Isänpäivä kirjoneulesukat 2022

Isänpäivä kirjoneulesukat 2022 neuloin jo keväällä. Mieheni pitää ohuesta langasta neulotuista sukista kengissä, paksummat taas menevät hyvin saappaissa. Nämä sukat jäävät odottamaan käyttöönottoa, koska niitä sukkia tuntuu piisaavan.

Isänpäiväsukat 2022

Näiden sukkien malli on suunniteltu hieman totutusta poiketen. Istuin langat valmiina ja ruutupaperi edessä piirtääkseni näihin mallin. Eikä yhtään ideaa tullut mieleen, ei sitten ensimmäistäkään. Jotain ruudukkoa olin jo hahmotellut, mutta se ei edennyt ollenkaan. Lopulta annoin periksi, annoin paperin ja kynän miehelleni ja sanoin, että keksi malli. Ei tarvinnut edes houkutella, pikkasen ohjeistin, kuinka mallikerran silmukat lasketaan ja mies alkoi hommiin. Ja tadaa, kuvio syntyi. Pikkasen muokkasin eli lisäsin viereen toisenkin silmukan. Tuli hieman paremmin erottuva kuvio. Eikä huono kuvio ollenkaan.

Lankoina näissä on Venla ja Arwetta. Puikot olivat kirjoneuleessa 2,5 ja sileässä 2,25. Varsista tuli aika napakat, jalkaan ne menevät kuitenkin ihan hyvin.

Sukat on muotoiltu rintavaan jalkaan, mutta voit halutessasi tehdä kiilakavennukset joka toisella kerroksella. Omissa sukissani tein kavennukset joka 3. kerros, jolloin sain enemmän leveyttä jalkapöydän päälle.

Painoa sukilla on yhteensä 70 g.  Arwettaa jäi 50 g kerästä 10 g, joten lankojen menekki oli Venla 30 g ja Arwetta 40 g. Sukat ovat kokoa 43, nilkan ympärys on noin 23 cm. Joo, on aika kaponen nilkka miehellä.

Kaavio kuvioon löytyy postauksen lopusta ja olen merkinnyt myös kantapään paikan kaavioon.

Olet varmaankin jo huomannut, että kaikissa sukissani sauma on sivussa. Johtuu siitä, että neulon kaikki sukat pyöröpuikoilla ja kantapään neulon aina ensimmäisellä puikolla. Yritän jo mallia tehdessä miettiä, kuinka saisin kuvion kohdistettua niin, että kantalapun saisi aloittaa suurin piirtein suoraan joutumatta kauheasti siirtelemään silmukoita.

Ristiinvahvistettu kantalappu

Mutta ennen ohjetta, kävithän jo katsomassa edellisen postauksen videon? Jos ristiinvahvistetun kantalapun ristikon tekeminen ei ennen onnistunut niin nyt kyllä onnistuu. Näytän videolla kuinka sen teet ja muuten voit tehdä nostot ihan samoissa paikoissa kuin ennenkin.Vain pikkanen muutos ja hyvä tulee.

Tässä linkki postaukseen

Näin tein isänpäivä kirjoneulesukat

Luo 70 s sinisellä, neulo 1 krs sinisellä, vaihda vihreä lanka ja aloita resorin neulominen vihreällä.

Tätä olin pitkään ajatellut kokeilla ja ainakin näissä sukissa tuo värikäs reuna resorin alussa toimii hyvin. Pääteltävää tulee toki enemmän, voit kyllä ihan hyvin tehdä myös tuon aloituksen suoraan vihreällä. Tai siis vallitsemallasi värillä.

Olen piirtänyt koko varren kaavion kantalappuun asti, joten jatka suoraan kaavion mukaan.

Kantalappu

Neulo kantalappua 36 krs vahvistettuna neuleena varren kaavioon merkityillä silmukoilla.

Kantapohjan tein ranskalaisen mukaan, mutta voit neuloa myös tavallisen hollantilaisen mukaan.

Ranskalaisessa olen jättänyt keskelle yhden silmukan ja tehnyt ensimmäiset kavennukset heti sen silmukan jälkeen.

  • Neulo keskimmäinen silmukka oikein, 2 o takareunoista yhteen, 1 o ja käänny.
  • Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 2 n, 2 n yhteen, 1 n ja käänny.
  • Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 3 o, 2 o takareunoista yhteen 1o ja käänny.

Jatka näin ja tee kavennus aina leveämmän silmukkavälin kohdalla neulomalla kummassakin reunassa olevat silmukat yhteen. Tee kavennuksia, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois. Loppuun jää 19 s.

Poimi kantalapun reunasta 18 s sekä 1 s 1. ja 2. puikkojen sekä 3. ja 4. puikkojen välistä.

Tee kiilakavennukset sukkapuikoilla seuraavasti

  • puikko 1, neulo kantalapun reunasta nostettuja silmukoita 15 s, 2 o yhteen ja 2 o
  • puikko 3, neulo 2 o, tee ssk tai ylivetokavennus ja neulo loput reunasta nostetut 15 s oikein.

Pyöröpuikoilla kavennukset tulevat samaan kohtaan, mutta kavennukset tehdään 1. puikon alussa ja lopussa.

Kerroksen vaihtumiskohta on taas sukan sivussa.

Näin tehden kiila jää vähän alemmaksi kuin normaalisti, mutta myötäilee jalkapöydän kuviota.

Neulo jalkapöydän kaavion mukaan, kunnes terä on noin 3 cm vaille valmis. Terän kuvion korkeus on omalla käsialalla tuon 3 cm. Neulo kuvion jälkeen vielä 1 krs kuvion pohjavärillä, tässä vihreällä ja aloita kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Näissä sukissa olen kallistanut kavennukset ns. väärään suuntaan. Eli 1. ja 3. puikoilla neulo kunnes jäljellä on 3 s, tee ssk ja neulo 1o. 2. ja 4. puikoilla neulo puikon alussa 1 o ja 2o yhteen.

Pyöröpuikoilla kärkikavennukset  tehdään 1. puikon alussa ja lopussa ja samoin 2. puikon alussa ja lopussa.

Tee kavennuksia joka toinen krs 8 kertaa ja sen jälkeen joka kerros. Vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi ja päättele lanka.

Kaaviot

Merkkien selitykset

Merkkien selitykset isänpäiväsukat 2022

Terän kuvio ennen kärkikavennuksia

Isänpäiväsukat 2022 terän kuvio

Isänpäiväsukat 2022 jalkapöydän mallineule

Isänpäivä 2022 varren ja resorin kaavio, merkkien selitykset 1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *