Vastauksia kysymyksiin kuinka, miten, miksi

Vastauksia kysymyksiin kuinka, miten, miksi. Jotkut asiat ovat ehkä tulleet vastaan aikaisemminkin. Uusia lukijoita tulee koko ajan lisää ja välillä poistelen vanhoja tekstejä joissa on mukana ajankohtaan nähden vanhaa tietoa. Samalla poistuu myös ne aina ajankohtaisetkin joten niitä sitten laitan välillä näihin muiden asioiden joukkoon.

Saman värin sävyerot kerissä

Ensinnäkin, miksi kerän sama väri onkin hiukan eriväristä kuin toisen kerän. Johtuu siis siitä värjäyserästä. Kun katsot langan vyötettä, sieltä löytyy langan numero, värin numero ja viimeisenä värjäysnumero eli eränumero. Jos tarvitset samaa väriä useamman kerän niin tämä eränumero täytyy olla jokaisessa vyötteessä sama, muuten ne eivät ole samaa sävyä. Se voi siis olla joko vaaleampaa tai tummempaa.

Jos nyt kuitenkin on käynynyt niin, että sävyeroa on selvästi, jatka neulomista seuraavasti. Jo ennen kuin vanha väri on kokonaan loppu niin aloita jo useampi kerros aikaisemmin neulomista vuorotellen uudella ja vanhalla värillä aina 1 kerros. Kerroksia tulee olla useampi kummallakin värillä, jotta se sävyero ei enää erotu niin selvästi. Jos olet jatkanut suoraan uudella värillä niin päivänvalossa siinä yleensä näkyy ihan selvästi raja värinvaihto kohdassa.

Kokeilepa, toimii aika hyvin. Mutta tältä siis vältyt, kun katson sen eränumeron jo kaupassa.

Plokki vai blogi

Toinen asia jota on ihmetelty on sana plokki, että miten se nyt oikein menee. Eli siis se muotti, jonka päälle valmis sukka laitetaan kostutuksen jälkeen oikenemaan. Ja tulee muuten ihan erinäköinen sukka, viimeistelty.

Joskus näkyy sanaa blocki, ploggi tai jotain muuta.

Blogi on tämä josta luet näitä juttujani, minä siis bloggaan sukista ja plokki on se johon se sukka asetetaan. Voin siis joko blogata eli kirjoittaa blogia tai plokata eli viimeistellä sukkia.

Ja vielä yksi juttu.

Kavennukset joka toinen kerros
Kuinka neulotaan tai kavennetaan, kun ohjeessa on, että kavenna  joka toinen kerros.

Ensin tulee kerros jolla tehdään ensimmäiset kavennukset, jatka tämän jälkeen seuraavasti

  • 1. kerros, neulotaan ohjeen mukaan
  • 2. kerros kavennetaan jos ohjeessa on joka toinen kerros
  • seuraavaksi tulee taas kerros 1 joka siis neulotaan
  • ja seuraavalla taas kavennetaan.
Kavennukset joka 4. kerros

Jos kavennukset tehdään joka 4. kerros eli ohjeessa on, että aloita kavennukset ja kavenna joka 4. kerros.

Ensin tulee kerros jolla tehdään ensimmäiset kavennukset, jatka tämän jälkeen seuraavasti

  • kerros 1, ei kavenneta
  • kerros 2, ei kavenneta
  • kerros 3, ei kavenneta
  • kerros 4, tällä kerroksella kavennetaan
  • sitten taas sama uudestaan, kerrokset 1, 2, 3 ja 4. kerros jolla taas kavennetaan.

Toivotaan, että tämä selvensi asiaa.

Puikkojako

Pitsisukkia neulottaessa puikkojako saattaa hämmentää, kun silmukat tavallaan ”loppuu” puikolta eikä saada mallikertaa neulottua loppuun. Itsekin olen tähän vastannut muutaman kerran oman ohjeen kohdalla.

Työn mallikerta ohjeessa ei välttämättä ole puikkojaon mukainen vaan jatkuu seuraavalla puikolla. Jos siis et saa neulottua yhden puikon silmukoilla koko mallikertaa niin sitä pitää jatkaa seuraavalla puikolla kunnes se on ohjeen mukaan neulottu. On paljon pitsejä joissa mallikerta on leveä eikä kaikki silmukat mahdu yhdelle puikolle. Mallikerran pitää kuitenkin olla koko silmukkamäärälle jollakin tapaa istuva jolloin kuviosta saadaa yhtenäinen ajatellen koko sukkaa.

Jäikö joku mietityttämään?

Jos sinulla on joku asia sukkien neulomisessa jota et ymmärrä tai et kehtaa julkisesti kysyä, niin laitapa mulle vaikka yv blogin FB sivun kautta. Autan kyllä ja jos en osaa itsekään niin sitten otetaan selvää. Vastauksen voit lukea täältä, missään vaiheessa en koskaan julkaise kenenkään nimeä täällä enkä mainitse missä yhteydessä asia on tullut vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *