Soile palmikkosukat

Soile palmikkosukat valmistuivat ihan viime metreillä, vasta eilen illalla sain ne valmiiksi ja yöksi kostean pyyhkeen väliin. Tämä johtuu siitä, että olin kuumeessa ja viimeisten palmikoiden tekeminen ei meinannut onnistua sitten millään. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Sukat tulivat valmiiksi, antibiootit tehoaa ja olokin alkaa tuntua pikkuhiljaa normaalilta.

Soile palmikkosukat 2

Nimeä ei paljon tarvinnut miettiä, nimi tuli mieleen langan väristä sukkaa tehdessä:)

Vaihteeksi siis pintaneuletta. Palmikon olen läytänyt Pinterestistä ja sen molemmin puolin on muurahaisenpolkua. Muuten on vain resoria, jalkapohja on sileää neuletta.

Tein toiseen sukkaan viimeisen palmikonkierron eri suuntaan jolloin sain peilikuvat palmikosta, mutta voit tehdä kumpaankin sukkaan samanlaisen palmikon. Tällöin ei tarvitse muistaa kumpaan suuntaan viimeinen kierto tehdään.

Lankana on Kaupunkilangan Kivijalka, lanka josta en muista aiemmin tehneeni mitään. Jotenkin noiden ohuempien lankojen jälkeen tekeminen tuntui vähän hankalalta, valmista tuli kuitenkin tosi nopeasti.

Lankaa kului 102g ja puikot olivat 3,25. Koko taas 38. Näistä tuli aika napakat omaan jalkaan, tuo palmikko todella kaventaa neulosta reilusti. Oma jalkani on nilkasta, jalkapöydästä ja päkiästä 22cm, joten kannattaa vähän miettiä tarvitko silmukoita enemmän. Taakse on helppo lisätä 4s eli 2o, 2n  tai tee hieman isommilla puikoilla. Luulen, että nämä ovat kapeimmat sukat mitä olen koskaan tehnyt. Tai sitten tuo kuume vaan kiristi käsialan normaalia tiukemmaksi.

Ja vielä yksi juttu. MUISTA KATSOA AINA VÄLILLÄ, ETTÄ PALMIKOT ON TEHTY OIKEIN. Ota vaikka kuva, siitä näkee parhaiten ettei virheitä ole:) Paras tapa on tehdä tarkistus jokaisen palmikon jälkeen jolloin et joudu purkamaan kuin korkeintaan sen yhden palmikon.

Näin tein Soile palmikkosukat

Luo 50 s ja neulo resoria 10 krs. Kaavio resorista ja etuosasta löytyy taas postauksen lopusta.

Resorin jälkeen jatka takaosassa resoria ja neulo etuosa kaavion mukaan.

Palmikon ensimmäiset kierrot tehdään vasta kolmannella kerroksella jotta ne eivät kierrä resoria. Omissa sukissani olen tehnyt varteen 7 palmikkoa.

Kantapohja

Kantalapussa on 26s, neulo ihan normaalisti vahvistettu kantapää. Ja kerroksia saman verran eli tuo 26krs.

Kantapohjassa on silmukkajako 8+10+8.

Nosta kantalapun reunasta 13s + 1s 1. ja 2. sekä 3. ja 4. puikkojen välistä.

Tee kiilakavennukset joka toinen kerros kunnes työssä on taas 50s eli teräosassa 24s ja jalkapohjassa 26s.

Siirrä kiilakavennusten jälkeen jalkapohjan puolelta etupuolelle kumpaankin reunaan 1s jolloin 2. puikko alkaa 1o, 2n jne ja kolmospuikko päättyy oikeaan silmukkaan kahden nurjan jälkeen. Kantapäästä olisi tullut liian kapea 24 silmukalla joten siitä syystä silmukkajako näin. Tasaus tehdään vielä ennen kärkikavennuksia jolloin kärkeen tulee joka puikolle saman verran silmukoita.

Jalkaterä

Jatka kuviota siitä kohtaa mihin jäit ennen kantalappua. Neulo terää kunnes pikkuvarvas peittyy. Katso kuitenkin, että palmikko tulee tehtyä kokonaan. Itselle jäi ihan reilusti tilaa vielä palmikon jälkeenkin, ihan kokonainen palmikko ei enää mahtuisi leveyden puolesta. Mutta sovita ja mittaa, jalat kun ovat kaikilla yksilölliset.

Kärkikavennukset

Kavenna reunimmaisista kahdesta nurjasta toinen pois samalla kun teet palmikon viimeisen kierron ennen kärkikavennusta. Kavennus on merkitty kaavioon.

Jatka viimeisen varren palmikon jälkeen oikeaa kaikilla silmukoilla ja tee samalla kärjen palmikko. Muurahaisenpolku loppuu viimeisen varren palmikon kanssa samaan aikaan. Kärjen palmikon vieressä ei siis ole enää nurjia silmukoita.

Aloitin kärkikavennukset kun palmikoita oli koko sukassa yhteensä 14, viimeinen palmikko aloitetaan samaan aikaan kun kärkikavennukset. Huomioi, että kärjen palmikossa ei ole enää sitä viimeistä kierrettä, itsestä siitä jäi kauniimpi näin.

Kärjessä on leveä nauhakavennus joka on aloitettu yhtäaikaa kärjen palmikon kanssa.

Kavenna ensin 4 kertaa joka toinen kerros, sen jälkeen joka kerros. Vedä lanka läpi viimeisten 6 silmukan läpi.

Viimeistely

Päättele langat ja laita sukat kostean pyyhkeen väliin yöksi ja Soile palmikkosukat ovat aamulla valmiit:)

EDIT. Kaaviot päivitetty 5.9.2022

Kaaviot

Merkkien selitykset

Soile palmikkosukat merkkien selitykset

Palmikoiden kuviot sukka 1 ja sukka 2

Soile palmikkosukat palmikoiden kaaviot

Terän kaavio

Soile palmikkosukat terän kaavio

Varren kaavio

Soile palmikkosukat varren kaavio

 

2 comments on “Soile palmikkosukat

 1. Helmiina

  Hei! Todella kaunis malli, eikä mikään vaikeakaan tehdä! Jäin kuitenkin tässä tehdessäni miettimään, että pitäisikö tuon ”muurahaisen polun” langankierrot mennä siksakkimaisesti. Jos riviltä 6 siirtyy taas tekemään rivin 1 mukaisesti, ”siksakkimaisuus” ei säily. Mietin vain millä tavalla kuviosta saisi mahdollisimman nätin, kuten sinun tekemissäsi 🙂

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Helmiina

   Tee siksak kuviota, ihan oikein olet asian oivaltanut. Kaaviossa vaan palmikon mallikerta on 6 krs ja muurahaisenpolku 4 krs joten ne eivät mene ihan samassa rytmissä. Muurahaisenpolku jatkuu omassa rytmissään, samoin palmikko omassaan.

   Hyvää alkavaa viikonloppua

   Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *