Parhaat sukkapuikot

Parhaat sukkapuikot, tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka, mutta näin aluksi vain pintaraapaisu  aiheesta. Niitä löytyy todella laaja valikoima ja kokeilemalla tiedät millaisia haluat käyttää. Kaikille löytyy ne omat parhaat sukkapuikot, valinnanvaraa on runsaasti.

Sukkapuikot

Otin kuvan omista eniten käyttämistäni puikoista ja kuten varmaan huomasit, käytän eniten puisia.  Tykkään niiden tuntumasta käsiin, metallisia en ole vielä paljon testannut. Yhdet hiilikuituisetkin ovat kuvassa, niitä en ole vielä ehtinyt kuin hieman kokeilemaan, ovat kokoa 2mm. Niissä on mukavan terävä kärki, toimii hyvin ohuessa langassa. Pakkaukset ovat missä lie, kaikki puikot onneksi tallella.

Puikon muoto ja pituus

Ihastuin neliskanttisiin cubicseihin, koska löysä käsialani parantui huomattavasti. Syynä siihen lienee se, että niiden ympärysmitta on hieman pienempi kuin samankokoiset pyöreät. Eli cubicsien 3,5 vastaa pyöreissä kokoa 3,25. Ja tuo neliskulmainen muoto ilmeisesti pitää silmukan koon napakampana kuin pyöreä muoto.

Pyöreillä puikoilla kudon myös edelleen, Knit Pro symfonie on ihan suosikkini, puikko on puinen eikä kaapelikaan ole hassumpi. Kaapeli jää osittain vähän mutkalle, mutta olen siihen jo tottunut. Kaapelin saa muuten suoraksi kun sitä liottaa hetken kuumassa vedessä. Ja puinen puikko on mielestäni hyvä ainakin omille käsille.

Pituuksia sukkapuikoissa on kahta kokoa, 15cm ja 20 cm. Tosin omat 20 senttiset jäävät nykyään käyttämättä, nuo lyhyet ovat paljon näppärämmät. Pidemmät tuntuu olevan koko ajan tiellä.

Pyöröpuikot, itselle parhaat sukkapuikot

Itse neulon kaikki sukkani pyöröpuikoilla. Pitkissä pyöröpuikoissa itse puikon mitta on 13cm, (mitattu omista puikoista), mutta pituuteen lasketaan mukaan myös kaapeli. Eli kun puhutaan 100cm pitkistä pyöröpuikoista siihen sisältyy molemmat, sekä puikot että puikkoja yhdistävä kaapeli, joiden yhteismitta on tuo 100cm. Itse teen yhtä sukkaa aina 100cm pitkällä, se ei ole vielä liian pitkä yhdelle sukalle, mutta on riittävän pitkä kahta sukkaa tehdessä. Pyöröpuikkojakin saa sekä neliskanttisina että pyöreinä.  

Ostoslistallani puikoista on seuraavaksi kahdet pyöröpuikot, Chiaogoon lyhyet 23cm pitkät yhden sukan pyöröt ja 100cm pitkät pyöröt. Ja huomaa tuon lyhyen pyörön mitta, ei siis 25cm vaan nimenomaan 23cm. Lyhyempi on tarpeeksi lyhyt tehdä yhtä sukkaa, puikon pituus on 5cm ja kaapelin 13cm. Näitä on kehuttu kovasti joten menee kokeiluun. Kaapelin sisällä on vaijeri, joka pitää kaapelin suorana ja puikon ja kaapelin liitoskohta on suora, silmukka ei tökkää puikkoon siirtyessä kaapelilta puikolle. Pitäisi olla hyvät, kerron kokemuksia sitten kun ovat käytössä.

Pyöröpuikot voi ostaa myös osina eli puikot ja kaapelin erikseen. Näin pystyy itse kokoamaan parhaan yhdistelmän, sopivan kokoisen puikon ja hyvän mittaisen kaapelin. Puikot kiinnitetään kaapeliin avaimella, joka lukitsee puikon paikoilleen. Eikä kaapeleita tarvitse ostaa monia, kun voi vaihtaa aina tarvittavan kokoisen puikon. Näistä voi etsiä käyttökokemuksia vaikka netistä tai eri neulontaryhmistä ennen kuin ostaa. Omaa kokemusta näistä ei vielä ole, joten niistä ei tämän enempää. Näissä kannattaa katsoa, että puikon ja kaapelin liittymäkohtaan ei jää porrasta, on kurja neuloa jos silmukat jää koko ajan jumiin kaapelin puolelle.

Pyöröpuikoilla voit siis tehdä myös yhtä sukkaa kerrallaan, mutta eniten pyöröpuikkoa käytetään, kun neulotaan kahta sukkaa yhtä aikaa samalla pyöröpuikolla eli loopataan. Oikea termi on Magic loop tekniikka. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin ihan omalla postauksella.

Pipoja, puseron hihoja, housun lahkeita ym on helppo neuloa pyöröillä, pituuksia löytyy paljon joten oikea pituus löytyy varmasti.

Ja on aivan pakko mainita, yhtään puikkoa en ole enää pudottanut terassilautojen väliin, kun siirryin neulomaan pyöröpuikoilla.

Puikon koko

Kuvassa näkyvissä puikoissa löytyy koot 2mm, 2,25mm, 2,5mm, 3,0mm ja 3,5mm. Näillä tulen hyvin toimeen. Neliskanttisen puikon ympärysmitta on hieman pienempi kuin pyöreän, joten todellinen koko lienee lähempänä edellistä kokoa. Eli 3,5 neliskanttinen vastaa 3,25 pyöreätä, noin suurinpiirtein.

Puikkomitta     

Kuvassa näkyvä punainen lätkä on puikkomitta joka kannattaa myös hankkia. Tiedän kokemuksesta, että et enää osaa varmuudella sanoa samannäköistä puikoista mitä kokoa ne oikeasti ovat.

Parhaat sukkapuikot

Puikon koon valitseminen on sitten ihan kiinni langan paksuudesta ja omasta käsialasta. Jos teet  tiukkaa eikä silmukat oikein kulje puikolla, puikot kannattaa ehkä vaihtaa vähän isompiin tai löysentää käsialaa. Itselle kävi juuri päinvastoin. Käsiala oli epätasaista, mutta kun vaihdoin hieman pienempiin puikkoihin niin työn jälki parani huomattavasti. Lankojen vyötteissä on langalle puikkosuositus, mutta vasta oma käsiala kertoo sen minkä kokoisilla puikoilla sinun kannattaa neuloa.

Valmistajat

Lähikaupasta löytyy yleensä aika hyvät valikoimat Novitan puikkoja. Verkkokaupoissa ja kivijalkaliikkeissä on sitten jo muidenkin valmistajien puikkoja, esimerkiksi KnitPro, Prym, Addi ja Chiaogoo. Ja hintaeroja toki löytyy. Pyöröpuikkojen kaapeleissa on paljon eroja, niitä kannattaa katsella ennen kuin ostat niin ei tule turhia hankintoja. Chiaogoon kaapeli vaan taitaa olla omaa luokkaansa, ihan paras – ja kallein.

Joten lopuksi…

Materiaaleja löytyy erilaisia. Puu, hiilikuitu ja metalliset, niistä on hyvä valita itselle mieluisat.  Pyöröpuikkojakin kannattaa kokeilla kun olet ehtinyt pidemmälle, niiden käyttö on ihan helppoa. Pyöröillä voi aloittaa yhdellä sukalla eikä se kahden sukan looppaaminenkaan ole vaikeaa.

Aihe on todella laaja, puikoista tulee varmaan vielä myöhemminkin lisää juttua. Itse kun aloitin niin en osannut edes hakea tietoa, kun en tiennyt, että vaihtoehtoja on tosi paljon. Omaa kokoelmaani päivittelen aina välillä. Näillä tulen tällä hetkellä hyvin toineen, mutta uusia puikkoja on silti kiva ostaa, niissäkin kun tapahtuu kehitystä parempaan koko ajan. Parhaat sukkapuikot varmaan vaihtuvat tulevaisuudessa useastikin.

Ja jos jonkun asian unohdin, niin täydennän sitä mukaa kun asioita vastaan tulee. Ja kysyäkin saa:)

P.S Niin nuo muut tarvikkeet, niistäkin tulee vielä myöhemmin oma postaus.

Täältä voit lukea lisää puikoista

https://puikotjakeralankaa.com/tallinnassa-lankaostoksilla/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *