencelistä. Ja näin ihanan sähköpostin sain, tässä on ihan kaikki oleellinen tieto.

Jaan sen nyt kanssasi, ole hyvä:)

Vuonue Wilhelmi-kotimainen muoviton sukkalanka

”Vuonue on yritys, joka kasvattaa maatiaiskanoja ja kainuunharmaslampaita pienellä kotitilallaan Paimiossa. Tuotteiden takana on Piia Aaltonen perheineen. Toiminta lähti liikkeelle omia villoja hyödyntäen ja lankaa rukilla kehräten. Tästä jaksosta kertyi paljon arvokasta näppituntumaa ja tietoa villan eri ominaisuuksista, jota pystymme hyödyntämään nyt toiminnan kasvettuakin. 

Ostamme laadukasta villaa muilta lähiseudun lampureilta ja lajittelemme sen itse. Osa tiloista lähettää villansa myös suoraan kehräämöön, jota kautta ne päätyvät käyttöömme. Tarkoituksena on saada suomalainen villa aina vain paremmin hyödynnettyä ja sille kuuluvaan arvoonsa. Kehräys tapahtuu Pirtin kehräämössä Mikkelissä. Kaikki langat ovat pehmoisia ja pesty hellävaroin, joten ne sisältävät hieman luonnollista lanoliinia.

Täysin muovittomat villasukkalangat Pentti ja Wilhelmi on nimetty pässiemme mukaan. Vaikka nimi on villasukkalanka, se sopii hyvin kaikkiin muihinkin käsitöihin . Vahvikkeena langassamme on 25% lyocellia (kauppanimi tencel), jotta se kestää paremmin myös sukissa. Tilaamme sitä Saksasta ja Englannista, valmistaja on itävaltalainen Lenzing. Tencel on puukuitu, luonnonmateriaali, jota saadaan eukalyptuspuun selluloosasta. Tuotantoa on FSC*- sertifioitua, mikä takaa sen, että tuotantoon liittyvä metsäteollisuus on vastuullista.(*Forest Stewardship Council) Valmistusprosessi on ympäristöystävällinen, sillä kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. Eukalyptus kasvaa nopeasti ja sitä voidaan viljellä ruoantuotantoon kelpaamattomilla alueilla. Tulevaisuudessa tutkimme myös mahdollisuutta suomalaisen puukuidun käyttöön, mutta sitä ei valmisteta vielä nyt suuremmassa mittakaavassa. Tällä hetkellä tencel on lankaamme ekologisin ja kestävin vaihtoehto.

Villa ja tencel sopivat täydellisesti yhteen, sillä niillä molemmilla on samoja positiivisia ominaisuuksia. Ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä villan samalla luovuttaen lämpöä. Tencel tekee langasta silkkisemmän tuntuista ja tuo kaunista kiiltoa, mutta käytössä villa hieman pörröttyy kuitenkaan nyppyyntymättä. Molemmat materiaalit ovat luonnostaan antibakteerisia, ekologisia ja täysin biohajoavia.”

Aika hienoa, eikö olekin! Langoilla on ollut kova kysyntä. Välillä on joutunut hieman odottelemaan, mutta hyvää kannattaa aina hieman odottaakin. Kannattaa kurkata heidän verkkokauppaansa mitä tällä hetkellä on saatavana.

Sukat Wilhelmistä

Vuonue Wilhelmi

Itse tein siis tyttärelle joululahjaksi sukat, lankana  tuo Vuonue Wilhelmi-kotimainen muoviton sukkalanka. Tässä tulee vielä ohje sukkiin.

Wilhelmin koostumus on suomalaisen lampaan villaa 75% ja vahvikkeena tenceliä eli puukuitua 25%. Wilhelmin vahvuus on 100g / 400m eli fingering vahvuista.

Lanka oli kyllä miellyttävää neuloa. Ja voi kuinka kaunis pinta langasta tuleekaan.

Tyttären mielestä ihan parhaat sukat, jalat ei hikoa laisinkaan. Muilla langoilla tekemäni sukat eivät pitäneet jalkoja kuivina. Sukkia on pesty tätä kirjoittaessa (13.1.2020 ) useamman kerran eivätkä kuulemma ole menneet miksikään. Ja ihan konepesussa.

Valmistajan suositus on neuloa kantapää tiiviinä neuleena ja vahvistettuna. Itse tein ihan samanlaisen vahvistetun kantapään kuin muihinkin sukkiin, siis ihan omalla käsialalla. Vähän kokeilen kuinka kestää.

En siis tässä vaiheessa osaa vielä sanoa kuinka sukat kestävät sekä useamman pesun että käytön, mutta palaan asiaan jahka on tuota kulutusta ollut enemmän.

2 vyyhteä Penttiä eli aran vahvuista lankaa on vielä kokeilematta, en vaan osaa päättää mitä ihanaa niistä haluaisin tehdä. Ja Wilhelmiäkin jäi vielä toinen vyyhti, josko siitä sukat ihan itselle:)

Näin tein pitsisukat Wilhelmistä

Tohkeissani unohdin tietysti punnita sukat ennen pakettiin laittoa, mutta 100g vyyhdistä jäi 18g. Sukat ovat kokoa 38.

Luo 65s ja neulo resoria seuraavasti:

2o, 2n, *3o, 2n* kunnes jäljellä on enää 3s eli neulo ne 2n ja 1o.

Puikkojako puikot 1 ja 2 yht 31s ja puikot 3 ja 4 yhteensä 34s.

Kerroksen vaihtumiskohta tulee sukan sivuun jolloin kantapää on helppo aloittaa ilman uutta puikkojakoa.

Neulo resorin jälkeen kaavion alkuun merkitty keltainen kerros jolloin saat resorin nurjat silmukat jatkumaan oikeassa kohdassa pitsissä. Huomioi myös tuo resorin jälkeen yksi lisättävä silmukka takaosaan joka on merkitty kaavioon eli silmukka numero 18.

Itse neuloin vartta 50krs, mutta voit itse päättää varren pituuden. Muista kuitenkin laittaa ylös mihin kohtaa jäit jotta tiedät jatkaa kantapään jälkeen kaaviosta oikeasta kohtaa.

Aloita resorin jälkeen kaavion mukaan etuosasta silmukasta 1. Kaavioita luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin.

Kantapää

Kun olet neulonut varren viimeisen kerroksen ja neulonut viimeksi takaosan kaavion eli tehnyt koko kerroksen loppuun asti aloita kantalappu takaosan 35 silmukalla.

Neulo kantalappua 32krs, kantalapusta tulee siis leveämpi muttei pitempi. Istuu jalkaan peremmin.

Kantapohjassa silmukkajako 11+13+11

Poimi kantalapun reunasta 16s + 1s sekä 1. ja 2. puikkojen ja 3. ja 4. puikkojen välistä.

Tee kiilakavennuksia joka 3. krs kunnes takaosassa on 31s eli työssä yhteensä 62s.

Neulo jalkaterää kunnes pikkuvarvas peittyy ja aloita nauhakavennus.

Puikkojen 1 ja 3 alussa neulo 2o ja tee ssk.

Puikkojen 2 ja 4 lopussa seuraavasti. Kun puikolla on jäljellä 4s neulo 2o yhteen ja 2o.

Tee kavennuksia joka toinen krs 6 kertaa ja sen jälkeen joka kerros. Kun työssä on jäljellä 14s kavenna edessä ja takan keskellä kerran samoin kuin etuosan kaaviossa silmukan 6 kohdalla kavensit. Työhön jää 10s, vedä lanka niiden läpi tai tee viimeinen kavennus uudestaan ja vedä lanka viimeisten 6s läpi.

Viimeistely

Päättele langat.

Näihin sukkiin en suosittele edes kokeilemaan silitysrautaa, ihan niin kuin en muihinkaan sukkiini. Älä siis höyrytä millään muullakaan tavalla. Tämä on niin erilainen materiaali.

Joten sukat kostean pyyhkeen väliin yöksi ja aamulla hetkeksi kuivahtamaan jotta loppukosteus haihtuu.

Kaaviot

Etuosa

Pitsisukat Wilhelmistä 1

Takaosa

Pitsisukat Wilhelmistä 2

Tässä kaavio kuinka lopetat kuvion kärjessä

Pitsisukat Wilhelmistä 3

 

3 comments on “Vuonue Wilhelmi-kotimainen muoviton sukkalanka

 1. Tanja

  Hei! Aloitin mallisi mukaiset sukat Wilhelmistä. En ole sukkia juuri neulonut, nyt en pääse eteenpäin kantapäässä. Kantalappuun asti pääsin, nyt olisi kiilakavennuksen aika, mutta en osaakaan. Kuinka monta silmukkaa varataan kiilakavennukseen eli kohta, jossa työ kääntyy? Kuinka monta silmukkaa poimitaan puikoille kantalapusta?

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Tanja

   Kävin lisäämässä ohjeeseen kantapohjan silmukkajaon sekä kantalapun reunasta nostettavan silmukkamäärän.

   Hyvää Uutta Vuotta 2021

   Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *