Paksut langat

Paksut langat saavat nyt kyytiä. Olen noin kuukauden verran neulonut joululoman jälkeen ja kaikki sukat olen tehnyt 7 veljestä langasta. Tämä ihan siksi, että langat näyttäisi uudistuvan oikein kohinalla ja itsekin tahdon saada uusia lankoja puikoille. Vanhat täytyy vaan käyttää ensin koska ne on ostettukin.

Paksut langat

Olen tosi mielissäni siitä, että kotimaista villaa saa jo aika mukavasti eri vahvuuksia ja eri värejäkin. Jää ne turhat muovitkin pois langoista kun uusia ja ympäristöystävällisiä vahvikkeita on kehitetty. Jahka tästä liiasta hamstrauksen kurimuksesta selviän niin pääsen niitä itsekin ostamaan.

Omat paksut langat

Olen lajitellut kaikki eri paksuiset langat omiin koreihinsa. Alotetuissa ja vajaissa kerissä on vyötteet, ihan jämäkerissä niitä ei enää ole. Kerään nuo pienet kerät erikseen ja niistä sitten teen jämälankasukkia. Täytyy vaan olla tarkkana ja päivänvalossa valita värit. Esim. mustaa ja valkoista on sen verran montaa eri sävyä, että täytyy katsoa ettei jatka kesken olevaa kuviota eri sävyllä. Samoin resorin, kantapään ja kärjen teen aina samalla sävyllä jos mahdollista.

Paksuimmat eli 7 veljestä ja Kivijalka ovat omassa korissaan. Toisessa ovat sport vahvuiset eli rotvalli ja nalle ja kolmannessa fingering vahvuiset eli ne ohuimmat langat.

Nyt siis olen urakoinut noita paksuimpia lankojani pois ja pikkuhiljaa alkaa jo huomaamaan, että kyllä se siitä joskus tyhjenee. Punnitsin tuon korin lankoineen ja painoa oli yhteensä 4.251g. Onneksi pelkkä kori painaa 1.3kg joten langat painavat enää alle 3kg. Laskutoimitus kertoo sen, että kun jossain vaiheessa näitä lankoja oli kilotolkulla niin hyvin olen saanut niitä nyt talven aikana pois.

Yksi syy tuon korin lankojen loppuun neulomiseen on se, että ne pölyävät aivan hirveästi. Joka torstai viikkosiivouksen yhteydessä myös sohva jolla neulon on siirrettävä syrjään, jotta sen alta pääsee imuroimaan. Mikään muu langoistani ei pölyä näin paljon, ero on silmin havaittavissa. Jospa nuo uudet langat olisivat vähemmän pölyäviä, aika näyttää.

Viimeiseksi valmistuneita kun päättelin niin ajatuksiin tuli jo 3 eri mallia kuinka seuraavat neulon. Tosin kaikki pitää ensin kokeilla kuinka ne toimii vai toimiiko ollenkaan. Joten muutamat sukat vielä siitä korista ja sitten seuraavan korin sisällön pienentämiseen.

Kesää kohti mennessä on mukava päästä neulomaan ohuemmista langoista niitä ohuempia sukkia. Vaikka lanka on ohuempia ja silmukoita enemmän niin sukista tulee kuitenkin enemmän kesäisiä. Lyhyet varret tai varrettomat ja pitsineuletta jota rakastan tehdä.

Villasukat paljaaseen jalkaan

Oma puolisoni on siirtynyt teollisista sukista kokonaan villasukkien käyttäjäksi ja hänelle kelpaa aina ohuet sukat, vaikka kerien lopuista. Varsinkin merinovillaiset tuntuvat erittäin hyviltä paljaassa jalassa. Paksumpia saapassukkiakin on joten sukat vaihtuu näin talviaikaan päivän aikana parikin kertaa käyttötarpeen mukaan. Ulos saappaisiin paksummat sukat ja ohuempia on mukava pitää sisällä. Meillä ei siis käytetä  lainkaan muita sukkia villasukkien alla. Villasukat suoraan paljaaseen jalkaan ja hyvin tarkenee pakkasillakin.

Villalla on ainutlaatuinen kyky sitoa ilmaa kuituihin ja tuo ilma eristää. Jalka pysyy lämpimänä ja kylmä ilma sukan toisella puolella. Millään muulla kuidulla ei ole tuota ominaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *