3 eri tapaa neuloa valepalmikkoa

3 eri tapaa neuloa valepalmikkoa on aiheena kypsynyt mielessäni jo pitemmän aikaa. Itse tykkään neuloa sitä, koska siitä tulee näyttävä ja sitä on nopea neuloa.

Valepalmikkosukkia neulotaan paljon ja erilaisia malleja sillä saakin aikaiseksi. Tätä käytetään myös paljon resorina, on siis todella monikäyttöinen kuvio.

Oikeastaan pääsyy tähän postaukseen on nimenomaan se, että neulon tuon palmikon erilailla kuin piirrän kaavioon. Siksi sitä en ole paljon käyttänyt, mutta tämän jälkeen siihen tulee muutos.

Itseasiassa on se neljäskin tapa jolla siitä saa vielä yhden erinäköisen.

Mutta tutustutaan näihin kaikkiin nyt erikseen.

3 eri tapaa neuloa valepalmikkoa

Olen neulonut jokaisen mallin erikseen. Kuvat 1 ja 3 on neulottu eri kaavion mukaan, mutta lopputulos on sama.

Valepalmikko 1

Valepalmikko 1 (2)

Tämä lienee se käytetyin tapa tällä hetkellä, mutta on kaikkein työläin tapa neuloa valepalmikkoa. Tässä siirretään neulomatta ensin 3 silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle, nostetaan 1s kahden silmukan yli oikealta vasemmalle ja siirretään  ne 2s  takaisin vasemmalle puikolle. Turhaa silmukoiden siirtelyä puikolta toiselle.

Jos ajatellaan, että neuloisi koko sukan tai varren pelkkää palmikkoa niin aika paljon joutuu tekemään turhaa työtä. Ei siis jatkoon.

Valepalmikko 2

Kakkosen palmikko onkin sitten jo helpompi tehdä. Itseäni kyllä häiritsee tuo siirretty silmukka joka päättyy oikeaan reunaan. Itse kääntäisin sen silmukan jolloin se asettuisi erilailla. Mutta siinäkin tulisi yksi työvaihe lisää.

Valepalmikko 2 (2)

Vasemmalta oikealle neulovat eli vasurit varmaankin käyttävät tätä.

Tässä siirretään vasemmalla puikolla kolmantena oleva silmukka kahden seuraavan silmukan yli vasemmalta oikealle ja vasta sitten neulotaan ne 2 silmukkaa. Samalla tehdään se langankierto niiden kahden silmukan väliin.

Mutta jos neulot oikealta vasemmalle niin tuo nostettu silmukka menee neulomissuuntaan nähden väärään suuntaan. Purkaminen on lähes mahdotonta, koska tässä ensin nostetaan tuo silmukka yli ja vasta sitten neulotaan ne 2 silmukkaa ja tehdään langankierto niiden väliin.  Ei jatkoon oikealla neulovilla, vasureilla lienee ihan ok.

Valepalmikko 3

Tämä tyyli on se alkuperäinen ohje. Kaaviokin näyttää vähän erilaiselta.

Valepalmikko 3 (2)

Tässä siirretään se silmukka kahden silmukan yli oikealta vasemmalle jo kerrosta aikaisemmin enkä vielä siinä vaiheessa tehdä sitä langankiertoa.

Kun neuloo ne kolme silmukka nurjien jälkeen ja silmukat ovat valmiiksi oikealla puikolla niin turhaan sen siirron jättää seuraavalle kerrokselle. Nosta siis jo tässä vaiheessa se yksi silmukka niiden kahden yli oikealta vasemmalle. Silmukat siis vähenee sillä kerroksella koska sitä siirrettyä silmukkaa ei vielä korvata mitenkään.

Vasta seuraavalla kerroksella lisätään tuo langankierto siihen kahden silmukan väliin. Tämä on se alkuperäinen tapa tehdä valepalmikko ja näin olen sen itsekin alkujaan oppinut.  Ihan paras.

Kaaviot

Kaaviot 1 ja 2 ovat samanlaiset, mutta tuo ylisiirrettävä silmukka siirretään vain eri suuntaan.

Valepalmikko 1

Valepalmikko 1

Valepalmikko 2

Valepalmikko 2

Valepalmikko 3

Valepalmikko 3

Niin se neljäs tapa.

Tällä tyylillä ei tule reikää. Tee kaavio 3 mukaan muuten, mutta jätä langankierto tekemättä. Nosta sen sijaan siinä kohtaa lanka kahden silmukan välistä ja neulo se heti  oikein. Jos näyttää siltä, että siihen tulee kuitenkin reikä  niin neulo se kiertäen eli takareunasta oikein.

TAI tee langankierto mutta neulo se seuraavalla kerroksella takareunasta oikein.

2 comments on “3 eri tapaa neuloa valepalmikkoa

  1. Pirjo Post author

   Hei Susanna

   Jotain tällaista arvelinkin, tapoja tuppaa olemaan niin paljon kuin on tekijöitäkin. Tuossa on nuo 3 eniten käytettyä, myös se jolla olen itse aikoinaan oppinut sen tekemään.

   Kiitos kommentista ja mukavaa kevään odotusta

   Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *