Toiset syksyn sukat ovat Mandariinit-keltaiset pitsisukat. Saavat pitsineuleisiin keskittyneetkin jotain tekemistä. Malli on oma.
Lankana on Järbon Mellanraggi. Vahvuudeltaan tämä vastaa Rotvallia ja Nallea, 100g lankaa on 260m eli sport vahvuinen lanka. Tosin kerässä oli 104g, näissä näyttäisi olevan pikkasen reilummin lankaa kerässä kuin tuo 100g.
Sukat painaa 95g, lankaa jäi siis 9g. Lopun upotan taas toisessa sukassa johonkin kuvioon.
Puikkosuositus on 3, itse neuloin puikoilla 2,75.
Samasta langasta olen tehnyt Kiehkurat, tästä pääset niitä katsomaan:)
Näin tein Mandariinit-keltaiset pitsisukat
Luo 60s ja neulo *1o takareunasta, 1n* resoria 9krs.
Neulo resorin jälkeen 2krs aina oikeaa ja aloita pitsi kaavion mukaan.
Näissä sukissa kerroksen vaihtumiskohta jää sukan sivuun. Näin pääset aloittamaan kantapään helpoiten.
Neulo pitsiä kaavion mukaan. Muista katsoa mille riville jäit pitsissä ennen kuin aloitat kantalapun. Pitsi jatkuu saumattomasti kantapään jälkeen siitä mihin jäit.
Kantapää
Kantalappuun tulee 33s ja neulo vahvistettua neuletta 30krs. Kantalapun kohta on merkitty pitsin kaavioon.
Kantapohjassa silmukkajako 11+11+11.
Poimi kantalapun reunasta 15s sekä 1s 1. ja 2. sekä 3. ja 4. puikkojen välistä. Tee kiilakavennuksia joka toinen kerros kunnes työssä on jälleen 60s. Halutessasi kapeamman terän tee kiilakavennuksia enemmän.
Terä
Jatka terän päällä pitsiä terän kaavion mukaan, muuten neulo aina oikeaa.
Sukat ovat kokoa 38. Olen neulonut tuon viimeisen reunassa olevan lehden jälkeen 3krs oikeaa lehden kohdalla ennen terän nauhakavennuksen aloitusta ja tehnyt vain keskellä olevan lehden loppuun. Keskimmäisen lehden reikäkuvio ei osu varpaiden päälle ainakaan tässä koossa.
Nauhakavennus
Kavenna ensin joka toinen krs 5 kertaa ja sen jälkeen joka kerros kunnes jäljellä on 6s. Vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi ja päättele lanka.
Viimeistely
Viimeistele sukat kostean pyyhkeen välissä yön yli.
Kaaviot
Kaavioita luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin. Aloita silmukasta numero 1 ja riviltä 1.
HUOM!!! Ruutu jossa on poikkiviiva on nurja silmukka, jäänyt merkkien selityksistä pois. Ja tuo keltainen väri on vain huomioväri, jotta huomaat, että siinä kohtaa vaihtuu oikea silmukka nurjaksi ja nurja oikeaksi.
Jalkaterässä reunimmaiset kavennukset ovat erilaiset kuin varressa. Niissä kavennetaan 2s yhteen, koska langankierto tulee reunassa vain yhden kerran eli tulee vain yhden silmukan lisäys joka tarvitsee kaventaa pois.
Hei, tuosta kaaviosta puuttuu osa merkkien selityksistä. Mitähän nuo keltaiset ruudut ovat? Oletan että tuo vaakaviiva on nurjia. En meinaa saada langankiertoja reikäkuvion oikeassa reunassa oikein, vaikka yritän noudattaa kaaviota. Ehkä jää nyt jotain itsellä hoksaamatta…
Hei Pieta
Sori, oli tosiaan tippunut kaaviosta tuo poikkiviivan selitys.
Oikein tulkitsit sen, se on nurjan silmukan merkki. Ja tuo keltainen väri on ainoastaan huomioväri. Siinä nurjat vaihtuu oikeaksi ja oikeat nurjiksi silmukoiksi. Laitoin niihin värillisen pohjan jotta ne huomaisi paremmin.
Tei juuri toiset Mandariinit enkä huomannut kaaviossa siinä kohtaa olevan mitään väärin. Kaavion oikea reuna neulotaan ihan samoin kun sama kohta kaavion keskellä. Kokeilepa vielä uudestaan. Jos ei onnistu niin kysyppä uudestaan, autan toki sinua eteenpäin.
Ja kiitos kun ilmoitit nuo puutteet, kävin jo laittamassa huomautuksen, että merkkien selitykset puuttui.
Hyvää alkavaa viikkoa sinulle
Pirjo
Heippa,
Laitoin aiemmin viestiä miten omassa sukassani kuvio meni aina jostain syystä pieleen varresta mallipiirroksen riveillä (noin) 1-11 ja 25-35, kuvio lähti kiertymään yhdellä silmukalla eteenpäin joka toinen rivi ja lehtien puolikkaiden kuvio oli suttua – en ollut varma kuuluuko asiaan ennen kuin vertasin sukkiesi kuvaan. Näiden kerrosten välissä kuvio toistui oikein, eli ongelma selvästi oli ssk-alkuisissa kerroksissa. Tein kantapään valmiiksi ja huomasin, että jalkaterän kuvio alkoi toistua oikeana. Kun kuvion teon logiikka aukeni, päätin siirtyä toiseen sukkaan ja yrittää saada varren oikein. Olin noudattanut kaaviota siten orjallisesti (ajattelematta itse), että aina ensimmäisen silmukan kohdalla riveillä 3, 5, 7 ja 9 neuloin kerroksen ensimmäiset kolme silmukkaa ssk-kavennuksella yhteen, mikä aiheutti kuvion siirtymisen yhdellä silmukalla vasemmalle ja kuvio tuntuikin vaikealta hahmottaa. Kun nyt otin ensimmäiseksi ssk-silmukaksi aina jo edellisen kerroksen viimeisen silmukan, kuvio kohdistui oikein. Teen siis ensimmäisenkin sukan uusiksi – harjoitus tekee mestarin! 🙂
T: Sanna
Hei Sanna
Hienoa, että sait kuvion asettumaan kohdalleen.
Nuo siirtyvät silmukat ovat joskus haasteellisia, mutta vain tekemällä niitäkin oppii seuraamaan kuinka niiden kuuluu asettua. Tämä oli itsellekin alussa vähän vaikeata, mutta mitä enemmän neuloi sitä paremmin oppi kaavioita lukemaan.
Hyvää alkanutta viikkoa 🙂
Pirjo