Kaarnat-helpot pitsineulesukat

Kaarnat-helpot pitsineulesukat ovat odotelleet jo tarpeeksi kauan ohjetta. Näille seuraavaksi ohje.

Edit. Olen nyt päivittänyt kaaviot ja niistä löytyy kantapään paikka sekä terän kuviot paremmin.

Kaarnat

Kuvio on helppo ja nopea. Kuviossa on vain muurahaisen polkua ja vähän kavennuksia ja lisäyksiä, siis ihan helppoa. Olen tehnyt nämä jo syksyllä, mutta onneksi sukat ovat vielä itsellä joten saan näihin ohjeen helposti.

Näistä tuli todella hyvät ja sopivat omaan jalkaan. Tuosta väristä pidän, ovat jo niin lämpöisen näköisetkin ja varresta tein hiukan normaalia pidemmän. Näissä on sen verran pidempi varsi, että painoa on himpun verran yli 100g eli 109g on yhteispaino.

Näin tein Kaarnat-helpot pitsineulesukat

Lanka 7 veljestä, puikot 3,25. Koko 38. Kokoa voit itse suurentaa aloittamalla terän kavennukset myöhemmin. Lanka on sen verran paksua, että muutama kerros riittä isompaan kokoon.

Ja muistathan kaavan jolla saat suoraan oikean kokoisen sukan. Eli 0,63 kertaa kengän numero antaa suoraan sentit minkä mittainen sukan pohjan tulee olla. Mitta on valmiin sukan terän pituus, kantapää ja terä mukana.

Luo 48s ja neulo resoria *1o takareunasta, 1n* 3 krs. Neulo sen jälkeen kaaviosta keltainen aloituskerros.

Aloita kuvion neulominen kerrokselta 1 ja kuviosta silmukalla 1. Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin ja oikealta vasemmalle.  Neulo 50krs ja aloita kantalappu kaavioon merkityillä silmukoilla.

Kantapää

Tee kantalappu vahvistettua neuletta 24 krs. Kantapään silmukat on merkitty kaavioon   ( yht 23s ).

Tee kantapohja 7+9+7 silmukkajaolla, poimi kantalapun reunasta 12s + 1s puikkojen 1 ja 2 sekä puikkojen 3 ja 4 välistä.

Jatka kuvion neulomista jalkapöydän silmukoilla (25s) kaavion mukaan. Huomioi, että kuvio varmasti kohdistuu oikeaan paikkaan. Tee kiilakavennukset puikolla 1 puikon lopussa ja puikolla 4 puikon alussa joka toinen kerros kunnes työssä on taas 48s.

Kärki

Neulo kärki kaavion mukaan. Kun terä on tarpeeksi pitkä eli pikkuvarvas peittyy aloita terän kavennukset.

Kärkeen keskelle tein vielä keskikuvion loppuun asti eli missä tehdään reunoille lisäykset ja kavennetaan 3 yhteen. Kuvio tulee kärkeen, mutta ei haittaa, koska reikäkuvio ei jää varpaiden päälle ja kuvio loppuu ennen viimeisiä kärjen kavennuksia.

Kärjen nauhakavennukset tein ensin 4 kertaa joka toinen krs, sen jälkeen kavennus joka kerroksella.

Kaaviot

Kaarnat jalkapöydän kaavio

 

Kaarnat kaavio

 

34 comments on “Kaarnat-helpot pitsineulesukat

  1. Pirjo Post author

   Hei Satu

   Anteeksi, oli tuo merkki pudonnut pois kun olen siirtänyt ohjeen tänne.

   Nyt lisäsin merkit uudelleen. Eli siinä neulotaan 3 yhteen niin, laitoin selityksen merkin jälkeen.

   Kiitos kun ilmoitit:)

   Pirjo

 1. Mirva

  Hei!
  Kivan näköinen malli mutta kompastuin ohjeessa jo 11. kerroksella…. miettinyt montako oikeaa silmukkaa neulotaan aina tuon kavennuksen jälkeen… kun kaavoi näyttää liian montaa silmukkaa….?
  Miksi silmukat jaetaan jo alussa noin ?
  On tehnyt ja purkanut, tehnyt ja purkanut..

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Mirva

   Voi harmi, katsotaan voinko näin etänä auttaa sinua.

   Tarkistin kaavion, on ihan oikein. Malli on japanilaisen Hitomi Shidan ja sieltä tarkistin, että ohje on oikein.

   Huomasitko, että rivillä 11 kavennuksessa kaventuu 2s. Eli nosta 2s kuin neuloisit ne yhteen, neulo 1s ja vedä nostetut molemmat silmukat sen neulotun silmukan yli. Näin kolmesta silmukasta tulee yksi silmukka. Tämän jälkeen neulo 4o ja tee langankierto, 1o, langankierto ja taas 4o ja kavennus.

   Kaavion olen joutunut piirtämään hiukan leveämmäksi jotta kaavion yläosakin mahtui kokonaisena kaavioon. Neulo sitä 12s mallikertaa, kaavion alaosassa on nuoli joka näyttää takaosan ja etuosan keskimmäisen silmukan. Takaosan keskimmäinen silmukka tulee kantapään keskelle.

   Kysy vaan uudestaan jos en osannut selventävästi selittää.

   Tsemppiä, laitetaan asia kuntoon.

   Pirjo

 2. Laura

  Tämä kuvio on kiva, mutta mullakin oli ongelmia kerroksen 11 kanssa. Piti ottaa edelliseltä puikolta silmukoita, että kuvio tuli kohdalleen. Jos aloittaa tuosta kolmella oikein ja tekee siihen kavennuksen, et kuvio pysy oikeassa paikassa.

  Seuraava ongelma on kantapään jälkeen. Kun reunassa pitäisi aina kaventaa kaksi niin silmukat kavennuksen vasemmalta puolelta alkavat loppua, koska lisäykset tulevat eri kohtiin. Jos reunassa on 3 oikeaa silmukkaa ja siitä kavennetaan kaksi ei seuraavalle kierrokselle jää kolmea kavennettavaa? Pitääkö ottaa silmukoita ykkös ja nelospuikkojen lopusta?

  Reply
 3. Kaitsu

  Kiitos ohjeesta.
  Aloittelija yrittää selvitä tästä.
  Toistaiseksi mennyt hyvin, mutta ihmettelin, mikäköhän merkki tuo viiva on riviltä 21 eteenpäin. Ehkä sen pitäisi olla nurja silmukka.

  Toivon lisää näitä helppoja ohjeita 🙂

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Kaitsu

   Kappas, on jäänyt nurjan silmukan merkki erilaiseksi kuin nuo muut. Hyvä kun ilmoitit. Eli nurjahan se siinä on.
   Näyttäisi tämä kaavio tarvitsevan päivitystä, on aloittelevalla bloggarilla tullut sen verran puutteita tähän kaavioon.

   Ja kiitos, helppoja yritän saada aikaiseksi. Kiva, että olet löytänyt niitä täältä.

   Pirjo

   Pirjo

 4. Tumpelo

  Hei, tehdäänkö nämä pyöröpuikoilla? Jos neljällä puikolla, niin lisätäänkö langankierrot aina puikon loppuun eli 12:sta silmukan jälkeen vai vasta seuraavan puikon alkuun?

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei

   Olen tehnyt nämä ihan sukkapuikoilla ja olen tehnyt tuon langankierron puikon lopussa. Näin tuo puikkojako 12s/puikko säilyy koko ajan samalla paikalla ja kaventaminen onnistuu paremmin kun pitää sen puikon viimeisenä.

   Pirjo

 5. Jenna

  Moi! Mitenhän olet saanut tuosta nuolimerkin kavennuksesta tuollaisen, kuin valmiissa kuvassa näkyy? Onko niin vahvasti käsialakysymys, kun itselläni kavennetut silmukat näkyvät selkeästi, enkä saa tuollaista nauhamaista kuviota millään aikaiseksi.

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Jenna

   Pahoittelut, että jouduit odottamaan vastausta. Siivosin konetta ja tiedostoja koko viime viikon ja tietysti just su aamuna päätin pitää koneelta parin päivän tauon.

   Ehkä tuo tekniikka on se joka sulla ei ihan aukene. Eli nosta 2 silmukkaa oikealle puikolle niin kuin neuloisit ne etureunoista oikein yhteen, älä siis neulo niitä. Silmukat kääntyy siinä nostettaessa niin, että se keskimmäinen niistä kolmesta silmukasta jää sinne oikealle puikolle se toisen nostetun silmukan oikealle puolelle. Tämän jälkeen neulo vasemmalta puikolta 1s ja vedä ne nostetut silmukat sen neulotun yli. Näin se keskimmäinen silmukka niistä kolmesta jää siihen päällimäiseksi ja ne kaksi muuta ovat kaventuneet pois.

   Jos ei vielä auennut niin kysy uudestaan, teen vaikka videon pätkän niin pääset jatkamaan.

   Pirjo

 6. Jenna

  Kiitos Pirjo! Joo tuo tekniikka ei auennut kyllä millään kun tuota ohjetta tahkosin, ensin tein siten että nostin silmukat neulomatta puikolle, neuloin 1s ja vedin silmukat neulotun yli. Sitten kokeilin että nostin taas 2s neulomatta, sitten neuloin yhden ja sillä samalla silmukalla neuloin myös nuo kaksi yhteen, eli ikään kuin 3s yhteen. Ei onnistunut millään, ei tullut niin sievää kuin sinulla, mutta pitää nyt tehdä toinen sukka vielä samanlaiseksi kuin edellinen ja kokeilla sitten tuota oikeaa tekniikkaa 🙂 Video olis muuten varmasti aika kätevä, kun tosiaan tappelin ja testailin vaikka kuinka pitkään tuota kavennusta ja omasta mielestäni tein aluksi juuri ohjeen mukaan, mutta en sitten tehnytkään 🙂

  Reply
 7. Jenna

  Toinen ongelmakohta minulla oli tuosta varren riviltä 31 eteenpäin, kun tein kavennuksen jokaisen puikon ensimmäisillä silmukoilla. Minulla lähti tuo kuvio kääntymään ja jouduin vaihtamaan seuraavan muurahaisenpolun paikkaa, että sain sen oikealle kohdalle. Testasin tuolla kärjessä sitten, että tein molemmat kavennusosat siten, että kavennusta ei tehdä puikon alussa, eikä kuvio kääntyillyt. Tietää taas seuraavassa sukassa, minä kun en ole niin pikkutarkka, että jaksaisin purkaa, sukissa niitä virheitä ei vauhdissa huomaa 🙂

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Moi Jenna
   Paras onkin tehdä kummastakin samanlaiset. Ei itselläkään ne neulomisen alussa olleet oikeaoppisesti tehty, mutta jalassa ovat pysyneet ja lämmittäneet. Ja taivas varjele, olisitpa nähnyt sen ihan ensimmäisen kantapään, vieläkin naurattaa:)
   Matkan varrella on tullut opittua konsti jos toinenkin ja niitä oppeja haluan tässä blogissa jakaa. Mitä enemmän tekee uusia asioita niin aina enemmän oppii jotain uutta. Siis myös minä itsekin.
   Laita vaan viestiä jos vielä johonkin ongelmaan törmään, auttelen parhaani mukaan. Ja tuo video ois kyllä ihan hyvä idea, kiitos siitä!

   Hyvää Joulun odotusta

   Pirjo

 8. Jenna

  Kiitos ohjeesta ja vinkeistä, nämä on kyllä älyttömän kauniit sukat 🙂 Minä olen kyllä jo 15 vuotta aktiivisesti neulonut, siksikin ihmettelin, kun tuli pitkästä aikaa haasteita ohjeen kanssa eteen. Mutta mukava, että tuli selvyys tähän ja seuraavista tuleekin sitten oikeaoppiset! Ihanaa joulunaikaa sinulle myös 🙂

  Reply
 9. Anna

  Hei! Nämä on kouluaikojen jälkeen toiset sukat mitä teen ja nyt olis ensimmäisen sukan varsi tehtynä. Kantapää odottaa siis.. osaisitko selittää/löytyisikö jostain ohjetta, kuinka tehdään kantalappu vahvistetulla neuleella kun silmukkaluku on pariton? En meinaa millään ymmärtää, kuinka se voi onnistua.

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Anna

   Kerroksen alkuun ensimmäinen silmukka nosta neulomatta, neulo 1s, *nosta, neulo* kunnes jäljellä on 2s ja olet viimeksi nostanut silmukan neulomatta, neulo ne 2 silmukkaa normaalisti.
   Seuraava kerros: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kerros loppun kaikilla silmukoilla.
   Käännä työ, nosta taas neulomatta ensimmäinen s, neulo 1s, *nosta, neulo* taas kerroksen loppuun kunnes jäljellä on 2s.

   Saitko tästä kiinni?

   Pirjo

 10. Anne-Mari Tauriainen

  Rivin 30 jälkeen olen kavennellut sillmukat että pitää lisätä että säilyy 12s per puikko, huomaan että kuvio kohdistus muuttuu, olen purkanut välillä aloittanut uudestaan ja sama ongelma taas, onko muilla samaa ongelmaa?

  Reply
 11. Anne-Mari Tauriainen

  Hei! Mulla ongelma tuossa 31 kerroksessa huomaan että olen kaventanut niin paljon silmukoita, että ei riitä 12s puikolle, pitää lisätä silmukoita ja kuvion kulku muuttuu erillaiseksi, onko mitään neuvoa mulle, olen purkanut toisen sukan kokonaan ja sama ongelma taas edessä!

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Anne-Mari

   No johan nyt sitten vastustelee. Eipä näistä ole tullut tätä ongelmaa kenelläkään muulla vastaan.

   Kävin tuon ohjeen läpi ja laskin, että kyllä joka kerroksella kavennetaan ja lisätään yhtä monta silmukkaa. Olisikohan sulla nyt joku ajatuskatko jossakin kohtaa? Itsekin välillä huomaan etten keksi jotain tekemääni virhettä vaikka kuinka lasken.

   Vastaus tulee nyt vähän viiveellä, onkohan sulla nyt minkälainen tilanne siellä. Toivottavasti sait ongelman ratkaistua. Vähän on vaikea auttaa kun en näe miten olet edennyt.

   Pirjo

 12. Anne-Mari Tauriainen

  Hei Pirjo!
  Mulla meni laskut jotenkin sekasin, nyt onnistuu ? vielä tuo nuoli merkki mulla ei tule saman näköistä kun sinun sukassa, olen kokeillut monta kertaa ja tulin siihen tulokseen että nosta 2 silmukkaa kuin neuloisit oikein, otanko vasemmalta puolelta ne 2 silmukkaa puikolle ja neulon 1 silmukan oikein ja vedän nostettujen yli, tulee ihan erin näköinen kuin tein aiemmin. Tv. Anne-Mari Tauriainen

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Anne-Mari

   Hienoa, että sait tuon kohdan selätettyä. Näin käy välillä.

   Sitten tuo kavennus, siinäkin sulla on ajatusvirhe. Alku menee ihan oikein eli nosta vasemmalta puikolta ne 2 silmukkaa kuin neuloisit ne oikein. Tämä siis oikein. Mutta sitten, se kolmas silmukka sieltä vasemmalta puikolta vedetään niiden nostettujen LÄPI ei siis yli.

   Kokeileppa, näin se onnistuu.

   Kaunista päivää sinne, Lahdessa on niin kaunis aamu.

   Pirjo

 13. Mirva Jokinen

  Hei!
  Olen kutonut eläissäni melkoisen monet pitsineulesukat, ja onnistunut tulkitsemaan ohjeet.
  Näissä sukissa ohjeen tulkitseminen tökkäsi riville 31 .
  En vaan ymmärrä miksi tuo kavennus kerroksen alussa ei mielestäni kuulu tuohon kohtaan , enkä saa silmukoita täsmäämään???? Tyhjää lyö pää 🙂
  Tulee aivan oudon näköistä jälkeä.
  Kutonut, purkanut, kutonut, purkanut..,
  Taitaa riittää minulle:(

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Mirva

   Kyllä se kavennus siihen kohtaan kuuluu. Jos katsot silmukan nro 7 kohdalta alempaa kuviosta, siinä on sama kavennus kuin tuossa kerroksen 31 alussa. Jos tuon kerroksen alussa olevan kavennuksen jättää tekemättä niin silmukat lisääntyy sillä kerroksella kahdella silmukalla eikä seuraavien kerrosten kuviot osu enää kohdalleen. Kavennuksia ja lisäyksiä täytyy olla joka kerroksella yhtä monta jos silmukkaluku ei saa muuttua.

   Ihan tarkkaa en nyt tuota kohtaa muista, mutta katsopa täytyykö edelliseltä puikolta siirtää silmukka tai silmukoita jotta saat tarpeeksi silmukoita kavennukseen. Olet saman kavennuksen tehnyt jo kuviossa siellä alempana ja olet tehnyt sen oikein koska olet jo näin pitkälle päässyt.

   Olisiko sinulla nyt joku itsellekin niin tuttu ajatuskatkos. Jätä työ päiväksi lepäämään ja kokeile sitten uudelleen, kyllä se siitä lähtee sujumaan. Kysy vielä uudestaan, jos et saa sitä sujumaan. Mietitään yhdessä mikä siinä niin vastustelee.

   Aurinkoista perjantaita

   Pirjo

 14. Mirva Jokinen

  Hei!
  Voivoi kun tuosta silmukan siirtämisestä olisi ollut ohjeessa maininta. Meni sentään monta hetkeä hukkaan pohtiessa tätä pulmaa
  Nyt kun siirrän aina yhden silmukan edelliseltä puikolta seuraavalle, kavennus osuu oikeaan kohtaan.
  Silmukoiden siirtäminen puikolta toiselle on kyllä aika harvinaista , joten ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen.
  Suosittelen että muokkaat ohjetta, ja mainitset asiasta.
  Saattaa monelta kutojalta säästyä päänvaiva.
  Kiitos nyt kuitenkin tosi kivasta mallista 🙂
  Ihan en pitäisi kuitenkaan helppona tätä ohjetta….

  Reply
 15. Sari

  Itselläkin tökkäsi juuri tuohon riville 31,mutta nopeasti tajusin, että pitää siirtää oikealta yksi silmukka vasemmalle puikolle.

  Aluksi tein myös kavennukset väärin ja purin koko varren ? ja aloitin alusta.
  Tähän voisi lisätä miten vahvistettu kanta on tehty. Olen tottunut tekemään sen parillisella määrällä.

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Sari

   Kiitos palautteesta, aina ei itse hoksaa laittaa ohjeeseen tarkasti sitä miten on itse aina tehnyt. Huomioin nuo sinun parannusehdotuksesi, kiitos niistä.

   Joskus se tökkii oikein urakalla, itsellä mennyt koko viikko tuhratessa. Onneksi tänään näyttää jo helpommalta ja taidan saada jotain valmistakin. Ei se vaan aina mene niin kuin suunnittelee.

   Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita

   Pirjo

 16. Virpi

  Hei!
  Mitä luulet, voisiko nämä tehdä nallelangalla vai tuleekohan liian pienet aikuisen jalkaan 48:lla silmukalla? Oon yleensä laittanut 52..

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Virpi

   Mukavaa lauantai-iltaa.

   Luulenpa ettei taida onnistua, on tuo Nalle sen verran ohuempaa. Ja puikotkin ovat ohuemmat. Kurkkasin vielä tuota ohjettakin ja mallikerrassa on sen verran silmukoita ettei yhden mallikerran lisääminenkään onnistu.

   Jos et 7 veikasta tykkää ja muuten neulot paksumpiakin lankoja niin tuo Kaupunkilangan Kivijalka olisi samaa vahvuutta. Sillä saisit oikean kokoiset.

   Toivotaan että saat ongelman ratkaistua.

   Pirjo

 17. Minna

  Myös minulla oli ongelmia saada kuviota kohdistumaan oikein. Kerroksen 30 jälkeen pitää siirtää silmukoita edelliseltä puikolta, jotta kuvio menee oikein. Tämä asia olisi pitänyt kertoa ohjeessa.

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Hei Minna

   Hienoa, että sait ongelman selätettyä.

   On paljon ohjeita joissa silmukoita joutuu siirtelemään puikolta toiselle, kun kuvio siirtyy paikalta toiseen. Nyt tämä tuli sinulle tutuksi ja seuraavalla kerralla se onkin jo helpompaa. Pahoittelut, että jouduit sen kanssa ensin painimaan.

   Hyvää alkanutta vuotta
   Pirjo

 18. Nina Eager

  Moi, tämä lienee todella typerä kysymys, mutta oi ja voi, pakko kuitenkin yrittää saada apua mieluummin sinulta, kuin itse pähkäilemällä, jolloin loppu tulema olisi varmaankin sysi-paska;) Kuinka saisin tästä kauniista kuviosta neulottua pitkät sukat? Silmukka määrä on niin pieni, ettei riitä pohkeen paksuun osaan ilman veritulpan riskiä. Olisiko sinulla ratkaisua tähän? Ja vieläpä kehtaan pyytää helppoa sellaista, koska olen melko aloittelija näissä puuhissa

  Reply
  1. Pirjo Post author

   Moi Nina
   Jaa-a, eipä ole tullut koskaan mieleen.

   Lähtö on tosiaan vain 48s joten lisätä pitäisi ainakin 16s ja leveämpään pohkeeseen 20 tai enemmän. Riippuu taas tietysti käsialasta. Hetken ehdin tässä miettiä, eikä nyt oikein mitään järkevää tullut mieleen.
   Lisäykset voisi tehdä kummallekin sivulle tai sitten taakse. Taakse keskelle kokeilisin varmaan ensin, laittais vaikka muurahaisenpolkuja kuvioksi samassa rytmissä kuin edessä, siinähän on aina suorat reunat. On oikeastaan ainoa kuvio jota voisi käyttää myös levennyksessä, ehkä joustinta sen lisäksi.
   Mutt joo, aika pahan kyllä pistit, ihan omia mielikuvia tähän nyt naputtelin. Niiden toimivuudesta ei kyllä oo tietoakaan, mutta ideasi on kyllä loistava.
   Ihan tähän hätään ei ole oikein aikaa paneutua tuohon, mutta laitetaan korvan taakse. Vaatii kuitenkin sen verran aikaa oikeasti paneutua ideaan joten vähän joudun siirtämään sen kokeilua.

   Tsemppiä sulle, kerrohan välillä miten asia etenee. Voit myös tägätä instassa @puikotjakeralankaa halutessasi.

   Aurinkoa päivääsi
   Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *