Mikä on KAL ja muita lyhenteitä

Mikä on KAL ja muita lyhenteitä, niitähän piisaa. Tässä postauksessa kerron muutamasta jotka tulevat vastaa aina välillä.

Mikä on KAL…

KAL tai Mkal lyhenne tulee aina välillä vastaan, mutta sille ei ole mitään selitystä mistä sanoista tuo lyhenne tulee. Kaikki kyllä haluavat olla mukana, tekemässä mitä?

Minäpä avaan tuon lyhenteen sinulle. KAL on lyhenne sanoista Knit-A-Long eli neulotaan yhdessä. Mkal on taas mysterykal.

Molemmissa siis neulotaan samalla ohjeella yhtäaikaa, mutta jokainen voi itse päättää minkä värisiä lankoja käyttää. Yleensä kirjoneuleessa ilmoitetaan pohjavärin lisäksi kuviovärien määrä jos niitä tarvitaan useampi. Ja tietysti langan vahvuus ja puikkosuositus.

KAL voidaan neuloa joko niin, että mallikappale on nähty valmiina tai sitten ei. Mkal on taas aina mysteeri seuraavaan uuteen kuvioon asti eli lopputuloksen näkee vasta, kun viimeinen ohjeen pätkä on julkaistu.

Ohjeesta julkaistaan tietyin väliajoin pieni pätkä tai yksittäinen kuvio. Joko joka päivä tai muutaman päivän välein. Neulonta voi olla jossain FB ryhmässsä, instassa tai vaikkapa you tubessa. Jokainen siis neuloo ihan sen saman annetun kuvion.

Lisäksi annetaan sukkien osalta eri vaihtoehtoja minkä kokoisia tehdään. Sukka voi olla pitsisukka tai kirjoneuletta ja huivi voi olla kolmion mallinen tai suorakulmio. Nämä kuitenkin kerrotaan aina etukäteen. Joka päivä sitten jännitetään millainen kuvio sieltä on tulossa.

Yhteisneulontoja järjestetään tänä päivänä aika paljon joten kannattaa seurata eri kanavia. Mukaan voi liittyä myöhemminkin, joutuu vain hieman kirimään jotta saa muut kiinni. Ohje voi jäädä ryhmän tai sivun tiedostoihin ilmaiseksi. Tosin sama versio voi olla maksullisenakin ohjeena joten kannattaa ensin katsoa löytyykö se ilmainen ohje. Ja toiset muuttuvat heti valmistuttuaan maksullisiksi eikä ilmaista ohjetta enää ole.

…ja muita lyhenteitä

Näihin törmäsin talvella ensimmäistä kertaa ja pakkohan näistä on sinulle kertoa.

Onko sinulla UFO sukkia? Un Finished Object eli se keskeneräinen työ. Näitä ilmaantuu itsellekin ajoittain, onneksi tosi harvoin. Päivän tai kaksi jaksan niitä katsella, sitten ne on vain pakko tehdä loppuun ja viimeistellä jotta saa asian pois mielestä.

Finished Object eli FO on valmiiksi tehty työ. Tähän pitää aina pyrkiä kun aloittaa uutta eli tehdä se loppuun asti valmiiksi. Langat on päätelty ja työ muutenkin viimeistelty eikä sille tarvitse tehdä enää mitään.

On The Needles eli OTN  on suoraan käännettynä ”puikoilla” eli työ joka on vielä kesken ja työn alla. Tämä taitaa olla se päätyö joka myös tehdään valmiiksi asti. Toki tästäkin voi tulla UFO.

Second Sock Syndrome,SSS eli toisen sukan syndrooma. Parin toista sukkaa ei saada edes aloitetuksi. Sukissa on aivan ihana malli ja sitä on niin ihana neuloa. Mutta löydät ensimmäistä neuloessasi sen vieläkin ihanamman mallin joka ON IHAN PAKKO saada heti puikoille vaikka se edellisen parin toinen sukka on vielä aloittamatta. Niinpä, tuttua eikö totta:)

Tähän viimeiseen annan sellaisen neuvon, että tee ensin kumpaankin sukkaan resorit, neulo sitten joko kuvio tai pari kerrallaan vuorotellen kumpaakin sukkaa. Itse teen aina ensin varret kantapäähän asti, sitten molemmat kantapäät ja kiilakavennukset. Eipä jää se toinen tekemättä.

Näitä lyhenteitä on olemassa paljon enemmänkin, ehkä niistä sitten joskus myöhemmin lisää.

LOMA

Vielä tiedoksi, että lomailen ensi viikon joten seuraava postaus on kahden viikon päästä eli 14.4.

Hyvää Pääsiäistä sinulle:)

2 comments on “Mikä on KAL ja muita lyhenteitä

    1. Pirjo Post author

      Hei Ritva

      Ihan samaa mieltä, näihin pitäisi tehdä hyvä käännös jotta asia selviäisi heti ensi lukemalla. Itsekään en näistä tiennyt kuin yhden, loput jouduin itsekin etsimään ja selvittämään käännöksen. Ja tästä syystä halusin tehdä niistä myös postauksen.

      Toivottavasti näistä on apua myös muille.

      Hyvää kevään odotusta

      -Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *