Langanostolakko ja värjäyserän numero

Langanostolakko ja värjäyserän numero ovat olleet itselle jo pitkän aikaa ajankohtaiset. Aiemmin olenkin jo maininnut, että sukkalankojen langanostolakko on edelleen voimassa tämän vuoden loppuun asti. Ellen sitten neulo sukkia yötä päivää ja saa niitä lankoja neulomalla loppumaan.

Langanostolakko…

Kun laskin 2020 vuoden alussa kuinka paljon sitä oikeasti oli, niin melkein ahdistuin. Liikaa, ihan hirveästi liikaa. Sukkapareja olisi saanut niin paljon, etten ehtisi niitä neuloa vuodessa enkä edes kahdessa vuodessa. Ja sitä lankaa riittää vieläkin pitkäksi aikaa, kohta on se 2 vuotta kulunut.  Mutta onhan se toki vähentynytkin.

Langanostolakko ja värjäyserä

Kirjoitan tätä elokuun 2021 loppupuolella ja sukkalankaa on jäljellä vieläkin ihan liikaa. Pikainen punnitus tässä vaiheessa antoi vieläkin noin 7 kg tuloksen. Ja arvaat varmaan, kuinka sormet jo syyhyää päästä hiplaamaan uusia lankoja. Sen aika koittaa kuitenkin vasta ensi vuoden puolella, tai sitten jo loppuvuodesta. Jos sattuisi niin, että ostaisin jo tämän vuoden puolella niin niistä ei ole lupa neuloa vielä yhtään mitään ennen tammikuuta. Ei edes mallitilkkua.

Olen ostanut viime vuonna ainoastaan 3 kerää, 2 valkoista pitkiin valkoisiin sukkiin ja yhden valkoisen fingering vahvuisen kerän ohuisiin sukkiin. Nämä tulivat ihan tarpeeseen.

Tänä vuonna olen ostanut yhden uuden tencel vahvikkeisen kerän ihan kokeillakseni miltä lanka vaikuttaa ja 2 mustaa kerää pohjalangaksi.  Enkä muuta.

Lankaa oli vuoden 2020 alussa yli 12 kg mikä tekisi siis hirveän määrän noin 100g painavia sukkapareja. Hirveästi, ihan kauhean paljon.

Keväällä punnitsin kaikki langat ja jäljellä oli vieläkin yli 8kg, tämä siis huhtikuun alussa. Huhtikuussa olin jo neulonut kaikki blogiin keväällä tulevat sukat ja niitä valmiita sukkia jäikin vielä julkaisemattakin.

Kuinka olen selvinnyt tästä kurimuksesta

Lakon alussa ajattelin, että en sitten millään pysty olemaan ostamatta lisää. Vaan kun tein erilaisia väriyhdistelmiä langoista niin johan alkoi tapahtumaan. Ideoita ja hyviä väriyhdistelmiä olikin yllättävän paljon. Ja mikä parasta, olen käyttänyt sellaisia värejä yhdessä, joita en kyllä muuten olisi edes ajatellut sopivan yhteen. Joten ei paha ollenkaan.

…ja värjäyserän numero

Taas kerran pyörittelin kerien loppuja auringonvalossa ja yritin saada samaa värjäyserää olevat langat samaan ryhmään. Vyötteet kun ovat hävinneet näitä kerien lopuista jo aikapäivää sitten.

Suurin hankaluus on väreissä ollut tuo värjäyserä. Kun nopeasti katsoen esimerkiksi mustaa oli aika reippaasti jäljellä, niin niissä olikin 5 eri värjäyserää. Noita pohjavärejä tulee ostettua aina tarvittaessa lisää ja silloin niissä on ilman muuta eri värjäyserä. Kun laittaa vajaat kerät vierekkäin päivänvalossa niin selvästi huomaa eron. Joku musta on hiilenmusta ja toinen pikimusta. Ja jos niitä neuloo peräkkäin, niin ihan selvä raja näkyy.

Joten muista säilyttää se vyöte sen langan ympärillä, jossa se on ollut ostaessa. Pääset paljon helpommalla katsomalla värjäyserän vyötteestä kuin vertailemalla keriä auringon valossa.

Ja jos lanka loppuukin kesken niin sitä vyötettä tarvitset kun ostat samaa lankaa lisää. Vyötteestä löytyy langan numero, väri numero sekä tuo värjäyserän numero. Ei oikein onnistu ottamalla malliksi kotona olevaa lankaa kauppaan mukaan, kaupan valoissa sitä värieroa ei välttämättä huomaa ollenkaan.

Ja ostaessasi muista katsoa myös hyllystä ottamistasi keristä, että saman värisissä on sama värjäyserä. Siellä on nimittäin aina jonkun vanhemman erän kerä tai kaksi jäljellä, jotka ovat siis erivärisiä.

No, entä sitten, jos värjäyserät ovatkin eri. Värin voi toki käyttää aloittamalla hyvissä ajoin neulomalla kumpaakin väriä vuorotellen kerros kerrallaan, jolloin väri tavallaan liukuu vanhasta erästä uuden erän väriin. Tai sukissa voi neuloa varren yhdellä mustalla, kantapään toisella ja terän kolmannella. Kun värit eivät ole ihan vierekkäin niin eroa tuskin huomaa.

Tai raidallisissa sukissa saa kaikki eriväriset mustat hyvin käytettyä loppuun, kun neuloo raidat aina yhdestä kerästä. Silloin langat eivät tule vierekkäin ja mahdollista värieroa ei huomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *