Langan värjäyserä ja muutama muu asia

Tällä kertaa langan värjäyserä ja muutama muu asia. Sukkia ei siis ole vaan halusin tehdä yhteenvetopostauksen syksyllä  muutamasta eteen tulleesta asiasta. Asioista on vain pintaraapaisut, mutta nämä asiat tulevat jatkuvasti vastaan.

Langan värjäyserä ja muutama muu asiaLangan värjäyserä eli miksi sama väri on eriväristä

Ihan ensimmäiseksi asia joka tulee lähes päivittäin vastaa, nimittäin langan loppuminen. Aina sama kaava, lanka loppuu kesken toisen sukan kohdalla ja lankaa ollaan tilaamassa lisää.

Vaan kun sitä prikulleen samaa väriä tuskin enää saa, koska värjäyserä on eri. Moni on joutunut pettymään lankalähetyksen saapuessa, kun huomataan, että värisävy onkin eri.

Osta siis aina lankaa riittävästi jotta saat taatusti saman väriset kummastakin sukasta. Ja säilytä se vyöte. Vyötteessä on langan nimen numero, esim kuvassa 7veljestä nro 276, värinumero 124 ja värjäyserän numero 4247. Tärkein on värjäyserä, se viimeinen numero. Sen pitää olla sama kaikissa kerissä jotta saat saman väriset kummastakin sukasta, pelkkä värin numero ei riitä.

Säilytä langan vyöte kerän päällä, älä hävitä sitä. Siitä löytyy kaikki tärkeä tieto langasta.

Muista katsoa lankoja ostaessasi, että otat hyllystä saman erän kerät. Kun kauppoihin tulee lankoja lisää ne vain laitetaan hyllyyn edellisten sekaan. Eränumeroita voi siis olla useita samassa lokerossa.

Värjäyserä tarkoittaa yhtä erää jossa langat on värjätty yhtäaikaa, kaikki samassa värjäyserässä. Ja kyllä, myös valkoinen ja musta ovat erivärisiä eri erissä. Parhaiten eron huomaa jatkaessa työtä  uudella kerällä. Langan vaihtokohdan huomaa selvästi, kerrokset ovat eriväriset. Varsinkin mustassa on paljon eri sävyjä vaikkei uskoisikaan.

Eri värjäyseristä jääneet kerien loput voit mainiosti käyttää kirjoneuleessa tai niistä voi tehdä vaikka räsymattosukat. Niissä voi tehdä raidan aina yhdellä erävärillä, väliin  muun värinen raita ja sitten taas uusi raita uudella erävärillä. Kun saman värin eri sävyt eivät ole ihan vierekkäin ei sävyeroa  niin selvästi huomaa.

Jos teet sukat jämälangoista joiden eränumero et tiedä, neulo aina yhdestä kerästä kummankin sukan resori, kummankin sukan kantapää toisesta kerästä ja kummankin sukan terä yhdestä kerästä. Kun sukat ovat vierekkäin niin ne ovat joka kohdasta saman väriset.

Sukan nopea puhkikuluminen

Kävelytyyli vaikuttaa  kulumiseen. Jos käyttäjä ns. hiihtää niin tottakai sukka kuluu nopeammin.

Jotkut lattiamateriaalit kuluttavat sukkaa nopeasti. Esimerkiksi laminaattilattia, joka on muovia, kuluttaa sukkia enemmän muttei pelkästään yksinään saa sukkia kulumaan puhki. Lattioita ei siis tarvitse lähteä uusimaan:)

Asia johon neuloja itse voi vaikuttaa on käsiala. Jos neuloo liian löysää sukka kuluu nopeasti. Puikkojen vaihtaminen pienempiin auttaa, neuleesta tulee silloin tiiviimpi. Kannattaa kokeilla puikoista myös niitä välikokoja eli esimerkiksi vaihtaa 3,5 kokoon 3,25. Itse sain näin pienellä muutoksella parempaa jälkeä vaikkei sukat puhki kuluneetkaan. Ero on pieni, mutta merkittävä.

Omalla käsialalla, mutta myös puikon materiaalilla on merkitystä neuletiheyteen. Alumiinipuikoilla teen selvästi tasaisempaa eli tiukempaa kuin puupuikoilla ja toiset taas tykkää neliskanttisista puikoista. Neliskanttisilla silmukasta tulee automaattisesti pienempi, johtuu tuosta puikon muodosta.

Sukkien viimeistely ja peseminen

Villasukkien viimeistelyssä unohda silistysrauta. Lankojen vahvike eli polyamidi on muovia joka sulaa kuumassa. Et varmaankaan edes pesisi sukkiasi niin kuumassa kuin mitä rauta on, miksi siis käsittelisit ne muuten todella kuumassa.

Silitysraudalla painaminen litistää langan ja villan tärkein ominaisuus eli ilman sitominen kuituihin katoaa. Villalla on nimittäin ainutlaatuinen ominaisuus sitoa ilmaa kuituihin ja ilma eristää. Ja tässä tapauksessa siis lämmittää. Kun painat sukkia raudalla painat samalla kuiduista kaiken ilman pois ja sukat eivät enää ole yhtä lämpöiset.

Viimeistely kostean pyyhkeen välissä riittää. Neulos tasoittuu ja sukista tulee hieman siistimmät. Omat sukkani saatan itse välillä vetää suoraan jalkaan, ensimmäinen pesu sitten viimeistelee epätasaisuudet:)

Pesu

Pesu kannattasi tehdä joko käsin tai pestä pesukoneen villapesuohjelmalla. Ja pesuaineena villapesuaine.

Pesukoneessa voimakas linkous ja veden korkea lämpötila saavat sukat huopumaan eli kutistumaan. Tämä on taas konekohtaista, mutta nykyajan koneet on tehty aika tehokkaiksi ja linkoukset ovat aika voimakkaita. Omassa koneessani linkouksen pudottaminen pienempiin kierroksiin auttoi, sukat pysyivät parempina. Villapesuohjelmissa linkous on lyhyt ja hellä ja sukkien ei pitäisi huopua. Huopumiseen vaikuttaa myös langan laatu. Myöskään kuvuriin ei kannata sukkia laittaa, taitaa takuuvarmasti huopua. Kaikista turvallisin on tietenkin käsinpesu, ainakin niille kaikista onnistuneimmille ja kauneimmille sukille.

Pesutiheys määräytyy tietysti sen mukaan kuinka paljon sukkia käyttää. Jalat kuitenkin hikoaa ja pohjat likaantuvat ihan kotikäytössäkin, mutta työsukkia lienee pakko pestä useammin eli tarvittaessa. Muistathan, että myös lika haurastuttaa ja kuluttaa sukkia.

Huuhteluainetta ei sukkiin, sen taisimme jo kaikki tietääkin. Sen sijaan voit käyttää pyykkietikkaa.

Pyykkietikka poistaa hajuja ja sähköisyyden sekä tekee vaatteista pehmeitä. Sitä voi tehdä itsekin ja on ihan luonnontuote, ei siis sisällä mitään kemikaaleja.

Pyykkietikka samoin kuin huuhteluaine haurastuttaa tekstiilejä joissa on elastaania, mutta sukissa sitä ei yleensä ole. Tosin itse juuri testasin lankaa jossa oli elastaania eli tuo joustava lanka.

Villasukat on meillä joka päivä käytössä ja niitä tietysti myös pestään jatkuvasti. Tähän mennessä olen saanut vain yhdet sukat huopumaan, langan laatu oli huono. Onneksi eivät olleet kummankaan lempisukat.

Ensi kerralla saat taas sukkiin ohjeen. Valmiina on tätä kirjoittaessani 3 paria ja uusia syntyy koko ajan:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.