Sydän joulusukat

 

Sydän joulusukat

Kun sekä isänpäiväsukista että Soile palmikkosukista jäi lankaa tein lopuista Sydän joulusukat. Tulipahan niitäkin langanloppuja vähennettyä ja tuo 7veljestä 060 eli hiekka sopii erittäin hyvin tuon tummanpunaisen kanssa. Lisäksi laitoin valkoisen sijaan luonnonvalkoisen joka hieman pehmentää voimakasta punaista.

Lankana on siis 7 veljestä sekä Kaupunkilangan Kivijalka. Kumpikin lanka on samanvahvuista ja omasta kokemuksesta tiedän niiden kestävän pesua yhtä hyvin.

Puikot olivat 3,25. Langan menekki oli yhteensä 113g ja sukat ovat kokoa 38.

Näin tein Sydän joulusukat

Luo 56s ja neulo resori valepalmikkoa kaavion mukaan.

Neulo resorin jälkeen 2krs oikeaa ja aloita kirjoneule kaavion mukaan.

Jos kirjoneuleesta tulee liian tiukkaa, käännä työ nurinpäin ja neulo kirjoneuleosuus kokonaan väärinpäin käännettynä. Näin langanjuoksut eivät kiristä ja neuleesta tulee joustava. Kokeilin neulomalla terän kirjoneuleen sukka oikeinpäin ja kyllä eron huomaa selvästi. Tulee huomattavasti lyhyemmät langanjuoksut ja sukka on kuvion kohdalla selvästi kapeampi. Joten kokeile edes, tuossa alla on linkki tekemääni videoon.

Täältä löydät videon nurinpäin neulomisesta.

Kantapää

Neulo kantalappua 26s ja 26 krs vahvistettua neuletta.

Kantapohjassa silmukkajako 8+10+8.

Poimi kantalapun reunasta 13s + 1s ykkös- ja kakkospuikkojen sekä kolmos- ja nelospuikkojen välistä.

Tee kiilakavennuksia kunnes työssä on 48s. Kärjen kuvio on jaollinen 6s ja 4s joten huomioi kuvion mallikerta jos haluat tehdä leveämmän tai kapeamman terän.

Omissa sukissani olen neulonut 25krs kantalapun reunasta laskien ja aloittanut terän kuvion. Kuvion tulisi osua päkiän kohdalle.

Neulo kuvion jälkeen vielä 2krs pohjavärillä ja aloita terän kavennukset.

Terä

Sukissa on tehty nauhakavennus, mutta kavennukset kallistuu taas ”väärään suuntaan”.

 • 1. ja 3. puikot
  • kun puikon lopussa on jäljellä 3s, tee ssk ja neulo 1s
 • 2. ja 4. puikot
  • neulo puikon alussa 1s ja 2o yhteen

Tee kavennukset ensin 4 kertaa joka toinen kerros, sen jälkeen joka kerros. Vedä lanka viimeisten 6s tai 4s läpi ja päättele lanka.

Viimeistely

Viimeistele sukat kostean pyyhkeen välissä yön yli. Jos sukat tuntuvat aamulla kostealle, jätä ne vielä hetkeksi kuivumaan ilman pyyhettä.

Kaaviot

Sydän joulusukat varren kuvio (1)

Sydän joulusukat terän kuvio

10 comments on “Sydän joulusukat

  1. Pirjo Post author

   Hei Mervi

   Kiitos, tästä mallista tykkään itsekin kovasti:) Pitää kai sitten suunnitella lisää niitä sydänmalleja jottei tekeminen lopu:)

   Pirjo

  1. Pirjo Post author

   Hei Paula

   Kyllä, ykköspuikon alussa ja nelospuikon lopussa kavennetaan yhdet silmukat. Jos katsot kaaviota niin huomaat, että kummassakin kaavion reunassa on 1s vähemmän. Ja myös myöhemmin takana kavennetaan silmukoita, löydät ne myös kaaviosta.

   Ja sori, että vastaan vähän myöhässä. Yritän kyllä näin lomallakin käydä välillä kurkkaamassa onko kysymyksiä tullut. Nuo ihanat helteet pitivät minut kyllä visusti ihan pihalla.

   Hyvää kesän jatkoa

   Pirjo

  1. Pirjo Post author

   Hei Jenna

   Kysyitpä sopivasti, kun just niitä pyörittelin tässä kädessäni:)

   Mittasin tuosta terästä terän kuvion alareunasta ihan kärkeen ja omissa sukissani se on 10cm.

   36 kokoisen sukan jalkaterän pituus on kantapäästä, siis kantapää mukaan lukien, sukan kärkeen eli koko jalkapohjan pituus yht 22,68 cm eli 22,7cm eli pyöristettynä 23cm. Lasketaan kaaviolla 0,63 X 36 = 22,68cm.

   Eli kun olet neulonut kantapään ja tehnyt kiilakavennukset niin neulo terää sen verran, että terässä on kantapää mukaan lukien pituutta noin 13cm. Sen jälkeen neulot kuvion ja teet kärjen, yhteensä siis 10cm, niin pitäisi olla tuo koko pituus 22,7 cm.

   Huomioi kuitenkin, että meillä on varmaan vähän erilaiset käsialat eli neulettiheys vaikuttaa mittoihin. Tuo terän kirjoneule ja kärki voivat olla sinulla enemmän tai vähemmän kuin tuo 10cm, riippuu siis siitä kuinka tiukkaa tai löysää neulot.

   Kokeilemalla tuo selviää, tuolla laskukaavalla tulee ihan oikean kokoiset sukat joten kannattaa laittaa se muistiin. Ja muista neulomistasi sukista voit ehkä saada myös vähän apua neuletiheyden mittaamiseen.

   Toivottavasti osasin vastata selkeästi.

   Tsemmpiä, hyvät niistä tulee.

   Mukavaa marraskuuta

   Pirjo

 1. nenaa

  Kiito kiitos! Olipa paras vastaus minkä olen koskaan saanut!
  Todella selkeästi kirjoitit! Minäpä kokeilen 🙂
  Ihanaa marraskuuta sinulle!

  Reply
 2. Anna M.

  Hei,
  Ja kiitos ihanasta sukkaohjeesta. Tein itselleni tällä ohjeella villasukat jouluksi, ja niistä tuli tosi kauniit. 🙂 Nyt haluaisin tehdä samanmoiset mielitietylleni, mutta kun en ole mikään kovin edistynyt kutoja, niin mietin miten mallia kannattaisi soveltaa miesten koossa (42 – 43). Olisiko sinulla antaa vinkkiä kokomuunnokseen?

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Anna M.

   Jos silmukkamäärä on sopiva niin sitten vaan terää pidemmäksi.

   Näissä on valepalmikko resorissa joten miehelle joko 60 tai 64s niin menee tasan. Tai enemmänkin jos tarvii, mutta siis 4 jaollinen määrä silmukoita. Sen alla olevassa kuviossa on myös mallikerta 4s joten se menee samoilla silmukoilla.

   Sydänkuviossa on hankala 13s mallikerta. Sen voit muokata kahdella tapaa, joko lisäät sydänten väliin yhden silmukan ja levennät sitä välissä olevaa kuviota myös yhdellä, tai sitten toisin päin eli kavennat sen välin yhdellä silmukalla jolloin mallikerta onkin 12s, sopisi suoraan 60s. Voit tietysti tehdä myös niin, että teet vain 4 sydäntä ja lisäät niiden väliin silmukoita jotta saat kuvion tasan. Ja vielä 1 ehdotus, teet sydämet niin kuin omissasi on, mutta teet takasauman kohdalle jotain täytteeksi, vaikka ihan yksittäisiä silmukoita tai toistat noita pienempiä kuviota alekkain siinä saumakohdassa. Ihan normaalia, monissa sukissa on takasaumassa kuvion täytettä. Piirrä ensin ruutupaperille miltä näyttää ettei tarvi purkaa.

   Kantalappuun vähintään puolet varren silmukoista ja terän pituuden saat kertomalla kengän numeron 0,63 kertaa, tulee valmiin sukan koko mitta eli ihan kantapään takaa kärjen loppuun asti.

   Tämä on nyt pikainen helpotus, toivottavasti pääset alkuun näillä.

   Tsemppiä
   -Pirjo

 3. Anna M.

  Hei,
  Kiitos Pirjo hyvistä neuvoista, pääsen niillä varmasti alkuun.
  Aurinkoisia talvipäiviä toivellen,
  Anna

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *