Varrettomat kesäsukat

Kun tuota vaalean vihreää ja muitakin värejä on jäänyt niin päätin tehdä jämälangoista vielä varrettomat kesäsukat ja niihin tiimalasikantapään. Lanka on tosin ehkä liian paksua kesäksi, mutta koskaanhan ei voi tietää kuinka kylmä on vielä juhannuksenakin.

Varrettomat kesäsukat

Kantapään kaksoissilmukan tein eritavalla kuin aiemmin. Mielestäni tämä on paljon helpompi ja mukavampi tapa, ei tarvitse sitä silmukkaa venyttää.

Samoin muutin tummempiin sukkiin hieman kärjen leveää nauhakavennusta. Kun normaalisti kavennetaan oikealla ssk tai ylivetokavennus ja vasemmalla 2o yhteen niin vaihdoin kavennuksen päinvastoin. Eli oikealla 2o yhteen jolloin kavennus kääntyy oikealle ja vasemmalla ssk jolloin kavennus kääntyy vasemmalle. Näin paksulla langalla mielestäni tulee leveästä nauhakavennuksesta vähän liian leveä joten nyt kokeilin toisin. Tuli ihan hyvä ja vaihteeksi jotain erilaista.

Lankaa kului 63g per pari, eipä se lankavarasto paljon pienentynyt.

Näin tein varrettomat kesäsukat

Aloitus ihan kuin normi sukissa eli 48s ja nämä tehty puikoilla nro 3, resori kuitenkin 2,75.

Resori 1o takareunasta, 1n 6krs. Resorin jälkeen vaihda puikot nro 3 ja neulo heti 2krs raitavärillä. Raidan jälkeen neulo vain 1krs pohjavärillä ja lisää viimeisellä kerroksella 1. ja 4. puikoille 1s vähintään kahden silmukan päähän 4. puikon ensimmäisestä ja 1. puikon viimeisestä silmukasta. Näin tuo lisäys ei ole heti kaksoissilmukan kohdalla.  Aloita tiimalasikantapää. Työssä on nyt siis yhteensä 50s, kantapäässä 26s ja jalkapöydän puolella 24s.

Tiimalasikantapää

Tee kantapää 4. ja 1. puikkojen silmukoilla, yhteensä 26s.

Kun kyseessä on varreton sukka niin kantapäästä tein vähän syvemmän. Näin sukka pysyy paremmin jalassa.

Kerroksien lyhentäminen

Neulo 1. puikolla 12s, puikolle jää vielä 1s. Tee puikon viimeisestä silmukasta kaksoissilmukka näin:

  • nosta silmukka neulomatta oikealle puikolle ja neulo sen alla olevasta silmukasta 1o. Kuvassa olen nostanut vasemmalle puikolle langan jonka vielä neulot oikein. Näin alkuperöisestä silmukasta ja uudesta silmukasta muodostuu kaksoissilmukka. tiimalasikantapää kuva 1 Tiimalasikantapää kuva 1
  • siirrä kaksoissilmukka takaisin vasemmalle puikolle ja käännä työ

Jatka neulomalla nurin 1. puikko ja 4. puikolta 12s ja puikolle jää vielä 1s. Tee puikon viimeisestä silmukasta kaksoissilmukka, siirrä se vasemmalle puikolle lanka työn edessä eli nurjalla puolella. Käännä työ ja neulo oikeaa 12s ja olet takaisin kantapään keskellä.

Jatka neulomalla 1. puikolta 11s eli 1s jää neulomatta ennen kaksoissilmukka ja tee siitä kaksoissilmukka. Siirrä taas kaksoissilmukka vasemmalle puikolle ja käännä työ.

Jatka näin kunnes kantapään keskellä on 10 tavallista silmukkaa ja kummallakin puikolla 8 kaksoissilmukkaa ja olet viimeiseksi neulonut 4. puikolta 5 tavallista silmukkaa  oikein ja olet kantapään keskellä ,tiimalasikantapää kuva 2Tiimalasikantapää kuva 2

 

Neulo nyt oikeaa 1. puikon keskimmäiset 5s sekä 4. puikon kaksoissilmukat takareunoista oikein yhteen eli niistä muodostuu yhteensä 8 tavallista silmukkaa, puikolla on nyt 13 silmukkaa. Jatka neulomalla lepäämässä olevilla jalkapöydän silmukoilla ja 4. puikon silmukoilla neuloen kaksoissilmukat normaalisti oikein yhteen sekä 5 tavallista silmukkaa. Olet nyt neulonut yhden kerroksen kaikilla 50 silmukalla. Tee vielä toinen kerros oikeaa kaikilla muilla silmukoilla paitsi 1. puikon 8  viimeistä silmukkaa takareunasta oikein.

Olet nyt kantapään keskellä ja viimeiseksi neulonut 4. puikon 13s.

Kerroksien pidentäminen

Nyt alkaa silmukoiden lisääminen.

Neulo 1. puikolta 5s, tee seuraavasta kaksoissilmukka, siirrä se vasemmalle puikolle ja käännä työ.

Neulo 1. puikon 5s nurin, 4. puikolta 5s nurin, nosta 1s ja tee siitä kaksoissilmukka, siirrä vasemmalle puikolle ja käännä työ.

Neulo 5s oikein, seuraavalta puikolta 5o sekä kaksoissilmukka takareunasta oikein yhtenä silmukkana, nosta seuraava silmukka ja tee siitä kaksoissilmukka. Siirrä kaksoissilmukka taas vasemmalle puikolle ja neulo nurjaa kunnes tulet taas kaksoissilmukan kohdalle. Neulo se yhtenä silmukkana nurin ja tee seuraavasta silmukasta kaksoissilmukka, siirrä se vasemmalle ja käännä työ.

Näin jatketaan kunnes olet neulonut viimeksi nurjan kerroksen, neulonut kaksoissilmukan yhteen ja tehnyt viimeisestä silmukasta kaksoissilmukan. Siirrä vielä viimeinen kaksoissilmukka vasemmalle puikolle, käännä työ ja neulo oikeaa kunnes olet taas kantapään keskellä.

Puikoilla 1. ja 4. on 12 tavallista silmukkaa ja 1. puikon viimeinen ja 4. puikon ensimmäinen silmukka ovat kaksoissilmukoita.

Kantapää on nyt valmis. Jatka työtä neulomalla kaikilla silmukoilla oikeaa. 1. puikon lopussa ja 4. puikon alusssa olevat viimeiset kaksoissilmukat neulotaan yhtenä silmukkana. Näin puikonvaihtumiskohtaan ei jää reikää kantapään jälkeen.

Itse kavensin nomaalin kiilakavennuksen kohdalla pois nuo ylimääräiset 2 silmukkaa koska jalkapöytäni on todella kapea. Tee kavennuksia tarpeen mukaan, voit toki jättääkin nuo silmukat myös kaventamatta.

Terä

Neulo terää kunnes pikkuvarvas on peitossa ja tee kärkikavennukset. Toisissa omissa sukissani on vähän muokattu nauhakavennus, mutta aivan yhtä hyvä on sädekavennuskin.

Kavennukset ensin joka toinen kerros kunnes puikolla on 8s eli työssä on 32s, sen jälkeen kavennukset joka kerros.

Näihin varrettomiin saa hyvin käytettyä jämälankoja ja kuvionkin voi itse päättää.

Ohje ohuemmalle langalle

Jos haluat tehdä varrettomat kesäsukat ohuemmasta langasta ja tavallisella kantapäällä niin ohjeen löydät tuosta linkistä.

Lyhytvartiset teinivillasukat

P.S Käyhän katsomassa myös Instagram:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *