Parhaat sukkapuikot-vai onko niitä

Parhaat sukkapuikot-vai onko niitä?

Sukkapuikoista on pitänyt jo monta kertaa tehdä uusi postaus ja viimein sain sen aikaiseksi. Aika paljon on muuttunut tuosta edellisestä puikkopostauksesta joten nyt siis vihdoin päivitys omaan puikkotilanteeseeni.

Sen verran voin sanoa, että puikkoja on todellakin ihan liikaa. Kaikkia olen halunnut kokeilla josta syystä niitä on kertynyt paljon.

Sukkapuikot

Metalliset sukkapuikot

Kun aloitin uudelleen neulomaan vuosien jälkeen puikkoina olivat nuo iänkaikkisen vanhat metallipuikot. Puikot ovat painavat eikä niillä ollut enää omalla tyylilläni neulominen ergonomista. Hartiat kipeytyi, samoin sormet. Käsialani on enemmän löysää kuin tiukkaa joten painavia metallipuikkoja jouduin puristamaan. Ei hyvät itselle, siispä piti löytää paremmat.

Puupuikkoihin ihastuin ja ostin 20cm pitkiä pyöreitä sukkapuikkoja ja useampia kokoja, silloin ei vielä ollut 15cm pitkiä. Omistan siis tällä hetkellä koon 4,0, 3,5 ja 3,0 kokoisia puisia sukkapuikkoja. Ja kun teen aina kahta sukkaa yhtäaikaa niin kaikkia kokoja on tietysti kahdet.

Nuo 4,0 kokoiset ostin, koska vyötteessä oli puikkosuositus 4. En silloin vielä tiennyt eikä vyötteessäkään tainnut olla mainintaa, että sukat neulotaan puoli numeroa pienemmillä puikoilla. Näillä olen tainnut neuloa vain muutamat sukat. Ihan turha ostos siis.

Puiset sukkapuikot

Sitten kuulin cubikseista, noista neliskanttisista ja pitihän niitä päästä kokeilemaan. Pyöreät puiset saivat siis väistyä. Ensin yhdet kokoa 3,5 ja kun olivat hyvät niin ostin myös kokoja 3,0 ja 2,5 ja kaikkia taas kaksin kappalein. Nämä ovat jo 15cm pitkät ja oli aika ihanaa kun sai jättää nuo pidemmät käytöstä pois.

Kunnes sitten kuulin sanan välikoko ja ostin neliskanttiset 3,25 kokoiset. Ja kyllä, käsialani parani huomattavasti. Näillä sain viimein itseäni tyydyttävää jälkeä aikaiseksi, koska näillä tuli tasaisempaa eli tiukempaa. Ostin myös vihdoin ohuille langoille tarpeelliset puikot 2,25. Aah, mikä onni ja autuus, niin hyvä niillä oli neuloa. Siis silloin:)

Tässä vaiheessa ostin myös hiilikuituiset 2,0 puikot. Kokeilin ja hylkäsin, en tykännyt yhtään. Puikon täytyy olla luistava enkä näissä saanut silmukoita kunnolla siirtymään. Omalle käsialalle eivät siis sopineet laisinkaan.

Kunnes sitten myöhemmin opin myös sen, että neliskanttisissa 3,25 koko ei vastaa pyöreiden kokoa 3,25 vaan 2,75 eli puoli numeroa pienempiä! Niinpä, olin siis neulonut vieläkin liian suurilla puikoilla.

Ostin vielä lisää välikokoja, mutta puisia pyöreitä sukkapuikkoja. Neliskanttisissa alkoi pikkurilli oireilla joten eivät sitten kuitenkaan sopineet itselle.

Ja lopuksi vielä palmikkopuikot, joita oli paketissa 2 eri kokoa. Jess, luulin, että nyt tulee kunnon palmikoita. Käytin ohempaa yhden kerran ja totesin sen olevan hankala. Ihan paras on puinen hammastikku:) Pysyy hyvin paikoillaan ja on tarpeeksi lyhyt. Eikä uusi maksa paljoa vaikka tipauttaisit sen terassilautojen väliin.

Pyöröpuikot

Pyöröpuikot 1

Sukkapuikkojen jatkuva puikon vaihtaminen alkoi pikkuhiljaa tökkimään. Ensin jätin yhdenpuikon pois, neuloin siis neljällä puikolla. Kolme työssä kiinni ja neljännellä neuloin. Oli paljon nopeampaa.

Kunnes sitten kaikkien kokeilujen jälkeen löysin pyöröpuikot.

No, pyöröpuikoissa ainoa ongelma oli tuo kippurainen kaapeli. Ajattelin, että jos muutkin niillä pärjää niin kyllä sitten minäkin. Uittelin aina välillä kaapelia kuumassa vedessä jolloin sen saa oikenemaan, vähäksi aikaa, ja niillä on taas paljon helpompi neuloa.

Pyöröpuikot 2

Kunnes sitten viimein otin itseäni niskasta kiinni ja panostin kunnon puikkoihin. Kaapeli ei enää ole kiemuralla, koska kaapeli sisällä on vaijeri joka pitää sen aina suorassa. Puikoissa on myös sopivan terävä pää ja kokojakin on joka lähtöön, myös niitä välikokoja. Puikot ovat myös todella kevyet.

Nykyään käytössä on enää kuudet pyöröpuikot joilla neulon, 3,5, 3,25, 3,0, 2,75, 2,5 ja 2,25. Yhdet pyöröpuikot on vielä kippuraan menevällä kaapelilla, mutta nekin vaihdan vielä joskus parempiin. Kaikissa näissä on 80cm kaapeli ja kaksi lyhytvartista sukkaa mahtuu oikein hyvin, myös kantapäiden teko onnistuu. Kuvasta puuttu yhdet jota ovat työssä kiinni.

Pitkiä sukkia neulon aina yhtä kerrallaan, koska kaksi sukkaa painaa jo sen verran, että neulominen alkaa sujumaan hitaammin ja käsialakin kärsii. Niissäkin teen niin, että neulon ensin molemmat erikseen kantalappuun asti, vasta sitten kantapäät ja lopuksi terät.

Pyöröpuikoilla saa niin helposti neulottua lyhyemmät sukat yhtäaikaa jolloin sen toisen sukan tekemisen tuska jää pois. Kaikkia pitsejä ei voi neuloa kahta sukkaa samalla pyöröllä, koska joissakin pitseissä osuu palmikonkierrot, kavennukset ja langankierrot sellaiseen kohtaan jossa ei kaapelilla ole mahdollisuutta siirtää silmukoita.

Kaikki nuo alussa mainitut sukkapuikot ovat pois käytöstä. Toki niitäkin käytän, harvoin tosin, työn lepuuttamiseen jos haluan kokeilla väillä jotain uutta ideaa.

Parhaat sukkapuikot-vai onko niitä?

Mitä tästä opin? No, tuskin mitään. Seuraavat uutuudet kun tulee niin harkitsen kyllä 2 kertaa ennen ostamista.

Olisin voinut kokeilla ensin noita kaikkein kalleimpia puikkoja ja jättää noiden muiden ostamisen vähemmälle jolloin rahaa olisi kulunut todella paljon vähemmän.

Ehkä joku lapsenlapsista tai muu läheinen joskus haluaa kokeilla neulomista jolloin voin ilolla antaa puikkoja eteenpäin. Tällä hetkellä ne ovat hyvässä tallessa odottelemassa tulevia käyttäjiä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.