Black velvet-mustat pitsisukat

Wow, täällä taas. Onpas aika outoa, pitkä loma takana. On mennyt muutama kuukausi kun olen viimeksi tänne kirjoittanut mitään, mutta sukkia olen kyllä neulonut koko ajan. Black velvet-mustat pitsisukat taitavat olla viimeksi valmiiksi tulleet. Kun yhden idean on saanut valmiiksi niin kolme seuraavaa jo odottaa pääsyä puikoille.

Kuinka sinun kesäsi on sujunut? Me olimme ihan vaan kotona koko kesän, yhtään kotimaan reissuakaan emme tehneet. Sen sijaan olemme tehneet kotona vähän remonttia joten aika on kyllä kulunut nopsaan.

Black velvet artikkelikuva

Black velvet on ensimmäisten sukkien nimi. Ja nimensä mukaisesti mustat. Nämä ensimmäiseksi siksi, että jos sinäkin teet nämä mustalla niin kannattaa aloittaa hetimmiten. Vielä on päivisin sen verran aurinkoa ja valoa, että näkee mustaakin paremmin neuloa. Myöhemmin syksyllä mustan neulominen rasittaa silmiä ihan kohtuuttomasti.

Lankana on Kaupunkilanka Rotvalli, puikot 2,5 ja lankaa kului 83g. Koko on 38.

Pyöröpuikoilla neuloen on neulottava varret erikseen ja kantapäästä eteenpäin voit loopata molemmat yhtäaikaa. Varressa on siirrettäviä silmukoita joiden siirtäminen ei onnistu kahta sukkaa yhtäaikaa neuloessa.

Näin tein Black velvet-mustat pitsisukat

Luo 56s ja neulo *1o, 1n* resoria 10 krs.

Neulo resin jälkeen kaikilla silmukoilla 1krs oikein ja aloita pitsi kaavion mukaan.

Kantapää

Sukissa on ranskalainen kantapää.

Neulo kantalappua vahvistettuna neuleena 28krs kaavioon merkityillä 28s.

Kantapohjan kavennukset

Neulo oikealla puolella seuraavasti

  • neulo 15s, neulo keskisilmukka, neulo 2o, 2o takareunoista yhteen, 1o, käännä työ
    • puikon loppuun jää 10s
  • nosta 1.silmukka neulomatta, neulo 6n, 2n yhteen, 1n, käännä työ
    • puikon loppuun jää 10s
  • neulo oikein kunnes tulet edelliseen käännöskohtaa ja neulo raon molemmin puolin olevat silmukat eli vasemman puikon ensimmäinen silmukka ja oikean puikon viimeinen silmukka yhteen, 1o ja käännä työ
  • Jatka näin kunnes olet kaventanut kaikki reunasilmukat pois ja kantapohjaan jää 19s
Kiilakavennukset

Nosta kantalapun kummastakin reunasta 14s + 1s ykkös- ja kakkospuikkojen sekä kolmos- ja nelospuikkojen välistä. Itse nostin tuon silmukat ihan reilusti pitsin reijästä. On niin reikäinen kuvio ettei tuo edes erotu ollenkaan:)

Jatka kaavion 2 mukaan pitsiä jalkapöydän päällä kantapään jälkeen ja tee samalla kiilakavennuksia kunnes työssä on 54s. Tasaa silmukat niin, että 1. ja 4. puikoilla on yhteensä 27s, samoin 2. ja 3. puikoilla.

Tee kavennukset joka toinen kerros seuraavasti

  • ykköspuikko, neulo kunnes jäljellä on 3s, neulo 2o yhteen ja 1s eli se välistä nostettu silmukka
  • nelospuikko, neulo 1o, tee ssk ( tai neulo 2o yhteen takareunosta tai tee ylivetokavennus)
Terä

Jatka jalkapöydän pitsiä kaavion mukaan eli toista terän kaavioon merkittyjä kerroksia  1-16, omissa sukissani olen neulonut 4 kertaa nuo kerrokset.

Jalkapohjan puolella eli 1. ja 4. puikoilla neulotaan oikeaa.

Pitsin viimeisen kuvioon tein oman kaavion eli viimeiset 10krs ovat kaaviossa 3. Nämä ovat samat kerrokset kuin terän kaaviossa kerrokset 1-10. Sovita kuitenkin sukkaa välillä jalkaan, että saat sopivan kokoiset.

Omissa sukissani olen neulonut 2 krs oikeaa vielä pitsin jälkeen ja aloittanut sen jälkeen kärjen kavennukset.

Kärkikavennukset

Työssä on siis yhteensä 54s.

Tee leveä nauhakavennus. Kavenna 1. ja 3. puikkojen lopussa seuraavasti. Kun puikolla on jäljellä 3s, neulo 2o yhteen ja 1o. Kavenna 2. ja 4. puikkojen alussa seuraavasti. Neulo 1s ja tee ssk tai ylivetokavennus.

Tee kavennukset joka toinen kerros 6 kertaa ja kavenna sen jälkeen joka kerros kunnes työssä on jäljellä 6s. Vedä lanka niiden läpi ja päättele lanka.

Kaaviot

Black velvet kaavio 3

Black velvet kaavio 2

Black velvet kaavio 1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *