Lankojen vahvuudet ja materiaalit

Lankojen vahvuudet ja materiaalit on tänään postauksen aiheena. Postaus on normaalia pitempi, mutta siltikään en saanut tähän kaikkea mahtumaan. Joten, jos joku asia mielestäsi puuttuu, niin nou hätä. Paljon jäi asioita mainitsematta, joten jatkoa siis seuraa myöhemmin.

Uusien lankojen hankkiminen on tämän harrastuksen yksi parhaista puolista. Kun huomaat vanhojen lankojen käyvän vähiin, (vai voiko niin edes käydä) tai tarvitset uuteen projektiin uudet langat.

Itsellä on edelleen vanhan varaston tyhjennystä vaikkei tuo kovin nopeasti edes vähene. Päätöksen ostolakkoon tein siis viime vuoden 2020 alussa. Lupa oli ostaa vain pohjaväriä, jos ihan pakosti sitä tarvitsi. Päätöksessä olen pysynyt ja loppuvuoden sitä vielä jatkan. Sitten pääsee ostamaan uutta. Jos ihan välttämättä tarvitsee. Ja vaikka oli kässämessut netissä niin yhtään kerää tai vyyhtiä en ostanut. Seurasin kyllä messuja jokainen messupäivä, mutta vielä maltoin mieleni.

Lankojen vahvuudet ja materiaalit

Vahvuudet

Ihan arkikielessä usein joku kysyy, kuinka paksua lankaa käytit. Vähän tuo antaa jo viitteitä siitä, että niitä ”paksuuksia” eli vahvuuksia on kyllä ihan riittävästi. Aika usein vastaus tuohon on langan nimi, josta jo kauemmin neulonut heti tietää langan paksuuden.

Vaan jos onkin ihan aloittelija. Tuleeko aina edes mieleen, että niitä todellakin on eri vahvuuksia. Eri kokoisilla puikoilla neulottavia ja erilaisiin käyttötarkoituksiin valmistettuja lankoja.

Ryhmissä usein kysytty kysymys onkin, voiko esimerkiksi Nalle-lankaa ja 7 veljestä lankaa yhdistää, esimerkiksi kirjoneuleessa. Tai kuinka paksua se Venla lanka on. Eli puhekielessä tulee eniten käytettyä langan nimeä kuin sitä vahvuutta kuvaavaa sanaa. Ehkä näin on helpompi, silloin ainakin puhutaan kaikille tutuilla käsitteillä. Esimerkkeinä tässä ovat nuo kotimaisen langan valmistajan langat, koska nämä ovat kaikille ne tutuimmat. Aiheesta tarkemmin tulevissa postauksissa.

Itse ajattelen mielessäni aina viittä eri vahvuutta ja niistä käytän sukkiin kolmea vahvuutta. Näin jaottelen valmiit sukat niiden käyttötarkoituksiin puhekielellä eli ohuet sukat, keskipaksut sukat ja paksut sukat.

Ne kolme käytössäni olevaa vahvuutta

Paksut sukat ajattelen heti talvikäyttöön. Ne on neulottu sillä paksuimmalla langalla. Niissä on hyvä kulutuksen kestävyys, esim. saappaissa käytettävät ja usein ne ovat vielä kirjoneuletta, jolloin ne ovat todella lämpöiset. Nämä siis worsted ja aran vahvuudet.

Keskipaksuihin sukkiin lanka on tuota paksua tietysti ohuempaa. Nämä sukat mahtuvat jo hyvin ulkoilukenkiin ja niitä on mukava käyttää myös sisäsukkina. Eli sport ja dk.

Vielä se ohuin käyttämäni lanka, sukkia siitäkin syntyy. Ehkä lähinnä kesäsukkia, mutta kyllä tämän vahvuista voi kengissäkin käyttää. Itse neulon tästä vahvuudesta lähinnä pitsisukkia, toki loppulangoista olen kirjoneulesukkiakin neulonut. Tässä vain tuo fingering.

Ja sitten vielä ne kaksi

Noiden viiden vahvuuden lisäksi ovat sitten vielä kaksi ääripäätä näistä vahvuuksista, todella ohut ja todella paksu. Kumpaakaan en ole edes kokeillut, mutta ainakin tuota kaikkein paksuinta voisi kokeilla talvella, siitä saisi varmaan lämpöisen pipon.

Kaikista paksuin on todella paksua. Sukkiin se voisi olla liian paksua, toki tossuja ja ihan sisällä käytettäviin sukkiin se voisi olla aika ihana lanka.

Ja se ohuin, joka onkin jo ihan pitsilankaa. Sellaisesta pitää joskus kokeilla jotain ihanaa huivimallia. Tulisi todella kevyt ja ilmava ja varmasti aika kaunis.

Lankojen vahvuuksia ohuesta paksumpaan
  • fingering lace
  • fingering
  • sport, dk
  • worsted, aran
  • bulky

MUTTA tässä kohtaa muistuttaisin, että sekä käsiala ja puikkojen paksuus vaikuttavat lopputulokseen. Tästäkin lisää jossain toisessa postauksessa.

Materiaalit

Eläinperäiset langat

Villa tulee tietysti ihan ensimmäisenä mieleen.

Se on lämmittävää ja voi olla myös likaa ja vettä hylkivää. Teollisesti tuotetuista villoista puuttuu lanoliini ja ne on värjätty muilla kuin kasviväreillä.

Villan lämmöneristys perustuu villan ainutlaatuiseen kykyyn sitoa ilmaa kuituihinsa. Ilma eristää hyvin lämpöä, joten sukat ja muut villaneuleet ovat ensiluokkaisia talvivaatteita. Pelkällä villapaidalla selviää pakkasessakin, toki sen alle on puettava muutakin.

Lampaanvilla ja varsinkin kotimainen lampaanvilla on oma suosikkini tällä hetkellä. Siitä saa ihania puseroita, mekkoja, villahousuja, pipoja, lapasia ja vaikka mitä. Löytyy myös vahvikkeellista sukkalankaa jossa vahvike ei ole muovia. Ja kasvivärjättynä. Kaikki kotimaista työtä, siis lampaiden kasvatus, kehräys, värjäys ja viimeisinä me suomalaiset sukkien neulojat ja niiden käyttäjät.

Merinovilla tulee kaikki ulkomailta ja sen on siis merinolampaan villaa. Hyvää ja kutittamatonta.

Alpakka on alpakan lankaa ja sitäkin saa nykyään kotimaisena. En ole kokeillut koskaan, joten en osaa kertoa siitä sen enempää. Menee siis kokeiltavien listalle. Mutta saa siis kotimaista ja suomessa myös kehrättyä lankaa.

Silkki eli mulperisilkki eli se aito silkki kuuluu myös eläinperäisiin lankoihin. Aito silkki saadaan kasvatettujen silkkiperhosten koteloista, villisilkki taas nimensä mukaisesti villinä elävien silkkiperhosten koteloista.Se on joustava ja luja materiaali. Silkki imee itseensä hyvin kosteutta ja palautuu muotoonsa hyvin.

Jakki on jakkihärän villaa. Tätäkin lankaa löysin netistä myynnissä.

Ja viimeisenä koira, jonka karvoista voi myös kehrätä lankaa. En osaa sanoa kauanko menisi sukkaparin lankojen keräämiseen, mutta ihan mahdollista sekin on. Taidetaan puhua vuosista tässä kohdassa.

Kasvipohjaset langat

Puuvillalanka on siis kasvipohjainen lanka. Puuvillasta saa hyviä kesäneuleita. Sukkalankana se ei oikein toimi yksinään. Sukkalangat sisältävät myös polyamidia, joka toimii vahvikkeena sekä polyesteriä. Polyesteri helpottaa silittämistä ja pitää neuleen muodon kasassa.

Bambu, kasvipohjainen sekin. Parit sukat olen neulonut bambusekoitelangasta ja aika mukavan pehmeät niistä tuli. Tosin, kuluivat kyllä nopsaan, mutta syynä taisi olla lähinnä sukkien suurkuluttaja eli oma puolisoni.

Pellava, tuttu kuitu monelle. Lämmin ja hengittävä luonnonkuitu. Pellavaa viljellään myös Suomessa. Pellava on antibakteerista, hylkii likaa ja kuivuu nopeasti. Varsinaista sukkalankaa en pellavalle löytänyt, enemmän siis käytetty muissa tekstiileissä. Mainitsen sen kuitenkin tässä, koska se on ympäristöystävällinen ruohokasvi ja sitä viljellään myös suomessa.

Rami olikin itselle uusi tuttavuus. Joskus näin jossain langassa tätä olevan ja pitihän tuo nimi laittaa muistiin. Kiinanruohoksikin kutsutusta kasvista saadaan pitkiä kuituja, jotka ovat erittäin vahvoja.

Hamppu, jota on kolme eri lajiketta. Tekstiileissä käytetään kuituhamppua, joka on vahva kuitu.

Sekoitelangoissa voidaan käyttää villan lisäksi näitä muita materiaaleja. Ne on kaikki mainittu vyötteessä joka siis kannattaa aina lukea hyvin ja laittaa talteen.

Vahvikkeet

Vahvikkeet vahvistavat villalankoja ja parantavat siis sukkien kulutuksen kestävyyttä.

Nylon lienee se tutuin ja käytetyin vahvike. Nylon on muovia ja taitaa olla pikkuhiljaa häviämässä niin kuin kaikki muovit.

Lyocell on ympäristöystävällinen kasvipohjainen muuntokuitu ja tämä lienee yksi tulevaisuuden vahvikkeista.

Lisäksi huomasin joissakin langoissa olevan biohajoavaa polyamidia. Tarkemmin tutkittuani huomasin nimen johtavan hiukan harhaan. Ei siis niin ympäristöystävällinen kuin mitä nimi antaisi ymmärtää.

Lankojen vahvuudet ja materiaalit, jatkoa seuraa

Jotain varmasti puuttuu, mutta tätähän voi onneksi aina täydentää. Tästä aiheesta löytyy kirjoitettavaa vielä muutamaksi kerraksi lisää, mieleen tulee jo tätä kirjoitettaessa vaikka mitä.

Vahvikkeista tulee oma postauksensa, samoin lankojen vahvuuksista tarkempaa tietoa. Tästä olisi tullut järjettömän pitkä postaus, jos olisin laittanut kaiken tähän samaan ja olisit jättänyt lukemisen kesken jo puolessa välissä.

Monessa kohtaa opin itsekin lisää ja varmaan on asioita joita en tajunnut tähän laittaa.

Kaikki asiat on tässä siis mainittu vain yleisesti, mutta jatkoa tähän tulee tarkentavina postauksina. Ja jos mielestäsi tästä puuttuu joku oleellinen asia niin aina saa laittaa viestiä. Tai jos jossain kohtaa on asiavirhe.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *