Mustavalkoiset pitkät villasukat

 

Musta-valkoiset pitkät villasukat (2)

Tein nämä mustavalkoiset pitkät villasukat vanhemmalle tyttärelle lahjaksi pukinkonttiin. Ihan mutu-tuntumalla piti mennä, vähän omaan jalkaan välillä mittailin. Täyspitkiä en ollut aikoihin hänelle tehnyt joten joskus tuntui loppuuko varren tekeminen ollenkaan.

Lankana on 7veljestä, kestää konepesun hyvin ja sukat painavat yhteensä 206g. Ja tietysti koko sukka on neulottu nurinpäin. Kuvien ottaminenkin jäi ihan viime tippaan, kuvan tarkkuus ei ole ihan paras mahdollinen, pahoittelut siitä.

Enpä tullut punninneeksi paljonko kerissä oli kun aloitin, mutta valkoista jäi kahdesta kerästä yhteensä 186g ja mustaa jäi kahdesta kerästä yhteensä 159g. Sukat ovat kokoa 38.

Kun yksi kerä on noin 150g niin 2 x 150g = 300g, siitä siis pois tuo 159g jää 141g eli mustaa meni noin 140g.

Valkoista oli myös tuo 300g ja siitä vähennetään tuo jäljellä oleva 186g niin valkoista meni silloin noin 114g. Eli vähemmän kuin mustaa.

Tästä videosta löydät helpotusta jos langanjuoksut kiristää, kannattaa katsoa.

Näin tein mustavalkoiset pitkät villasukat

Alta löydät taas kaavion koko sukkaan.

Aloitus on 68s, ensimmäistä kuviota varten lisäsin ensin 2s ja toista kuviota vielä toiset 2s. Vähän hassu aloitus, mutta kuvio ei olisi istunut takana muuten nätisti.

Tee ensimmäiset lisäykset noin 10s päähän 1. puikon alusta ja 4. puikon lopusta. Toiset 2s voit sitten lisätä takasauman molemmin puolin 2s päähän saumasta. Näin saat lisäykset eri kohtaan eikä lisäyskohta korostu valmiissa työssä mitenkään, tulee siis huomaamaton.

Pohjekavennukset tehdään ensin kerroksen lopussa ja sitten kerroksen alussa, tuossa seuraavassa kappaleessa selitän kavennusten paikat tarkemmin. Koska neulos kulkee spiraalina niin näin kavennukset tulee samalle korkeudelle vaikka ovat kaavioon merkitty eri kerroksille. Eli kaaviossa ensimmäinen kavennus on merkitty kerroksen loppuun ja toinen kavennus seuraavan kerroksen alkuun.

Tee kavennukset aina yhden tai kahden silmukan päähän keskimmäisestä takasilmukasta.

Takaosan keskimmäinen silmukka on 4. puikon viimeinen silmukka. Kun puikolla on jäljellä 4s tee ylivetokavennus: nosta 1s neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu silmukka neulotun yli, neulo 1s ja viimeisenä puikon viimeinen silmukka eli se keskisilmukka.

Tee seuraavaksi toinen kavennus 1. puikolla: neulo 1s ja 2o yhteen. Näin molemmat kavennukset ovat yhden silmukan päässä keskisilmukasta eli siitä 4. puikon viimeisestä silmukasta.

Kantapää

Kantapää neulotaan vahvistettuna neuleena mustalla langalla.

Kantalappuun tulee 29s eli taas hieman leveämpi. Kerroksia tein kuitenkin vain 26krs  ettei tule liian pitkä lappu. Levennetty kantalappu antaa jalkapöydälle hieman lisää tilaa eikä sukka kiristä jalkapöydän päältä.

Kantapohjassa silmukkajako 11+9+11.

Kantapäälle on oma kaavionsa ja siihen on merkitty myös kiilakavennukset.

Terä

Jatka terää kaavion mukaan.

Viimestä kuviota voit pidentää tai lyhentää oman jalan mukaan. Tai siis tietysti sen henkilön jalan mukaan kenen jalkaan ovat menossa:)

Kärki

Kärkeen tein leveän nauhakavennuksen. Kavensin ensin 5 kertaa joka toinen kerros, sen jälkeen joka kerros.

Kavenna kunnes jäljellä on enää 6s ja vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele langat ja laita sukat kostean pyyhkeen väliin yön yli. Jätä sukat vielä hetkeksi kuivumaan jotta loppu kosteus haihtuu.

Kaaviot

Huomioithan, että resori on neulottu mustalla. Kaavion merkkien näkyvyyden vuoksi piirsin ne valkoiselle pohjalle:)

 

Mustavalkoiset pitkät sukat

Kantapään kiilakavennukset ja kuvio

Mustavalkoiset pitkät sukat

Jalkaterä

Mustavalkoiset pitkät sukat

4 comments on “Mustavalkoiset pitkät villasukat

 1. Mirja

  Tehdäänkö resorikin aloittaen 68 s? Mulla 39numeroinen jalka niin tuntuu vaan. Iin suurelta.Haluaisin tehdä nimen omaa juuri nämä sukat, on niin valtavan ihanat. Kiitos

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Mirja

   Kyllä, olen aloittanut resorin 68s, resorin silmukat määräytyvät säären ympärysmitan mukaan tai siis paremminkin polven alta otetun mitan mukaan. Mutta koska kyseessä on valepalmikko niin voit aivan hyvin jättää siitä yhden palmikon pois. Toki joudut sitten lisäämään enemmän silmukoita kuvioiden kohdalla.

   Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa puikot pienempiin. Oma käsialani on löysä ja sukat on neulottu tyttärelle joten mitat ovat hänen jalkojensa mukaan. Itse käytän aina puikkoja 3,25 paksummissa langoissa, mutta kannattaisi kokeilla myös puikkoja 3,0. Tässä vaan tulee sitten huomioida, että sukista tulee pienemmillä puikoilla myös lyhyemmät.

   Auttoikohan tämä sinua yhtään, kerro kuinka kävi.

   Hyvää alkanutta vuotta

   Pirjo

 2. Titta Okkonen

  Hei 👋
  Todella kauniit polvisukat. Kiitos, kun jaat näitä super-upeiden sukkiesi malleja ilmaiseksi kaikelle kansalle 💖 Olen jakanut niitä edelleen Pinterestin kautta. Varsinkin nämä ovat sellaiset mitkä miellyttävät omaakin silmääni tosi paljon ja luulen, että myös miniäni pitäisi näistä. Ongelmana on vain koko, kun meistä kumpikaan ei ole mikään rimppakinttu ja jalan kokokin on suurempi. Kummankaan sukat eivät lisäksi saa kiristää varresta, mutta ei olla tietysti mitkään lötkötkään. Oma käsialani on mieluummin tiukkaa kuin löysää.
  Saanko käyttää näitä kaavioita pohjana, jos joskus innostun laskeskelemaan mallikertoja isompaan kokoon ja omalle käsialalleni sopiviksi?
  Mulla on nyt menossa lankalaatikoiden tyhjennys ja aloitin sen polvareilla joissa on sekalaista tekniikkaa, molemmat kerralla pyöröillä.
  Terveisin
  TittaO 🤗

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Titta

   Kiitos palautteesta, aika ihana.

   Tarkoitus olisi itselläkin tehdä joistakin pitkistä myös suurempia kokoja, sitten kun siihen löytyy riittävästi aikaa. Mutta kun se taitaa jäädä vähintääkin alkuvuoteen niin saat luvat tehdä omiin jalkoihisi sopivat kaavat, ei siis myyntiin eikä jaettavaksi muuallekaan. On tehty tyttärelle lahjaksi eli vähän spessut, sydämenkin olen suunnitellut itse joten on ihan uniikki.

   Lyhyt vartisiin olen jo harjoitellut sarjoittamista eri kokoihin, eikä niissä ole ollut isompia vaikeuksia. Mutta kun on niin monta asiaa menossa yhtäaikaa niin tällä hetkellä sarjoitan vain niitä. Ja sarjoitetut laitan kauppaan.

   Laitahan kuvaa tulemaan kun saat valmista aikaiseksi.

   Mukavaa syksyä
   -Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *