Usein kysytyt kysymykset ja muuta asiaa

Hei, taas se on tulossa, syksy, talvi ja joulu. Ja tietysti myös blogin seuraava talvikausi. Vähänkö meni kesä taas nopsaan ohi. Mutta se tietää sitä, että ens kesä on taas jo paljon lähempänä:) Otetaan ensin tähän kauden alkuun taas usein kysytyt kysymykset  ja muuta asiaa. Jotain uuttakin on tullut, siitä myös vähän tietoa.

Mutta ihan ensin, miten kesä meni? Lämpöä ainakin riitti ja vadelmia tuli ihan hirveästi. Itse olin koko kesän kotona, yhden langanosto reissun tein Tampereelle. Oikeastaan miehellä oli asiaa sinne joten hyppäsin kyytiin ja pääsin täydentämään lankavarastojani. Mutta muuten olen neulonut sukkia ja uinut ja tein myös Lento puseron itselleni. Ja syönyt niitä vadelmia!

…ja muuta asiaa
Etusivu uusiksi ja julkaisutahti 

Olen nyt vihdoinkin saanut perustettua muutaman uuden tilin, joten nyt on mahdollisuus myös ostaa ohjeita. Kaikki on ensin testineulottu joten ainakin pahimmat virheet on korjattu. Ja ainakin tällä hetkellä siellä on vain uusia ohjeita, tätä kirjoittaessa ihan kaksi kappaletta:) Mutta koneella on liuta ohjeita lisää joten pikkuhiljaa niihin kirjoitan ohjeet. Ne tulee testineulontaan sitä mukaa kun ohje valmistuu, joten mitenkään nopea tuo prosessi ei ole.

Blogin ohjeet pysyvät edelleen ilmaisina, niihin ei ole tulossa muutosta. Joten nou hätä, tekemistä sinulla piisaa.

Olen laittanut linkit etusivulle, joten siitä syystä etusivu tästä eteenpäin toimii lähinnä linkkisivuna. Katsotaan nyt ajan kanssa mihin muotoon se lopulta muotoutuu.

Julkaisupäivä ei muutu ja edelleen jatkan julkaisutahtia kahden viikon välein. Jaksan ja ehdin paljon paremmin tällä aikataululla. Siis edelleen julkaisupäivä on keskiviikko ja iltapäivä, ehdit tarvittaessa ostaa ohjeeseen uutta lankaa vaikka viikonlopuksi.

Niin, menihän se facebook sivukin kesällä uusiksi, mutta ei minun toimestani. Vähän tuli yllätyksenä, kun yhtenä päivä vaan ilmoitettiin, että kaikki muuttuu. No, onneksi kaikkeen yleensä tottuu joten eipä sekään enää oudolta tunnu.

Mutta myös siis ihan kertauksena ne muutamat kysymykset joista aina tasaisin välein keskustellaan.

Usein kysytyt kysymykset…

Kerän paino

Niin, miksi se lankakerä ei painakaan sitä sataa grammaa vaikka vyötteessä niin luvataan? Monet punnitsevat kerän hedelmävaa’alla ja huomaavat useita grammoja puuttuvan. Syy on yksinkertaisesti kosteudessa. Langat säilytetään valmistajilla usein hiukan viileämmissä varastoissa, jolloin niissä on myös ilmankosteutta enemmän kuin lämpimässä sisätilassa ja lankahan imee itseensä tuota kosteutta. Kun kerä sitten on myynnissä myymälässä jossa on lämpimämpää kuin varastossa kosteutta haihtuu. Ja samalla siis kerän paino pienenee.

Jos haluat kuitenkin tarkistaa onko kerässä luvattu määrä lankaa, niin mikään ei estä mittaamasta sitä langan pituutta onko siinä se luvattu 50 tai 100 metriä.

Solmut kerässä

Tämäkin on ihan kestopuheenaihe ainakin ryhmissä. Kyllä, kerissä on välillä solmuja ja niitä saa siinä myös olla. Mutta niissäkin on sentään joku raja. Eli max 3 solmua kerässä on sallittu määrä, useammasta voi jo reklamoida.

No miksi niitä solmuja sitten tulee? Luullakseni, jos kerinnässä lankaan tulee joku sotku, niin sen joutuu katkaisemaan ja lankaa jatketaan tekemällä solmu. Myös koneet varmasti temppuilevat välillä ja saavat aikaiseksi langan katkeamisen. Nämä siis omia ajatuksiani niistä syistä.

Näitä sattuu aina välillä ja niihin ei kannata sen enempää ajatuksia uhrata.

Solmun joutuu neuloessa avaamaan tai leikkaamaan pois ja langat päättelemään. Neuleisiin ei pitäisi koskaan jättää yhtään solmua eikä langanpäitä, ne eivät sinne kuulu. Päättelystä voisin tehdä oman postauksen ja ihan näyttää kuinka päättelet neulalla tai silmukoimalla niin, ettei ne lähde purkautumaan. Tehtaissa tehdyt solmut voivat  aueta, niiden kestävyydestä ei ole mitään takeita. Eikä solmu esimerkiksi sukan pohjassa tunnu mukavalta.

Päättelyn voi tehdä neuloessa, neulalla viimeistelyssä tai silmukoimalla. Itse käytän usein tuota silmukointia, sillä saan mielestäni siisteimmän. Ja lanka päätellään kokonaan piiloon, ei edes pätkää jää näkyviin. Työ pitäisi olla yhtä siisti kummaltakin puolelta. Tämä on ihan oma mielipiteeni, jokainen tehköön tavallaan.

Vyötteen tiedot

Taas kerran myös muistutuksena tuo vyöte ja siinä olevat tiedot. Siitä löytyy vasemmalta oikealle seuraavat numero

  1. numero on langan numero, esim. Nalle lanka on numero 258
  2. numero on värin numero, Nalle taika on 852
  3. numero on se TÄRKEIN, eli värjäyserän numero. Tämä tulee tarkistaa AINA kun ostat lankoja. Jos värjäyserä on eri niin värin sävykin on silloin eri. Usein myös huomattavan erivärinen.
  4. TÄMÄ KOSKEE MYÖS MUSTAA ja VALKOISTA lankaa, nekään eivät ole keskenään samanvärisiä vaan tuo värjäyserä on niissäkin ihan yhtä tärkeä.

Joten, laita vyöte aina talteen, saatat tarvita sitä myöhemmin. Vertaamalla omaa lankaa kaupassa olevaan kerään et pysty erottamaan sävyeroa, kaupan valaistus on kuitenkin erilainen kuin ulkona tai kotona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *