Isänpäivä kirjoneulesukat

Isänpäivä kirjoneulesukat sisältävät jotain uutta ja jotain vanhaa muttei mitään sinistä eikä lainattua. Uutta löytyy resorista ja kantapäästä, kuviokin on tietysti uusi.

Ja koska blogi täytti viikonloppuna 1v tein kahdet isänpäiväsukat lahjaksi ja kiitokseksi sinulle lukijani.

Täältä löydät ohjeen isänpäivä pintaneulesukkiin.

P.s käyhän tykkäämässä FB sivusta niin saat ilmoituksen uudesta julkaisusta heti kun se on ilmestynyt:)

Isänpäivä kirjoneulesukat 3Jotain uutta

Jotain ihan uutta on tuo resori, halusin siihen jotain vaihtelua ja aika hyvä tuli omasta mielestäni. Eikä sen keksimiseen mennyt juurikaan aikaa, halusin ensin vain kokeilla miltä nostettu silmukka näyttää noiden takareunasta neulottujen silmukoiden välissä.

Resorin nostettu silmukka sai aikaiseksi sen, että reuna alkoi kääntyä oikealle. Sain reunan pysymään hieman paremmin paikoillaan, kun loin silmukat valmiiksi 3o, 1n. Neuloin ensimmäisellä kerroksella sen nostettavan silmukan oikein jotta nostettu silmukka ei jää heti reunaan ja nämä kaksi keinoa saivat resorin reunan asettumaan nätisti.

Jotain uuttakin päätin opetella ja se olikin sitten tuo ranskalainen kantapää. Kiilakavennuksia en ollut aiemmin noin tehnytkään joten sitäkin piti kokeilla.

Oman miehen mielestä parhaiten istuva kantapää tähän asti joten hänelle on kai tehtävä tämä kantapää myös seuraaviin sukkiin.

Lanka ja muut tiedot

Lankana 7 veljestä ja puikot 3,25. Sukista tuli pikkasen reilut oman miehen jalkaan jolla on todella kapea nilkka. Jos omalla käsialallasi tulee liian isot, vaihda puikot 3,0. Langan menekki on 142g.

Varren kuvion mallikerta on 12s.

Näin tein isänpäivä kirjoneulesukat

Luo puikoille 3,25 60s niin, että luo *3o, 1n*. Tuo nurja silmukka pitää aloitusreunan ihan vähän suoremmassa, mutta voit myös luoda senkin oikein.

Resorissa neulo

 • 1. krs  *1o takareunasta, 1o, 1o takareunasta, 1n*  koko kerros.
 • 2. krs  *1o takareunasta, nosta neulomatta, 1o takareunasta, 1n*  koko kerros. Ainoa poikkeus on, että ensimmäinen ja kolmas oikea neulotaan takareunasta ja keskimmäinen nostetaan joka toinen krs neulomatta ja neulotaan joka toisella kerroksella.
 • toista kerroksia 1 ja 2 kunnes resorissa on 17krs ja olet viimeksi neulonut kerroksen 1 mukaan.
 • resorin ensimmäisellä kerroksella ei voi tehdä silmukan nostoja, ne vetävät reunaa liikaa ulospäin

Neulo resorin jälkeen 2krs oikeaa (toinen niistä on puikolla) ennen varren kuviota ja tee varren kuvio kaavion mukaan.

Neulo kuvion jälkeen taas 2krs oikeaa (toinen niistä on puikolla) ja jatka vartta resorilla 3o, 1n 8krs. Tarkista, että nurja silmukka osuu samaan kohtaan varren nurjan silmukan kanssa.

Kantalappu    

Jalkapöydän päälle jää 29s, reunimmaiset silmukat ovat resorin nurjat silmukat.

Kantalappu tehdään 1. ja 4. puikon silmukoilla. Lisää vielä 1s 1. puikon loppuun ja 4. puikon alkuun, kantalapussa on nyt 33s.

Kantalappu neulotaan samalla kuviolla kuin resori.

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle jatkaen resorilla ja käännä työ.

 • neulo koko ajan nurjalla puolella seuraavasti:
  • nosta 1. silmukka neulomatta, *neulo 1n, nosta neulomatta, neulo 1n, 1o* ja lopussa kerroksen viimeinen silmukka nurin
 • neulo koko ajan oikealla puolella 1o,
  • nosta 1 silmukka neulomatta, *1o takareunasta, 1o, 1o takareunasta, 1n* ja lopussa kerroksen viimeinen silmukka oikein

Neulo kantalappua 26krs (nurjalla puolella näkyy 13 lankaa nostettujen silmukoiden kohdalla) ja olet viimeksi neulonut  oikean kerroksen. Käännä työ.

Jos ranskalainen kantapää tuntuu hankalalta niin voit tehdä ihan normaalin vahvistetun kantapään ja silti tehdä kiilakavennukset jalkapohjaan:)

Kantapohja

Sukissa on ranskalainen kantapää ja kiilakavennukset tulee jalkapohjaan.

Laita merkki kantalapun keskimmäisen silmukan kohdalle niin, ensimmäisten kavennusten paikat lasketaan tästä silmukasta. Sen jälkeen kavennusten paikan näkee jo helposti.

Tästä eteenpäin neulo nurjalla nurin ja oikealla oikeaa. Itse tein vahvistettua neuletta nurjalla eli nostin joka toisen silmukan nurin neulomatta. Huomioi kuitenkin, että kavennuskohdassa tulee olla neulotut silmukat, niissä kohdissa ei voi nostaa silmukkaa neulomatta.

Olet siis viimeksi neulonut oikean kerroksen, käännä työ ja neulo seuraavasti.

 • neulo nurjaa kantalapun keskelle eli 16s + keskimmäinen silmukka
 • neulo 2n, *2s nurin yhteen, 1n ja käännä työ*
 • nosta 1.s neulomatta, neulo takaisin keskisilmukkaan asti, neulo keskimmäinen silmukka, 2o, *2o yht takareunoista, 1o ja käännä työ*
 • nosta taas 1.s neulomatta, neulo nurjalla nurin kunnes tulet kohtaan jossa olet edellisen kerran kaventanut ja neulonut 1s, tässä kohtaa on selvästi väli kavennuksen ja yhden neulotun silmukan keskellä. Neulo tämän välin molemmilla puolilla olevat silmukat yhteen + 1s ja käännä työ
 • viimeisillä kerroksilla tulee enää 2o yht kavennukset
 • viimeinen kavennus jää siis oikealle kerrokselle ja neulo puikon lopussa 2o yhteen
 • kantapohjassa on jäljellä 19s

Olet siis viimeksi neulonut oikean kerroksen ja kaventanut puikon lopussa 2o yhteen. Jatka poimimalla kantalapun reunasta 13s + 1s 1. ja 2. puikon välistä.

Jatka neulomalla resoria 2. ja 3. puikoilla, nosta 1s 3. ja 4. puikkojen välistä, poimi kantalapun reunasta 13s ja neulo kantapohjasta 9s. TÄSSÄ ON JATKOSSA KERROKSEN VAIHTUMISKOHTA

Kiilakavennukset

Isänpäiväsukat kiilakavennukset

Olet viimeksi neulonut kantapohjan 9s, seuraava silmukka on pohjan keskimmäinen silmukka eli kerroksen ensimmäinen silmukka. Neulo keskisilmukka, 8s ja 2s oikein yhteen. Tähän kohtaan tulee jatkossa kiilan toisen puolen kavennukset.

Neulo seuraavaksi kantalapun reunasta poimitut 14s, jatka 2. ja 3. puikoilla resoria ja oikeaa 4. puikolla kantalapun toisesta reunasta poimitut 14s. Olet nyt kantapohjan toisessa reunassa. Neulo 2 o yhteen takareunoista tai tee ssk. Neulo 8s ja olet taas keskisilmukan kohdalla. Neulo 1 välikerros.

Tee kiilakavennukset samassa kohtaa joka 2. krs kunnes jäljellä on enää 3s. Tee viimeinen kavennus nostamalla ensimmäinen s, neulo 2o yhteen ja vedä nostettu silmukka yhteenneulottujen yli eli tässä kaventuu 2s samaan aikaan.

Työssä on nyt 58s.

Terä 

Neulo 2. ja 3. puikoilla resoria ja 1. ja 4. puikoilla aina oikeaa.

Kärjen kuvion tulisi osua päkiän kohdalle, omissa sukissani olen neulonut kiilakavennusten jälkeen 19 krs.

Tee kärjen kuvio kaavion mukaan, kuvion korkeus on 4 cm.

Neulo kuvion jälkeen 3krs aina oikein jotta resorin nurja silmukka ei tule liian lähelle kirjoneuletta.

Kärkikavennukset

Kärkeen tulee leveä nauhakavennus. Kavenna 1. ja 3. puikkojen lopussa kun jäljellä on 3s 2o yhteen ja 1o, 2. ja 4. puikkojen alussa 1o, ylivetokavennus tai ssk.

Tee kavennukset joka toinen krs 6 kertaa, sen jälkeen joka kerros kunnes jäljellä on enää 6s. Vedä lanka näiden viimeisten silmukoiden läpi.

Viimeistele sukat kostean pyyhkeen välissä yön yli. Isänpäivä kirjoneulesukat ovat aamulla valmiit.

Kaaviot isänpäivä kirjoneulesukat

Isänpäivä kirjoneulesukat

Isänpäivä kirjoneulesukat pieni kuvio

5 comments on “Isänpäivä kirjoneulesukat

  1. Pirjo Post author

   Hei Mirja

   Rohkeasti vaan kokeilemaan, ei pitäisi olla kamalan vaikeakaan. Jos vastaan tulee ongelmia niin autan toki eteenpäin.

   Ja anteeksi, että vastaus tulee vähän viiveellä, olen ollut pois koneelta viikonlopun.

   Hyvää alkanutta viikkoa sinulle:)

   Pirjo

  1. Pirjo Post author

   Hei Sanni

   Olikin jäänyt ohjeesta pois. Pikainen tarkistus ja kerroksia on 8.

   Lisäsin tuon myös ohjeeseen, kiitos sinulle.

   Pirjo

 1. Sanni

  Hei Pirjo,

  Kiitos edellisestä täsmennyksestä! Vielä toinen huomio; kärkikavennusten jälkeen työssä on 58 silmukkaa. Terän kuviossa on kuitenkin 60 silmukkaa. Onko tarkoitus lisätä kaksi silmukkaa ennen kuviota vai onko kavennuksissa virhe. Kiitos täsmennyksestä jo etukäteen! Sukkaohje ja kuvio on kaunis, tulee ihanat sukat!

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *